Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bij duurzaam koken of eten denk je vast al snel aan vegetarisch of veganistisch eten. Hoewel vega(n) eten een goede stap kan zijn om duurzamer te koken thuis, is dat niet het enige waar je op kunt letten als je wil beginnen met duurzaam koken.

Want waar moet je nu eigenlijk op letten als je duurzamer wilt koken? Waar moet je beginnen? In dit artikel zetten we een paar tips op een rij.

Duurzaam koken: je keuken verduurzamen

Laten we beginnen in de keuken: wat is nodig om duurzaam te koken?

Een manier om te focussen op duurzaamheid is door minder energie te verbruiken tijdens het koken. Werp dan ook eens een kritische blik op de apparaten die je gebruikt tijdens het koken. Zo verbruikt een rijstkoker minder energie dan het koken van de rijst via de kookplaat en de waterkoker.

Een van de meest energiebesparende dingen die je kan doen voor je keuken is een elektrische kookplaat nemen. Deze kookplaat verbruikt een stuk minder energie dan andere kookplaten.

duurzaam koken

Wat ook kan helpen jouw keuken te verduurzamen zijn de pannen die je gebuikt. We horen je al denken: huh, de pannen? Ja, ook met de juiste pannen kun je je keuken verduurzamen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het overnemen van de pannen van je grootouders, het kopen van pannen met een slijtvaste antiaanbaklaag of gietijzeren pannen te gebruiken.

Je voeding verduurzamen

Het is ondertussen een stukje algemeen kennis: geen of minder vlees eten is een stuk beter voor het milieu. De vlees- en visindustrie zijn één van de meest vervuilende industrieën: zo’n 40% van alle broeikasuitstoot wordt veroorzaakt door de productie van vlees. Wanneer jij al 1 of 2 keer per week geen vlees eet of vleesvervangers eet, verlaag je je broeikasgasuitstoot al met 5 tot 10 procent.

Maak je nog gebruik van een gaskookstel? Wat je kan helpen om duurzamer (en gezonder!) te koken is hoe je omgaat met je gaspitjes. Verbruik bijvoorbeeld minder gas door je kleinere gaspitje te gebruiken.

Tip: wil je de vitamines in je eten houden? Stoom dan je groenten in een klein laagje water, in plaats van ze te koken. Door het stomen blijven de vitaminen beter in de groentes. Omdat je minder water gebruikt, is het eten ook een stuk sneller en duurzamer gemaakt!

Tips en tricks voor duurzaam koken

In het kort: hier zijn samenvattend onze tips en tricks om duurzamer te koken:

  • Kies de juiste pannen. Zoals gietijzeren pannen, die zo goed als onverwoestbaar zijn, of duurzaam geproduceerde pannen met een slijtvaste antiaanbaklaag.
  • Investeren in duurzamer keukenapparatuur. Bijvoorbeeld een elektrische kookplaat, een duurzame koelkast of een rijstkoker.
  • Leer minder weg te gooien en meer te herbruiken of te recyclen.

In deze video legt een kok duurzaam koken én eten uit aan de hand van verschillende duurzaam koken recepten

Duurzaam koken recepten en boeken

Wil je graag beginnen met duurzaam eten koken? Bekijk dan eens onderstaande kookboeken met meerdere vegetarische en veganistische opties. Plantaardig koken is namelijk een belangrijk onderdeel van duurzaam koken!

Duurzaam eten kookboek #1: Een pan, plaat, planeet

De titel zegt het al. Koken met een pan of plaat. Het kookboek door Anna Jones neemt je mee over de hele wereld en de lekkerste vegetarische, veganistische en seizoensgebonden gerechten. Plantaardig koken is nog nooit zo leuk geweest. Interesse? Klik hier en bestel het boek op Bol.com. 

Duurzaam eten kookboek #2: Zero waste koken

Door gebruik te maken van het zero waste kookboek laat je geen restjes over. Duurzaam koken recepten die verspilling tegen gaan. Handig als je altijd teveel eten overhoudt en het verspillen van eten haat. Ook geen eten willen verspillen? Klik hier voor een kijkje in het duurzaam eten kookboek.

(Kook)boek #3: Hoe je thuis de wereld kan redden, een ding tegelijk

Duurzaam eten koken is ineens een stuk makkelijker. In het boek van Tara Shine, een milieuwetenschapper, lees je allemaal tips over het verduurzamen van onder andere je keuken, maar ook de rest van je huis. Zodat je elke dag een beetje kan bijdragen aan een beter milieu. Omdat je met meerdere dingen rekening kunt houden dan enkel plantaardig koken. Neem al de eerste stap en bekijk op EcoToday het duurzaam kookboek!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens