Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Goed nieuws voor de vegetariërs en vegans: want in de supermarkt komen er steeds meer soorten plantaardige kazen bij. Van plakjes kaas voor broodbeleg tot vegan feta kaas en vegan mozzarella. Maar hoe smaken ze? Zijn ze vergelijkbaar met het origineel? Hoe kan je de vegan kazen het best bereiden en in wat voor soort gerechten komen de vegan kazen goed tot hun recht? EcoToday reviewed vandaag de vegan Feta kaas en vegan mozzarella voor onze rubriek vegan koken.

Vegan Feta kaas: Jumbo Plantaardige Witte Plak 150g

Iedereen die meer plantaardig wil eten kent het probleem: het vinden van een goede feta kaas vervanger. Als vegan ben je nou eenmaal beperkt tot maar een aantal opties van vegan kazen in de supermarkt, waarvan de smaken ook nog eens erg kunnen verschillen. Wij kozen vandaag voor de Jumbo Plantaardige Witte Plak 150g. Een plantaardige feta kaas dus. We willen er bij deze review vooral achterkomen of deze vegan feta kaas lijkt op de vergelijkbare ‘echte’ kaassoort? En ook niet geheel onbelangrijk is: is deze vegan kaas lekker?

Onze eerste indruk van de vegan feta kaas is al direct goed. Bij het openen van de verpakking valt op dat de textuur erg lijkt op dat van de traditionele vegan feta. Ook de geur doet ons denken aan de originele variant. We snijden de vegan feta kaas in blokjes, omdat we een vegan griekse salade willen maken met dit ingredient. De textuur is iets minder ‘brokkelig’ dan het origineel. Bij de eerste hap valt op dat de vegan variant minder vettig en vochtig is dan het de echte kaassoort. Ook smaakt de vegan feta kaas wat zoutig. Als je de kaas los eet, proef je wel degelijk een verschil met het originele product. Maar verwerkt in de salade valt dit nauwelijks op. Onze conclusie is dat de Jumbo Plantaardige Witte Plak 150g zeker een goed alternatief vormt voor de originele feta kaas.

De vegan feta kaas kost 2,29 en is daarmee iets duurder dan de (goedkoopste) originele variant van 150 gram. 

Review: Mondarella Classic Mozzarella-Alternatief op Basis van Amandelen (170g)

Mozzarella wordt veel gebruikt in Italiaanse gerechten en is een van de meest favorieten kaassoorten ter wereld. Traditioneel gezien ondergaat mozzarella een opvallend rijpingsproces, waardoor de kaas zijn unieke en zachte smaak krijgt. Wij zijn erg benieuwd of het Monderella is gelukt om deze smaak na te bootsen. 

Dit product is gemaakt op basis van amandelen, wat doet vermoeden dat de smaak wat noterig wordt. Tijdens de smaaktest valt op dat door het gebruik van amandelen juist de zachte en romige smaak van deze kaas goed kan worden nagemaakt. Net zoals het traditioneel, trek je de kaas elastisch uitelkaar. Wij hebben ervoor gekozen om ook dit product te verwerken in een salade, zodat we de smaak goed kunnen vergelijken en kunnen proeven. Maar daarnaast is deze mozzerella ook geschikt voor in pasta’s of op een pizza. Bijzonder aan deze vegan kaas is dat hij net zoals het origineel ook kan smelten wanneer het wordt verhit. De vegan mozzarella is iets zouter dan een klassieke mozzarella. Over het algemeen kunnen we concluderen dat de mozzarella een lekkere smaak heeft, maar dat hij wel net iets anders proeft dan hoe we het zijn gewend. Bij de eerste happen moet je iets aan de smaak wennen, ook in het gerecht zelf smaakt het niet exact hetzelfde als traditionele mozzarella. 

De vegan mozzarella kost 2,99 bij de Jumbo. En is daarmee iets duurder dan traditionele mozzarella kazen. 

Wil je meer weten over vegan koken? Lees dan De 12 Beste vegan kookboeken op een rijtje!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens