Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tegenwoordig hoor je wellicht steeds vaker dat mensen in plaats van vegetarisch volledig vegan zijn. Dit kan klinken als een enorme onderneming die een hele nieuwe levensstijl met zich meebrengt, maar in de realiteit valt dit reuze mee. In dit artikel zullen we alle ins en outs van vegan koken en de voordelen van de veganistische levensstijl delen.

Wat is vegan?

Misschien ben je zelf vegan of zijn veel mensen in je omgeving veganistisch en ben je al helemaal bekend met het onderwerp. Maar voor de goede orde is het handig om eerst nog even kort te vertellen wat het inhoudt om vegan te zijn. Mensen die vegan zijn gaan net een stapje verder dan de vegetariërs onder ons. Waarbij vegetariërs het houden bij geen vlees of vis eten, blijven vegans uit de buurt van alle dierlijke producten.

Naast het niet eten van dierlijke producten dragen vegans ook geen kleding en gebruiken geen cosmetica waarbij, tijdens de productie, wreedheid naar dieren plaatsgevonden heeft. Kortom: de veganisten zijn de grote dierenvrienden en zetten zich op een sterke manier in voor het verminderen van dierenleed voor de mens.

Wat maakt vegan eten duurzaam?

Lang niet al het eten wat geen vlees of vis is is duurzaam. Ook voor het winnen van zuivelproducten bestaat nog altijd een niet zuivere productiewijze. En het maken van kleren en cosmetica gaat ook nog lang niet altijd op een diervriendelijke manier. Er zijn veel producten waarbij dierenleed niet vanzelfsprekend is, maar zeker aanwezig is. Zoals bij melk en kaas. In kaas zit vaak stremsel, dit is een vloeistof uit de maag van kalfjes die na de slacht gewonnen wordt. De vraag naar zuivel is erg hoog, waardoor koeien veel melk moeten geven met als resultaat dat koeien veel ziektes oplopen. Ook moeten de koeien veel kalfjes krijgen. Dit gaat alleen nog maar over de duurzame aspecten die komen kijken bij de eetgewoontes van vegans. 

Ook bij producten waar je het soms vergeet, zoals kleding, heeft achter de schermen dierenleed plaatsgevonden. Bij velen soorten wol heeft ook dierenleed plaatsgevonden. Of het nou gaat om een te kleine levensruimte voor de beesten of echte fysieke pijn zoals het plukken van de vacht van de angorakonijnen, dierenleed is helaas nog steeds veelvoorkomend bij kledingproductie. 

Naast de kleding en de etenswaren komt bij cosmetica ook veel dierenleed kijken. Zo wordt het ingrediënt wat keratine genoemd wordt gemaakt van de hoorns, hoeven, veren, veerpennen en haren van verschillende dieren. Keratine is zeker niet het enige ingrediënt wat veel voorkomend is, maar wel het nodige dierenleed met zich meebrengt. Een veganistisch leven kiezen is dus misschien zo slecht nog niet!

vegan koken - schaap

Vegan koken op een makkelijke manier

Nu klopt het zeker dat een vegan leven vandaag de dag af en toe nog erg lastig kan zijn omdat er maar een klein deel van de mensen voor deze keuze gaat. Vegan koken is dan ook een stukje lastiger dan vegetarisch koken omdat je niet alleen het vlees weg moet laten maar ook alle andere dierlijke producten. Toch wordt het steeds makkelijker doordat veel winkels vegan alternatieven bieden voor bijvoorbeeld zuivelproducten.

Daarnaast kun je in een maaltijd ook veel vervangen met vleesvervangers en groentes. Zo kun je gaan voor een vegan broodje falafel waarbij je lekker veel groentes gebruikt en vegetarische falafel balletjes opbakt. Heel eenvoudig en lekker!

vegan koken - eten

De voordelen van veganistisch zijn, naast duurzaamheid 

Mocht het feit dat veeteelt een van de top twee of drie grootste bijdragers aan de meest serieuze milieuproblemen is nog niet genoeg reden zijn om vegan te worden, dan hebben wij hier een aantal andere leuke voordelen die het veganisme met zich meebrengt. 

  • Iemand met een vegan levensstijl produceert 50% minder koolstofdioxide dan een vleeseter. 
  • Het consumeren van onbewerkt plantaardig eten draagt bij aan een gezonde levensstijl. Dit zorgt voor minder kans op hart en vaatziektes, diabetes en kanker. 
  • Je leert heel veel nieuwe ingrediënten en recepten, vooral wanneer je bijvoorbeeld een cursus vegan koken volgt. 
  • Je bent vaak goedkoper uit in de boodschappen, vlees wordt steeds duurder. 

Natuurlijk zitten er ook wel een aantal lastigheden vast aan het leven van een veganist. Zo is het wat moeilijker om buiten de deur te eten en vegan koken brengt wel een aantal beperkingen met zich mee. Echter, wanneer je dit opweegt tegen alle voordelen die het meebrengt voor het milieu, de dieren en jezelf is het het overwegen zeker waard!

Een vegan koken cursus volgen

Vegan koken voor beginners kan nogal een uitdaging zijn. Vegan food is nog volop in ontwikkeling, maar dit maakt het ook juist erg leuk om als hobby op te pakken. Er is heel veel wat je kan leren en uitvinden wanneer je bezig bent met vegan koken. Je kunt zelfs een nieuwe recepten ontwikkelen waar nog niemand aan gedacht had! Wanneer je de tijd hebt is het zeker een aanrader om af en toe een vegan recept uit te proberen. Maar natuurlijk snappen we dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is, dus misschien is het handiger om in kleine stappen te werken.

Probeer bijvoorbeeld eens een vegan kookcursus waarbij je een aantal leuke basis recepten leert te maken. Een vegan koken workshop kan ook een erg leuk cadeau zijn om samen met iemand te doen! Inmiddels zijn erg veel soorten vegan cursussen waarbij je bijvoorbeeld kennis maakt met de Indiase vegan keuken of een vegan Indonesische rijsttafel maakt! Benieuwd naar andere leuke vegan kookboeken? Wil je meer weten over vegan food? Bekijk dan deze pagina’s!

vegan koken

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens