Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het stampotseizoen is officieel geopend. Nu het buiten kouder wordt, is het heerlijk om ‘s avonds weer een lekkere boerenkool of andijvie stampot op tafel te zetten. Het liefst natuurlijk bereid middels oud-Hollands recept. Toch is dat best lastig als vegetariër of flexitarier. Want wat is nou een goede vervanging voor spekjes? EcoToday ging op zoek naar de beste vleesvervanger voor onze vegan koken rubriek. Vandaag testen wij de Jumbo Lekker Veggie Spekreepjes, de vega speekreepjes van de jumbo.

Jumbo Lekker Vega Spekreepjes: wat zit er in?

De Jumbo Lekker Veggie Spekreepjes zijn voorgegaarde vegetarische reepjes op basis van soja-eiwit en tarwegluten. De vegetarische spekreepjes bestaan voor zo’n 9 procent uit soja eiwit en 2,2 procent uit tarwegluten. Voor de rest is het product gemaakt van ingrediënten als eiwitpoeder, azijnpoeder en zetmeel. Daarnaast is er extra ijzer en vitamine B12 aan toegevoegd. Omdat er ook melkpoeder in zit, zijn deze vegetarische spekreepjes niet geschikt voor vegans.

Jumbo Lekker Vega Spekreepjes: de smaak

Op het eerste gezicht, zien de spekreepjes er niet per se ‘vleesachtig’ uit. De reepjes hebben ieder een perfecte rechthoekige vorm. De smaak heeft wel veel weg van de traditionele spekreepjes. Dat betekent dat ze lekker zout zijn en veel smaak toevoegen aan het gerecht. Qua textuur zijn we ook tevreden, hoewel het niet op de textuur van de traditionele spekreepjes lijkt, is het wel een fijne textuur voor in een stamppot. Wel hebben wij de spekjes in wat kleinere stukjes gesneden, zodat ze niet te overheersend werden en je de traditionele smaak van stamppot behoudt. Over het algemeen, geven wij de Jumbo Lekker Veggie Spekreepjes een 7,5. We zien verbetermogelijkheden in de textuur en vorm, zodat het iets meer wegheeft van het traditioneel. Ook vragen we ons af of het melkpoeder een essentieel ingrediënt is. Zonder het melkpoeder zijn de veggie spekreepjes namelijk ook geschikt voor vegans.

Jumbo Lekker Veggie Spekreepjes: de bereiding

De bereidingsmethode van de veggie spekreepjes is simpel. Je verhit boter en/of olie in de koekenpan en bakt het product op lage temperatuur voor zo’n  3-5 minuten. De reepjes kunnen ook in de airfryer, hierdoor worden ze iets knapperiger. 

Wij hebben ervoor gekozen om de veggie spekreepjes in een stamppot te doen. Maar er zijn tal van mogelijkheden om gerechten te maken met dit product. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere pasta of salade. 

Meer review lezen? Lees dan Wat is gezonder Alpro sojamelk of Oatly havermelk?

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens