Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in goede vleesvervangers. Of je nu helemaal geen vlees eet of graag zou willen minderen, het kan nooit kwaad om meer ideeën aan je kookrepertoire toe te voegen. Daarom geven wij in dit artikel vijf gezonde én duurzame alternatieven voor vlees.
Er is al langere tijd veel kritiek op de vleesindustrie. Zo is 14,5% van de door de mens veroorzaakte broeikasgassen afkomstig uit de vleesindustrie. Het is daarom niet gek dat er steeds grotere vraag is naar vleesvervangers. Het is daarbij wel belangrijk dat je zorgt dat je voldoende ijzer, calcium, vitamine B12, Omega 3 en zink binnenkrijgt. Voor veganisten is voldoende vitamine B12 binnenkrijgen lastiger, aangezien dit alleen in dierlijke producten zit, zoals melk en eieren. Het kan dus verstandig zijn om hiervoor (in overleg met je huisarts) supplementen te slikken. Wat zijn vleesvervangers? Hieronder hebben we een lijstje met de gezondste vleesvervangers.
Vleesvervanger: seitan
Seitan is nog een relatief onbekend alternatief voor vlees. Het wordt gemaakt van gluten afkomstig uit tarwe of spelt. Bovendien is het een rijke bron van eiwitten en zink. Vrij vertaald uit het Japans betekent seitan zelfs ‘gemaakt van eiwitten’. Seitan heeft een vergelijkbare structuur als vlees. Zo kun je er een burger van maken, maar ook verwerken in een vegetarische saus voor bijvoorbeeld pasta. Dankzij seitan maar je heerlijke vegetarische recepten zonder vleesvervangers uit de supermarkt te kopen.
Peulvruchten als vleesvervanger
Eén van de meest duurzame alternatieven voor vlees zijn peulvruchten. Voorbeelden van peulvruchten zijn kikkererwten, linzen, bruine bonen, lupine en sojabonen. Bovendien zijn ze een bron van vegetarische eiwitten, B-vitaminen, calcium en vezels. De productie van peulvruchten draagt bij aan de vruchtbaarheid van de bodem en heeft een aanzienlijk lage milieu-impact in vergelijking met vleesproductie. Veel vleesvervangers worden daarom ook gemaakt van peulvruchten.
Wat zijn eigenlijk de nadelen van vleesvervangers? Op de productie van sojabonen bijvoorbeeld is veel kritiek. Een veelgebruikt argument tegen soja is het kappen van regenwouden, maar veruit de meeste geproduceerde soja wordt nog steeds gebruikt voor de vleesindustrie. Gelukkig zijn er tegenwoordig initiatieven om de productie van soja duurzamer te maken. Inmiddels is ongeveer 30% van de soja die in Nederland wordt verwerkt afkomstig van zo’n duurzaam initiatief. Voorbeelden hiervan zijn Pro Terra en Round Table Responsible Soy. Je kunt natuurlijk ook altijd goede vleesvervangers zonder soja kopen of maken! Hierdoor zijn vleesvervangers gezond én goed voor het milieu.
Voedzame vleesvervanger: tempeh
Tempeh wordt gemaakt door fermentatie van gekookte sojabonen. Het is een soort stevige cake met een nootachtige smaak. Tempeh is rijk aan proteïnen en vezels. Bovendien bevat tempeh calcium en ijzer en is het makkelijk verteerbaar.
Lekkerste vleesvervangers: zeewier
Zeewieren zijn een goed alternatief voor vlees omdat ze veel eiwitten, ijzer en vitamine B1 bevatten. Bovendien is het een heel duurzaam alternatief. Het kan in de zee worden gekweekt en heeft eigenlijk alleen CO2 en zonlicht nodig om te groeien. Ook nog eens goed voor het koolstofprobleem dus!
Beste vleesvervangers: noten, pitten en zaden
Wat zijn vleesvervangers met veel eiwitten? Noten, pitten en zaden bevatten veel eiwitten en zijn daarom een uitstekend alternatief voor vlees. In 100 gram cashewnoten zit bijvoorbeeld 18 gram eiwitten, in gedroogde pompoenpitten zit 30 gram eiwitten en in 100 gram gedroogde zonnebloempitten zit 21 gram eiwitten. Cashewnoten, amandelen en zonnebloempitten zijn ook rijk aan ijzer en omega 3 haal je uit bijvoorbeeld walnoten en chiazaad. Uiteraard zijn er nog veel meer plantaardige vleesvervangers die lekker zijn om in je maaltijden te verwerken. Wil je graag vegan of vegetarische recepten zonder vleesvervangers te hoeven kopen? Dan zit je altijd goed met noten en zaden!
Vezelrijke vleesvervanger: jackfruit
Jackfruit als vleesvervanger is niet alleen heerlijk van smaak, de vrucht zit ook nog eens boordevol vezels. Ideaal ter vervanging van gerechten met vis en vlees. De jackfruit is een bekende pulled pork vervanger. Heerlijk in taco’s, als topping voor over je pizza of in bao buns! Je kunt de jackfruit rijp en geel eten, of jong en groen. Misschien heb je het wel eens geroken, maar deze vrucht heeft een penetrante geur wanneer je deze opent. Gelukkig kun je de jackfruit ook in blik kopen als je snel en gemakkelijk wilt koken. Vind de vrucht in de schappen tussen de Jumbo vleesvervangers of bezoek een lokale groente/fruit boer.
Vegan dieet voor een beter planeet.
Wil je meer lezen over een leven zonder vlees, of ben je nog niet helemaal overtuigd? Vegan vleesvervangers zijn een goede manier om duurzamer te leven. Bekijk deze 5 documentaires over klimaatverandering en je zal deze opties voor vleesvervangers met liefde omarmen!
Wil je meer informatie over vega of duurzaam koken? Lees dan verder op EcoToday!