Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit de supermarkt schappen: havermelk. Lekker voor in de koffie, in de smoothie, overnight oats, noem maar op. Waar eerst sojamelk werd gezien als hét zuivelalternatief, lijkt het aandeel haver melk steeds sneller te groeien. Lees hier alles over havermelk.

Populaire melk

De groei van havermelk is zelfs zo sterk, dat haver inmiddels het snelst groeiende segment en het belangrijkste ingrediënt  is geworden voor plantaardige varianten van melk, aldus een onderzoek van ABN Amro. In de periode van 2017 tot en met 2020 is het aandeel haver, ten opzichte van andere plantaardige ingrediënten als soja, amandel of rijst, gestegen van 9% naar 34. De oorzaak hiervan is de populariteit van de producten van Oatly.

De trend onder de mensen is om vaker veganistisch te eten en te drinken. Hierdoor kijken ze naar alternatieven van dierlijke producten. En de kosten? Al gauw 2 euro. Maar gelukkig kan je het makkelijk zelf maken. Lees hier onze tips.

Wat is havermelk eigenlijk?

Havermelk is eigenlijk geen melk, maar een drank. Door de naam denk je dat er iets van melk in zit of dat er iets melkachtigs komt van de havermout. Maar dat is niet waar, de drank bestaat uit havervlokken waar water aan toegevoegd is.

Nadat de vlokken geweekt zijn in water en helemaal zacht zijn, worden ze gepureerd. Daarna word het gezeefd en blijft er een witte vloeistof over. Dit is de havermelk, of goed gezegd: de haverdrank.

Havermelk

Het recept om het zelf te maken

Het is heel makkelijk om havermelk zelf te maken. De totale tijd die je eraan besteed is 10 minuten. En er zijn maar 2 ingrediënten nodig.

Benodigheden

Ingrediënten:

 • 1 kop havermout (100 gram)
 • 3-4 kopjes water (750 milliliter tot 1 liter)

En als je er wat smaak aan wilt toevoegen, zijn deze smaakmakers optioneel:

 • Vanillearoma
 • Kaneel
 • Zout
 • Dadels
 • Ahorn- of agavesiroop

Instructies:

 1. Doe de havermout en het water in een kom en laat het minimaal 5 minuten weken. Doe daarna het mengsel in de blender en blend totdat de houvermout erg fijn is.
 2. Pak een grote schaal en leg het neteldoek (of een andere doek/ zeef) eroverheen. Duw vervolgens het doek tegen de bodem aan en giet het mengsel erin.
 3. Haal de punten omhoog van het doek en knijp zoveel mogelijk vocht uit het doek in de schaal.
 4. Als je wil kan je nu de smaakmakers toevoegen. Roer het goed door de havermelk. Als je geen smaakmaker toevoegt, kan je deze stap overslaan.
 5. Giet de havermelk in een gesloten fles en bewaar het in de koelkast.
 6. En havermelk is klaar!
havermelk maken

Voor dat je de havermelk wilt openen, eerst elke keer schudden voor gebruik. Daarnaast kan je de havermelk tot zo’n vier dagen in de koelkast bewaren. Doordat je maar 2 ingrediënten nodig hebt voor deze heerlijke havermelk, ben je een stuk goedkoper uit!

Geen neteldoek in huis? Bestel het snel! Zodat jij over een paar dagen zelf havermelk sta te maken.

Meer over vegan producten weten? Lees dan De 5 leukste vegan kookboeken op een rijtje!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens