Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Koken is goed voor een kwart van ons gasgebruik in huis, en natuurlijk heb je ook behoorlijk wat energie nodig als je elektrisch kookt. Het goede nieuws is, dat kan natuurlijk allemaal een stuk zuiniger. En wel met een slimme pan. Denk bijvoorbeeld aan de snelkookpan, waarmee veel sneller kan koken, of duurzame pannen die goed geïsoleerd of die op elkaar stapelt, zodat je meerdere gerechten tegelijkertijd klaarmaakt en dus maar een pit aan hoeft te steken in plaats van vier. En zo zijn er meer slimme vondsten. Veiligheidsgordels vast en maak je klaar voor een diepe duik in de wondere wereld van de ecologisch bewuste pannen. Lees snel verder voor de beste duurzame pannen!

Duurzame pannen: Primecook – Koekenpan met deksel

Wil jij duurzame pannen maar tegelijkertijd ook een mooie stevige pannen die past bij elke keuken? Dan is Primecook de goede optie voor jou. Deze pannen zijn geschikt voor elk soort verhitting waaronder ook de energiezuinige inductie en gaan erg lang mee.

Daarnaast is deze pan standaard uitgevoerd met anti-aanbaklaag van (recyclebaar) aluminium en gaan veel langer mee dan andere pannen met een anti-aanbaklaag. Om het af te maken is deze pan ten opzichte van andere kwaliteitspannen zeer goed geprijsd. Uiteraard betaal je nog steeds meer dan voor de pannen bij de Action/Lidl, maar dat betaald zich over de jaren terug doordat deze pannen in potentie meerdere generaties mee kunnen.

In dit artikel van duurzaam ondernemen lees je meer over de achtergrond van deze pan.

duurzame koeken pannen

Duurzame pannen: Tristar Rice cooker RK-6126

Eet je vaak rijst of andere gestoomde dingen? Dan kan je veel energie besparen met een rijstkoker. Met een rijstkoker wordt rijst namelijk gestoomd in plaats van gekookt, zodat je geen water af hoeft te gieten. En dat betekent weer dat je niet meer water verhit dan nodig is. Ook is de rijstkoker veel beter geïsoleerd dan een pan op het vuur. Kortom met een rijstkoker kan je behoorlijk wat energie besparen. En je rijst brandt nooit meer aan, waardoor je ook voedselverspilling tegengaat. De populaire Tristar Rijstkoker is een eenvoudige en voordelige, maar erg gebruiksvriendelijke en prima rijstkoker waarmee je altijd gegarandeerd de perfecte rijst op tafel zet. Omdat je rijst nooit meer mislukt en het energiegebruik laag is bespaar je met deze rijstkoker veel CO2.

duurzame pannen voor rijst

Duurzame pannen: Tefal RK8121 45-in-1 Rijst en Multicooker

Ben je moe van al die verschillende apparaten in de keuken? Wil je een apparaat dat meer kan dan alleen rijst koken? Waarmee je bijvoorbeeld ook vlees lang kan laten sudderen, brooddeeg kan laten rijzen En groente kan stomen? Vind je koken af en toe best wel een pittige uitdaging? Met de Tefal rijst en multicooker mislukt er geen enkel gerecht meer.  Wat nog meer goed nieuws is is dat je ook niet meer veel pannen nodig hebt. Want met dit apparaat kan je echt bijna alles. Met een prijs rond de € 120 is het niet echt goedkoop, maar daar krijg je wel heel veel voor in een compacte en duurzame verpakking.

duurzame pannen multicooker

Duurzame pannen: Tefal Resource Hapjespan – Ø 24 cm + deksel

Deze duurzame hapjespan is van gerecyclede aluminium gemaakt. Dankzij een ecologisch bewuste manier van produceren is het 90% minder afval vrijgekomen bij het produceren van deze mooie pan die lang leeft. Dankzij het doorzichtige glazen deksel kan je zien hoe het ervoor staat met de hapjes die je bakt. De Resource hapjespan is geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie. Kortom deze pan is Niet alleen heel duurzaam, maar ook superhandig en hier ga je veel plezier van hebben in de keuken. 

duurzame hapjes pannen

Beste duurzame pannen: GreenPan Mayflower Keramische 5-delige Pannenset

Deze duurzame pannenset is om meerdere redenen zeer duurzaam. Om te beginnen zijn ze voorzien van een duurzame, slijtvaste keramische antiaanbaklaag. Deze bevat geen giftige stoffen en gaat ook nog eens extra lang mee. 

Dankzij de dikke bodem en de speciale Thermolon Infinity Pro keramische anti-aanbaklaag hoef jij je niet snel zorgen te maken dat je gerechten aanbakken. Er zijn ook stapelbare pannen, waardoor je meerdere gerechten tegelijkertijd kan bereiden en warm houden. 

Dat bespaart veel gas en elektriciteit. Minpuntje van deze pannenset is dat hij niet vaatwasbestendig is. Voor het totaalbedrag rond de € 199 krijg je vijf pannen, waarmee je elektrisch, gas, inductie, keramisch en in de oven kan koken.

meerdelige pannen set

Duurzame pannen: Broodpan Dutch oven The Windmill Cast Iron

Met de Broodpan Dutch oven The Windmill Cast Iron, een Nederlandse broodpan kan je letterlijk op elke warmtebron broodbakken en braden. Zelfs op de barbecue of een open vuur, maar ook een inductieplaat, keramisch, elektrisch en natuurlijk gas zijn prima warmtebronnen voor deze alleskunner. 

In het Engels wordt dit ook wel een Dutch Oven genoemd. Een toepasselijke bijnaam, want deze pan is in feite een draagbare oven die je overal kan gebruiken. Bijvoorbeeld op een kampvuur.

Deze pan is gemaakt van duurzaam gietijzer dat heel makkelijk te recyclen is. De pan beschikt niet over een antiaanbaklaag waardoor je natuurlijk wel goed op moet letten of je brood of je andere baksel niet aanbrandt. Daartegenover staat dat dit echt wel enkele eeuwen meegaat. Dus wat dat betreft: duurzamer kan niet, althans qua levensduur.

duurzame broodpan

Uno Casa Geëmailleerde Gietijzeren Dutch Oven Braadpan Blauw 3,5 Liter met Deksel Ø 30 cm

Deze braadpan is vooral geschikt voor de keuken. Geef je liever de voorkeur aan een rond model met een keramische antiaanbaklaag, kies dan voor de Geëmailleerde gietijzeren Dutch Oven  braadpan van Uno Casa (€55). Deze is makkelijker schoon te maken en bevat ook andere handige snufjes.

Uno Casa pannen

Snelkookpan 6 liter | 4 personen | RVS

Een snelkookpan heeft veel voordelen, Deze bespaart namelijk zowel tijd als energie,Omdat de inhoud van de pan onder hoge druk wordt verhit. Daardoor bereikt die inhoudt veel hogere temperaturen. En is het veel sneller klaar. Daarom kan je vaak ook veel minder water gebruiken om met de snelkookpan te koken. Deze snelkookpan is van Roestvrijstraal, daarom is hij zowel te gebruiken op traditionele kooktoestellen als op inductieplaten. 

Deze snelkookpan (€110)  is vooral ideaal als je een grotere hoeveelheid kookt, bijvoorbeeld voor een gezin, een studentenhuis of een woongroep. Niet alleen bespaar je hiermee 50% energie, de vitamines blijven ook nog eens beter behouden. 

snelkook pan

GreenChef Diamond Inductie Wokpan – Ø28 cm – keramisch – PFAS-vrij

Steeds meer producenten brengen ecologische principes in praktijk in hun producten. Een van hen is GreenChef. In de GreenChef Diamond Inductie Wokpan (€26) zit geen schadelijke PFAS laag, maar in plaats daarvan een duurzame keramische laag die niet giftig is. Een wokpan is erg handig want je kan er zowel in bakken koken als wokken. 

Wokken gaat heel snel waardoor je weinig energie gebruikt als je kookt  Ook is de kans op aanbranden van eten veel kleiner als je wokt. Daarmee past het wokken en de wokpan prima in een ecologische levensstijl.  Dus wil je ook je een wokpan waar je jaren plezier van het en waarmee je niet het milieu belast met PFAS of andere schadelijke stoffen, dan is deze wokpan een goede duurzame keus.

duurzame wok pannen

BK Universe Granite Koekenpan – 24cm – PFAS-vrij

Ook het oer Nederlandse merk BK heeft een duurzame pan ontwikkeld. De BK Universe Granite Koekenpan – 24cm. De BK Universe Granite Koekenpan – 24cm – is gegarandeerd PFAS-vrij en is voorzien van een gezonde keramische antiaanbaklaag. De pan is relatief energiezuinig vanwege de snelle opwarming en warmteverdeling. 

Erg geschikt om snel een ei te bakken dus. Of andere gerechten waarmee je het gerecht kort en flink moet verhitten. Ook fijn aan deze aluminium pan is dat hij vaatwasserbestendig is en ook nog eens voor keramisch en inductie koken geschikt is. Ook kan deze pan zonder problemen in de oven, tot 160°, worden gedaan als dat nodig is voor je recept. Ook mag deze pan gewoon in de vaatwasser. Een echte alleskunner dus, deze duurzame pan. Voor slechts € 38 is deze kwaliteits koekenpan waar je jaren plezier van hebt, onderdeel van je keuken.

duurzame pan granite

BK Universe Granite Grillpan – 26cm – PFAS-vrij

Wil je liever een grillpan, waarmee je het vet uit vlees kan bakken, in plaats van een koekenpan? Dan kan je beter kiezen voor pannen van duurzaam keramiek. Een mooi voorbeeld van een duurzame grillpan is de BK Universe Granite Grillpan – 26cm – PFAS-vrij.

Deze pan is op maar liefst zes verschillende soorten hete bronnen te gebruiken: elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch en ook in de oven. Kortom deze pan komt in elke keuken van pas, ook die van jou. 

Deze pan wordt lekker gelijkmatig warm en is eenvoudig schoon te maken. Ook bakken pannen van duurzaam keramiek niet aan. Een probleem met grillpannen is vaak dat ze niet zo lang meegaan, maar deze pan blijkt zich tot nu toe best te houden. Heb je een glasplaat, wees dan voorzichtig met deze pan. Een klant had er slechte ervaringen mee.

grilpan

Conclusie

Door te kiezen voor een ecologische pan, bereik je meerdere voordelen voor het milieu. Je verbruikt minder energie. En je zorgt ook dat er minder afvalstoffen in het milieu terechtkomen. Vooral als je een pan koopt die een leven lang mee gaat, spaar je daar de afvalstoffen van vijf, zes pannen mee uit.

Wat ons betreft zijn de pannen van Primecook de absolute nummer 1. Zij zijn als één van de weinige aanbieders in deze industrie bezig met duurzaamheid en maken daarnaast PFAS-vrije, stevige design pannen die lang mee kunnen.  

Kook je vaak grote hoeveelheden tegelijk? Dan is een snelkookpan een waardevolle investering. Met stapelbare pannen kan je meerdere pannen warm houden terwijl je je diner bereidt. 

Als je vaak rijst kookt, is een rijstkoker een geweldig apparaat om je energie en aangebrande rijst te besparen. Met een multicooker kan je rijst koken en meer. Vooral als je vaak gerechten maakt die lang moeten sudderen, dan is deze multicooker een beter alternatief voor de rijstkoker. 

Als je dingen bakt en braadt, kun je het beste kiezen voor pannen die voorzien zijn van een keramische antiaanbaklaag. Gietijzeren pannen gaan heel lang mee en houden de warmte goed vast, maar zijn natuurlijk wel zwaar om mee te koken.

Kies in ieder geval voor pannen die lang meegaan. Daarmee bespaar je het meeste afval.

Wil je meer weten over duurzaam in de keuken? Lees dan verder op duurzaam koken!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens