Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De twee bekendste haverdranken voor in de koffie zijn de Oatly Barista en de Alpro Barista haver. In dit artikel lees je de Alpro & Oatly Barista review. Hoe zijn de smaak, textuur en prijs, en welke keuze is het meest duurzaam?

Van de koemelk cappuccino naar de havercappuccino

Oatly barista review

Steeds meer Nederlanders kiezen voor plantaardige dranken in plaats van dierlijke melk. Voor mensen die de traditionele cappuccino met koemelk gewend zijn zal de smaak van havermelk gegarandeerd anders uitvallen. De dierlijke nasmaak van koemelk wordt namelijk vervangen door een gloed van haver. Er zijn natuurlijk veel meer plantaardige dranken voor in de koffie, denk bijvoorbeeld aan soja-, kokos-, rijst- en amandelmelk.

Toch gaat voor velen de voorkeur uit naar havermelk in de koffie, omdat andere plantaardige dranken soms wat minder romig zijn of minder goed matchen bij koffie. Zo kan amandelmelk wat zuur en bitter smaken, en het aroma van rijst, soja- en kokosvariant iets teveel overheersen. De smaak van havermelk is romig en lichtzoet en dit gaat mooi samen met de scherpere en hardere smaak van koffie. Echter, smaken verschillen. Deze review van de Oatly Barista en de Alpro Barista Haver focust op haver omdat dit momenteel de populairste optie is.

Oatly Barista review

Smaak en textuur van Oatly haver Barista

Na circa twee minuten verandert de havermelk in een fluweelzachte dikke substantie. Het schuim scheidt zich niet van de melk wanneer je het bij de koffie schenkt. De haverdrank mengt mooi met de koffie en blijft er grotendeels goed op drijven. De cappuccino kan zeker een minuut of vijf onaangeraakt blijven staan voordat hij echt inzakt. De textuur van Oatly Barista lijkt ontzettend erg op het schuim van een koemelk cappuccino – alsof je de cappuccino in een goede koffiebar haalt. Het schuim heeft een hele romige en lichtzoete smaak.De haver-traanachtige smaak is duidelijk te proeven maar zoals eerder gezegd vinden velen dit juist fijn bij koffie smaken.

Oatly barista review

Oatly Barista kcal

Benieuwd naar de Oatly Barista kcal? Ook voor de persoon die op de lijn let is Oatly haver barista een goede keus: 100 milliliter van Oatly haver Barista melk bevat zo’n 61 kcal.

Om te vergelijken: 100 ml volle melk bevat zo’n 152 kcal, en halfvolle melk 42 kcal per 100 ml.

Oatly Barista: ingredients

Nu voor de ingrediënten. Plantaardige melk heeft andere voedingswaardes dan dierlijke melk, en daarom bevat de Oatly Haver barista toegevoegde vitamine B12, D2 en B2 om de samenstelling te verrijken.

  1. Water
  2. Haver (zo’n 10%)
  3. Zuurteregelaar
  4. Koolzaadolie
  5. Mineralen (calciumcarbonaat en kaliumjodide)
  6. Zout
  7. Vitaminen (D2, Riboflavine, B12)

Is havermelk Barista Oatly duurzaam?

Oatly barista review

Op de verpakking van het barista Oatly pak staat in koeienletters “0.42 kg CO2/kg”. De precieze waarde van deze cijfers weten de meeste niet precies, en dat komt doordat er weinig is om mee te vergelijken. Veel voedselproducenten zijn namelijk niet trots op hun cijfers en laten ze dus niet zo openlijk zien. Neem bijvoorbeeld koemelk. De CO2-uitstoot van koemelk is bijna vier keer zo groot als Oatly’s uitstoot, namelijk 1.58 kg CO2/kg.

Producenten weten waarschijnlijk ook dat wanneer consumenten niet worden geconfronteerd met deze informatie, ze er ook minder snel bij stil zullen staan. Juist daarom pleit Oatly voor transparantie vanuit de voedselindustrie. Hoe? Zet de CO2-bijdrage van het product standaard op de verpakking. Dan weet de consument in één oogopslag wat de duurzaamste keuze is. Daarnaast wordt de voedselproducent genoodzaakt actie te ondernemen om lagere cijfers te laten zien. Twee vliegen in één klap.

Commotie rondom Oatly

Er is echter wel wat commotie rondom Oatly. In de zomer van 2020 werd bekend dat The Blackstone Group 200 miljoen in het bedrijf heeft geïnvesteerd. De eigenaar van The Blackstone Group blijkt een fanatieke Trump-supporter. Daarnaast gaan er berichten rond dat ze betrokken zijn bij ontbossing in de Amazone.

Review van Alpro Barista Haver: smaak en textuur

Het opschuimen van de Alpro oat milk Barista duurt hoogstens twee minuten. Het schuim is mooi vol, maar het bevat wel wat meer luchtbelletjes en is daardoor wat minder glad. Ook scheidt de melk zich sneller van het schuim in plaats van dat het één substantie vormt – dit merk je wanneer je de melk bij de koffie schenkt. Hierdoor zakt het ook sneller in, dit gebeurt na twee minuten ongeveer.

De Alpro Barista Haver heeft dezelfde zoete smaak als de Oatly Barista en gaat dus ook echt goed samen bij de koffie. Hij smaakt iets frisser en minder ‘haver-ig’. Qua textuur is hij ook romig maar niet zo romig als de Oatly Barista. Met de Alpro Barista Haver heb je misschien minder het idee een cappuccino uit een echte chique koffietent te drinken. De smaak zit in ieder geval wel goed. Een pak Alpro Soya Barista (1L) bevat net zoals Oatly ook toegevoegde vitamines B12, D2 en B2 en kost ongeveer 2,19 euro.

Alpro barista oat review

Is Alpro Soya duurzaam?

In tegenstelling tot Oatly biedt Alpro niet alleen producten op basis van haver aan, maar ook soja, kokos, amandel en rijst zijn mogelijk. Alpro is één van de eerste grote bedrijven die plantaardige zuivelalternatieven op grote schaal verkocht. Wat begon als een kleine lokale onderneming is uitgegroeid tot wereldwijd merk. De missie van Alpro was altijd om mensen met allergieën, intoleranties of andere voorkeuren een alternatief te bieden. Echter zijn duurzaamheid en een gezond dieet door de jaren heen dominante thema’s binnen Alpro geworden. De toekomstplannen van Alpro zijn dat ze in 2025 hun CO2 uitstoot met 30% verlaagd willen hebben. Ook willen ze 60% minder water gebruiken bij die tijd.

Danone is op dit moment eigenaar van Alpro Soya. Danone staat bekend om de verkoop van zuivelproducten met relatief veel suiker. Al is Danone wel bezig met de introductie van plantaardige alternatieven, de massaverkoop van zuivelproducten beteugelt het bedrijf.

Oatly barista

Oatly Barista oat milk kopen?

Je eigen voorraad binnen 2 a 3 dagen in huis hebben? Bestel dan jou sixpack op bol.com, zo hoef je de aankomende weken niet meer naar de supermarkt te rennen! Bovendien shop je op Bol.com Oatly Barista aanbiedingen.

Conclusie van de Alpro Barista & Oatly Barista Review: welke havermelk is het beste?

Alpro of Oatly in de koffie? Voor mensen die gewend zijn aan perfect romig en glad cappuccinoschuim is de Oatly Barista waarschijnlijk de beste keuze. Dit betekent niet dat de Alpro Barista haver niet te genieten is. De smaak is goed, alleen qua textuur tipt hij niet aan Oatly. Wel is de Alpro Barista een stukje goedkoper, dus ook dit kan van invloed zijn.

Zeker in tijden van klimaatverandering is havermelk in plaats van dierlijke melk een stap in de goede richting. Zowel Oatly als Alpro vinden duurzaamheid belangrijk en werken hier actief aan. De duidelijke boodschap van Oatly overschaduwt Alpro’s missie, maar een duidelijk antwoord over wie het duurzaamst is staat niet vast.

Wil je jouw havercappuccino uitbreiden met een duurzaam ontbijt? Lees dan hier over duurzame muesli. Of ben jij van plan zelf je havermelk te maken? Lees dan vooral ons artikel over Zelf havermelk maken: de goedkoopste oplossing. Wil je meer informatie over havermelk, vegan koken of duurzaam koken? Kijk dan op EcoToday!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens