Steeds meer Nederlanders gaan van het gas af en kiezen voor een elektrische kookplaat. We moeten namelijk op een andere manier gaan koken. Nu is koken op elektriciteit het beste alternatief voor koken op gas.
Er zijn dan ook steeds meer Nederlanders die voor een elektrische kookplaat kiezen. Maar wat is nou het verschil tussen een keramische kookplaat en een inductie kookplaat? En welke is het beste? Hieronder vertellen wij jou alle informatie die je nodig hebt over het koken met een elektrische kookplaat.
Waarom kiezen voor een elektrische kookplaat?
Vanwege dat we in Nederland duurzamer moeten leven zullen veel mensen zich afvragen waarom zij moeten kiezen voor een elektrische kookplaat. Dat snappen wij en daarom leggen wij jou uit waarom veel Nederlanders kiezen voor een elektrische kookplaat.
Veel mensen kiezen namelijk steeds meer voor elektrisch over gas omdat Nederland en veel andere EU landen zich zorgen maken over de vervulling van de behoefte van de toekomstige generaties. Daarom willen veel landen dat mensen duurzaam gaan leven.
Duurzaam betekent dan ook dat iets lang mee gaat en dat je je eigen behoefte op dit moment kunt vervullen maar hiermee niet de behoefte van de toekomstige generaties in gevaar brengt. Op dit moment putten we namelijk de aarde uit. We gebruiken fossiele brandstoffen waaronder gas voor de energievoorziening.
Met een elektrische kookplaat zet je een stap dichter bij het in balans brengen van milieu, mens en economie. Veel landen geven mensen die zich inzetten voor duurzaamheid hierop ook subsidies vanwege dat ze zich inzetten voor de wereld en toekomstige generaties.


Wat is een inductie kookplaat?
Een inductie kookplaat is een kooplaat waarmee je kookt op elektriciteit. Bij een inductie kookplaat wordt niet de gehele kookplaat opgewarmd, zoals bij een gas kookplaat, maar alleen de bodem van de pan. Dit treedt op door de verbinding tussen een inductiespoel en de pan waardoor via een magnetisch veld het wordt opgewekt en alleen de bodem van de pan warm wordt.
Bij een inductie kookplaat krijg je dan ook geen rood vurig kooktoestel te zien. Bij een inductie kookplaat gaat de kookplaat niet aan als er nog geen pan opstaat. Daarom kun je jezelf er niet zomaar aan verbranden. Hierdoor is de inductie kookplaat erg veilig en energiebesparend.
Wat is een keramische kookplaat?
Een keramische kookplaat is ook een kookplaat waarmee je op elektriciteit kookt. Maar wat is het verschil dan? Het verschil tussen een Keramische kookplaat en een inductie kookplaat zit in de manier van warm maken. Bij een keramische kookplaat wordt door middel van hitte elementen de keramische kookplaat erboven opgewarmd waardoor de pan verhit wordt.
Dit een belangrijke reden waarom het erg lang duurt voordat een keramische kookplaat warm genoeg is of juist weer helemaal is afgekoeld. Een kenmerk van een keramische kookplaat is dat de kookzones rood op gaan gloeien wanneer deze worden verhit.
Welke elektrische kookplaat is het zuinigste: inductie of keramisch?
Als we gaan kijken naar welke kookplaat nu het zuinigste is dan kijken we naar hoeveel kWh per jaar een kookplaat verbruikt. De zuinigste kookplaten zijn natuurlijk de elektrische. Een inductie kookplaat verbruikt gemiddeld 175 kWh per jaar.
Dit staat gelijk aan ongeveer €40 euro aan stroomkosten op jaarbasis. Een keramische kookplaat verbruikt wat meer, namelijk ongeveer 225 kWh per jaar. Dit staat gelijk aan ongeveer €70 euro aan stroomkosten op jaarbasis. Een inductie kookplaat is dan ook een stuk zuiniger en kiezen veel mensen hier dan ook voor.
Wat zijn de voor- en nadelen elektrisch koken?
Het koken met een elektrische kookplaat is erg veilig. Je loopt met een elektrische kookplaat namelijk niet het risico dat je jezelf brand aan open vuur. Daarnaast is de kans op een gaslek er niet omdat er geen gas bij een elektrische kookplaat nodig is. Hieronder zetten wij voor jouw de voordelen en nadelen op een rijtje:
Voordelen:
- Gebruiksveiligheid
- Energiezuinig
- Snel en makkelijk schoon te maken
- Erg snel in werking
Nadelen:
- Aparte stroomgroep nodig
- Soms speciale pannen nodig
Welke formaten elektrische kookplaat zijn er?
Wanneer je een elektrische kookplaat wilt gaan aanschaffen kun je uit verschillende soorten pits kiezen. Hierbij is het goed om te kijken naar wat voor jouw leefomgeving het handigste is. Bij de meeste elektrische kookplaten kun je kiezen uit een elektrische kookplaat 2 pits of een elektrische kookplaat 4 pits, maar er zijn ook verschillende andere formaten beschikbaar. Omdat een kookplaat elektrisch vrijstaand is, heb je de keus uit waar je deze neerzet op het aanrecht.
Elektrische kookplaat 1 pits
Voor de persoon met weinig keukenblad is een elektrische kookplaat 1 pits ideaal. Denk hierbij aan recreatiewoningen, of een elektrische kookplaat camping. Het voordeel van elektrische kookplaten met 1 pit is dat het weinig ruimte inneemt in de keuken. Het nadeel zie je waarschijnlijk al voor je: deze kookplaat is alleen geschikt voor eenpansgerechten. Dit is dan weer niet zo’n probleem wanneer je de elektrische kookplaat met oven of airfryer combineert.
Elektrische kookplaat 2 pits
De naam zegt het eigenlijk al maar bij een elektrische kookplaat 2 pits heb je een kookplaat met 2 pits erin. Je kan hierop dus met twee verschillende pannen tegelijkertijd koken. Deze pits kun je op sommige platen ook samenvoegen tot 1 pit waardoor je een grote pan kunt verwarmen.
Elektrische kookplaat 4 pits
Bij een elektrische kookplaat 4 pits heb je een kookplaat met 4 pits erin. Hierdoor kun je op vier verschillende pits tegelijkertijd koken. De elektrische kookplaat 4 pits is natuurlijk wel groter dan de elektrische kookplaat 2 pits en is het dus kijken wat voor jou het handigste is.
Elektrische kookplaat 5 pits
Heb jij regelmatig grote groepen over de vloer, of hou je ervan om uitgebreide gerechten te koken? Dan is een elektrische kookplaat 5 pits een goede keus voor je. Zo maak je gemakkelijk meerdere gerechten tegelijk klaar.


Inductie kookplaat met afzuiging
Als je een inductie kookplaat gaat aanschaffen is het handig om ook een afzuiging te hebben. Gelukkig zijn er veel inductie kookplaten die je kunt kopen waarbij er een afzuiging inbegrepen zit. Een inductie kookplaat met afzuiging kan je bij veel aanbieders kopen waaronder bij bol.com. Je hebt een inductie kookplaat met afzuiging in verschillende vormen en maten.
Er zijn namelijk inductie kookplaat met afzuiging waarbij de afzuiging boven de inductie kookplaat gehangen moet worden. Maar er zijn ook inductie kookplaat met afzuiging waarbij de afzuiging in het midden van de inductie kookplaat zit en de pits eromheen zitten en de lucht door de afzuiging naar het midden wordt gezogen.
Wil je meer weten over een inductie kookplaat met afzuiging of welke soorten en modellen er zijn? Klik op de button hieronder en kijk rond en wie weet vind jij wel jouw toekomstige inductie kookplaat met afzuiging!
Elektrische kookplaat schoonmaken
Als je een kookplaat elektrisch hebt aangeschaft is het natuurlijk wel handig om te weten hoe je een elektrische kookplaat schoonmaakt en of er nog dingen zijn waar je op moet letten als je een elektrische kookplaat gaat schoonmaken. Hieronder vertellen wij jou daarom hoe je verschillende elektrische kookplaten moet schoonmaken.
Inductie kookplaat schoonmaken
Wanneer kookplaten elektrisch zijn moet je erop letten hoe je deze schoonmaakt. Zo kunnen elektrische kookplaten krassen wanneer je de verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Na het koken op elektrische kookplaat wil je deze daarom op de juiste manier en met de juiste middelen schoonmaken.



Inductie kookplaat schoonmaken: de do’s
- Gebruik bij de inductie kookplaat schoonmaken een microvezeldoekje. Dit is een erg zacht doekje waardoor er geen beschadiging zoals krassen op je inductie kookplaat komt tijdens het schoonmaken.
- Maak de inductie kookplaat schoon met warm water, het liefst zonder schoonmaakmiddel. Als je de kookplaat toch liever wilt schoonmaken met een sopje gebruik dan een mild sopje. Knijp hierbij het microvezeldoekje zo veel mogelijk uit zodat je een vochtige doek overhoudt.
- Maak niet alleen de glasplaat van de inductie kookplaat schoon maar ook de rand van de inductie kookplaat.
- Extra tip: Wanneer je bezig bent met je inductie kookplaat schoonmaken wees dan altijd voorzichtig. Het blijft glas en hierop komen snel beschadigingen zoals krassen als je niet uitkijkt. Daarnaast krijg je de krassen niet meer uit je glazen inductie kookplaat.
Don’t van een inductie kookplaat schoonmaken
- Gebruik geen schuurspons als je hardnekkige vlekken moet verwijderen. Dit kan namelijk krassen achterlaten.
- Gebruik nooit soda als je bezig bent met je inductie kookplaat schoonmaken. Hierdoor krijg je namelijk onherstelbare verkleuringen.
- Gebruik ook geen schoonmaakmiddelen met citroen. Dit kan jouw kookplaat beschadigen omdat citroen een bijtend zuur is.
- Wacht niet te lang met het schoonmaken van je inductie kookplaat. Laat het niet aankoeken want dan krijg je het lastig weg.
Keramische kookplaat schoonmaken
Wanneer je gebruik maakt van een Keramische kookplaat dan weet je dat ook de Keramische kookplaat snel vies wordt. Maar hoe moet je nou een Keramische kookplaat schoonmaken? In principe is dit hetzelfde als bij een Inductie kookplaat. Maar wij zetten het hieronder nog een keer voor je op een rijtje wat je wel en wat je niet moet doen.
Keramische kookplaat schoonmaken: dit moet je wel doen:
- Gebruik ook bij de Keramische kookplaat schoonmaken een microvezeldoekje. Dit is een erg zacht doekje waardoor er geen beschadiging zoals krassen op je Keramische kookplaat komt tijdens het schoonmaken.
- Maak ook de Keramische kookplaat schoon met warm water, het liefst zonder schoonmaakmiddel. Als je de kookplaat toch liever wilt schoonmaken met een sopje gebruik dan een mild sopje. Knijp hierbij het microvezeldoekje zo veel mogelijk uit zodat je een vochtige doek overhoudt.
- Maak niet alleen de glasplaat van de Keramische kookplaat schoon maar ook de rand van de Keramische kookplaat.
- Extra tip: Wanneer je bezig bent met je Keramische kookplaat schoonmaken wees dan altijd voorzichtig. Het blijft glas en hierop komen snel beschadigingen zoals krassen als je niet uitkijkt. Daarnaast krijg je de krassen niet meer uit je glazen Keramische kookplaat.



Zo maak je een keramische kookplaat niet schoon:
- Gebruik geen schuurspons als je hardnekkige vlekken moet verwijderen. Dit kan namelijk krassen achterlaten.
- Gebruik nooit soda als je bezig bent met je Keramische kookplaat schoonmaken. Hierdoor krijg je namelijk onherstelbare verkleuringen.
- Gebruik ook geen schoonmaakmiddelen met citroen. Dit kan jouw kookplaat beschadigen omdat citroen een bijtend zuur is.
- Wacht niet te lang met het schoonmaken van je Keramische kookplaat. Laat het niet aankoeken want dan krijg je het lastig weg.
Conclusie: welke kookplaat elektrisch is het beste?
Nu waren we er al over uit dat de inductie kookplaat zuiniger en beter is dan de keramische kookplaat. Maar wat is nu dan de beste inductie kookplaat? Wij zochten dit voor je uit en kwamen tot de conclusie dat de ETNA inductie kookplaat de beste is onder de inductie kookplaten.
Natuurlijk heeft ETNA een performance lijn en daarom keken we naar verschillende modellen en zagen we dat de ETNA KIF577ZT inductiekookplaat erg sterke punten had en ook drie keer is uitgeroepen voor ‘’best reviewed’’ op kieskeurig.nl.
Deze ETNA inductie kookplaat kan de kookzones van de kookplaat samen voegen tot één grotere zone waardoor je gemakkelijk een grote pan of schaal kunt verhitten. Daarnaast is de ETNA inductie kookplaat ook voorzien van een kinderslot zodat kinderen er veilig in de buurt kunnen komen.
En als laatste heeft de ETNA inductie kookplaat ook een timer zodat je gemakkelijk weet wanneer je eten klaar is. Deze ETNA inductie kookplaat en veel andere inductie kookplaten zijn te koop bij Bol.com.
Wil je meer weten over duurzaam in de keuken? Lees dan verder op duurzaam koken!
ETNA KIF577ZT inductie kookplaat
3x best reviewed door kieskeurig.nl