Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Vegetarisch eten, het wordt gelukkig steeds populairder. In Nederland zijn al ongeveer 750.000 mensen vegetariër. Ook zijn er inmiddels steeds meer veganisten, ongeveer 70.000 mensen, te vinden. Meer mensen kiezen voor plantaardige voeding en wij begrijpen wel waarom. Je kunt heerlijk én gezond eten zonder dat daar dierenleed bij komt kijken. Daarbij is het beter voor het milieu om minder tot geen vlees te eten. In dit artikel lees je alles over vegetariërs en vegetarisch koken!

Vegetarische eten

Als je vegetarisch eet dan vermijd je producten waar dieren direct voor gedood zijn. De meeste vegetariërs eten geen vlees, vis of schaaldieren. Daarnaast eten vegetariërs ook meestal geen andere dierlijke voedselproducten waarvoor dieren gedood zijn. Denk aan gelatine, gemaakt van huid of beenderen. Of kaas, wat stremsel bevat uit de maag van kalfjes. Misschien heb je wel eens een vegetarisch keurmerk zien staan op een product waarvan je niet verwacht dat hier dierlijke producten in verwerkt zijn. Snoep, waar vaak gelatine in zit verwekt, is hier een goed voorbeeld van.

Vegetariër of veganist, wat is het verschil?

Tegenwoordig is er meer dan enkel een vegetariër of veganist en dat kan best verwarrend zijn. Om het makkelijk te maken volgt hier een simpele lijst:

Veganist: zien af van alle vormen van exploitatie naar dieren. Eten geen enkele vorm van dierlijke producten.

Vegetariër: vermijd consumptie waar dieren voor gedood zijn.

Pescotariër: eten geen vlees van zoogdieren en vogels, maar wel van vissen en weekdieren.

Flexitarier: eten af en toe vlees en vis, maar eten de meeste dagen vegetarisch.

Inspiratie idee: een overheerlijke vegetarische ovenschotel!

Vegetarisch koken voor beginners

Als je lekker vegetarisch wilt eten, maar niet goed weet waar je moet beginnen dan kun je verschillende dingen doen. Zoek naar diverse vegetarische gerechten online of gebruik vegetarische kookboeken! Hier kun je inspiratie halen voor alledaagse recepten, of meer complexe vega gerechten voor tijdens de feestdagen bijvoorbeeld. Hier volgens onze favoriete boeken:

Vega - boek

Lekker & simpel Vegetarische recepten
Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie hebben beide een passie voor lekker en simpel koken en dat wilde zei graag delen. Het boek bestaat uit 150 recepten zodat je lekker kunt afwisselen!

VEGA

Janneke Philippi is een kookboekenauteur en foodstyliste. Bij haar thuis maakt ze samen met haar man Serge Philippi de meest heerlijke gerechten. In dit boek vind je 100 gerechten die vegetarisch koken voor beginners leuk maakt!

Vega - kookboekenauteur en foodstyliste

Budget koken: vegetarisch

Vegetarisch koken hoeft helemaal niet duur te zijn! Sterker nog, als je een beetje creatief bent is het juist goedkoper. Wel moet je opletten welke vleesvervangers je gebruikt in je recepten, omdat dit meestal de producten zijn die (afhankelijk wat je koopt) meer geld kosten.

Vega - The Hungry Student Vegetarian Cookbook

The Hungry Student Vegetarian Cookbook

Charlotte Pike heeft 130 makkelijke en goedkopen vegetarische recepten gemaakt voor drukke studenten. Of je nu zoekt naar gerechten voor de lunch of diner, in dit boek vind je ze allemaal!

Simpel

Budget koken én vegetarisch, het is nog nooit zo leuk en makkelijk geweest! Yotam Ottolenghi is de restaurateur en chef-kok van vier verschillende restaurants in London. Dankzij de 130 eenvoudige gerechten in dit boek zet je binnen 30 minuten een heerlijk vegetarische maaltijd op tafel.

Vega - Simpel

Naast deze vegetarische kookboeken, kun je natuurlijk ook inspiratie voor vegetarisch budget koken online vinden. Als je liever helemaal plantaardig kookt, kun je ook inspiratie halen uit vegan kookboeken, of duurzaam koken.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens