Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Misschien ken je de gezegde ”melk is goed voor elk” nog wel. Inmiddels weten we dat koemelk eigenlijk helemaal niet zo gezond is als ons altijd is verteld. Tegenwoordig zijn er dan ook veel plantaardige alternatieven, die beter zijn voor je gezondheid én het milieu. Zoals sojamelk, amandelmelk en havermelk. Maar wat is havermelk precies en wat zijn de voordelen van plantaardige melk? In dit artikel gaan we in op havermelk en de voor- en nadelen van dit alternatief.

Wat is havermelk precies?

Havermelk is een populaire vervanger voor koemelk. Zoals de naam al doet vermoeden is haverdrink van onverwerkte haver, ofwel graan gemaakt. De plantaardige melk wordt gemaakt door in staal gesneden of hele gries in water te weken. Dit wordt gemengd en vervolgens wordt dit geperst. De vloeistof die daaruit voortvloeit, is wat uiteindelijk de melk is. Eigenlijk is het simpelweg een drank die bestaat uit havervlokken waar water aan is toegevoegd.

Je kunt dit proces vergelijken met die van andere notenmelk, zoals bijvoorbeeld amandelmelk. Haverdrank is, in tegenstelling tot andere alternatieven, snel oplosbaar en absorbeert meer water. Hierdoor blijven er meerdere voedingstoffen in de drank zitten.

Je kunt natuurlijk ook zelf havermelk maken. Bekijk hier hoe je dat doet!

Is havermelk gezond en wat zijn de voordelen?

Havermelk is een gezonde melkvervanger. Dat komt omdat haver van zichzelf al veel voedingstoffen bevat. Het is zeer vezelrijk en er zitten er veel eiwitten en mineralen in. Daarnaast bevat haver veel B-vitamines en vaak wordt de drank aangevuld met vitamine A en vitamine D, ijzer en calcium. Haver heeft een hoog vezelgehalte en dat is niet alleen goed voor je darmflora, het helpt ook het cholesterol te verlagen. Ook zijn de toegevoegde vitamines goed voor je botten. Let wel: haverdrank is niet zo eiwitrijk als dierlijke melk. Het verwerkingsproces zorgt er ook voor dat de haverdrank wat voedzaamheid verliest.

Haverdrank is een super goed alternatief voor veganisten of mensen die een lactose-intolerantie hebben. Omdat er in haverdrink geen sporen van noten- of soja voorkomt, is het ook zeer geschikt voor mensen die een noten- of soja allergie hebben. Daarbij is het vrij van gluten, mits het is gemaakt van gecertificeerde glutenvrije havermout. Je kunt zorgeloos genieten van koffie met havermelk, zonder dat je last krijgt van je buik! Ook kun je super goed duurzaam koken met havermelk en andere alternatieven.

Havermelk: de nadelen

Ieder voordeel heeft z’n nadeel, zo ook voor havermelk. Als je geen of weinig suiker wilt eten, dan moet je goed opletten welke haverdrink je koopt. In sommige merken wordt er veel suiker toegevoegd. De drank bevat meer calorieën en koolhydraten dan amandelmelk of andere alternatieven. Hoewel deze essentieel zijn voor spiergroei en herstel, is het afhankelijk van jouw levensstijl en doelen. Een laatste nadeel ten opzichte van andere houdbare melk zijn de kosten. De kosten van havermelk zijn aanzienlijk hoger dan die van koemelk of andere melk-alternatieven.

Havermelk - alternatieven

Amandelmelk of havermelk?

Anders dan bij andere koemelkalternatieven, is havermelk vrij van noten en soja. Hoe zit dat eigen met amandelmelk? Wat zijn precies de verschillen tussen havermelk en amandelmelk? Om een makkelijke vergelijking te maken zetten we de feiten even op een rijtje:

Haverdrank: haverdrink is rijk aan vezels, vitamine A en D, ijzer en calcium. Het heeft een positief effect op je cholesterol en is goed voor je hart. Het is calorierijk, vooral in vergelijking met amandelmelk.

Amandelmelk: amandeldrink is rijk aan antioxidanten en een bron van calcium. Het bevat van nature weinig calorieën en is een goed alternatief voor halfvolle melk. Het smaakt naar noten en is gemaakt van noten en daardoor niet geschikt voor mensen met een notenallergie.

Wat je voorkeur heeft, is afhankelijk van smaak. Beide varianten zijn (naar onze mening) heerlijk van smaak en zijn goed te gebruiken in vegan gerechten, als alternatief voor koffiemelk of gewoon lekker om gelijk te drinken.

Een ander alternatief

Sojamelk: Sojadrink is een koploper betreft de plantaardige alternatieven voor melk. Ook soja-eiwit verlaagt het LDL-cholesterol en dat helpt je bloedvaten gezond te houden. Het is rijk aan calcium en vitamine B12. Soja melk (vooral de ongezoete variant) heeft een smaakje waar je van moet houden.

Natuurlijk zijn er nog veel andere varianten, zoals bijvoorbeeld rijstmelk en kokosmelk. Aan alle diverse melkalternatieven zitten voor- en nadelen verbonden. Kijk altijd goed op de verpakking, zodat je op de hoogte bent van wat er allemaal in zit. Meer weten over oatmilk en goede merken voor lekkere havermelk in je koffie bijvoorbeeld? In deze Oatly barista review testen we alvast een merk voor je!

Ontdekken wat jij het liefst drinkt kan best een zoektocht zijn. Gelukkig kun je de meeste havermelk kopen bij Jumbo, Albert Heijn of andere supermarkten, zodat je kunt experimenteren met de diverse merken.

Wil je meer informatie over Vegan? Lees dan verder op EcoToday!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens