Het mag dan wel lente zijn, het zonnetje en de warme temperaturen laten nog even op zich wachten. Tijd om de verwarming uit te zetten? Eigenlijk niet, maar de gasprijzen rijzen de pan uit… Niet gevreesd, in dit artikel geven we je wat praktische tips zodat jij voortaan op een duurzame manier je huis kan verwarmen. En dat zónder gas. Lees snel verder!
Je huis verwarmen met Bio Ethanol
Laten we maar meteen met de deur in huisvallen: verwarm voortaan je woning met bio-ethanol. Bio ethanol is een Biologisch product en een zogeheten schone brandstof. Het wordt gemaakt van natuurproducten zoals riet- en bietsuiker, aardappelen, maïs of graan. Deze biologische bronnen zijn min of meer hernieuwbaar, kennen maar een lage ecologische voetafdruk en zorgen voor relatief weinig CO2-uitstoot. Nog een bijkomend voordeel: bij de verbranding van bio-ethanol komen er geen schadelijke gassen, roet of andere stoffen vrij. Daarmee is bio-ethanol een duurzaam alternatief.
Nu rust natuurlijk de vraag: hoe kan ik mijn huis verwarmen met bio-ehtanol? Daarvoor heb je een biohaard nodig. Zo’n haard brandt enkel en alleen op bio-ethanol en heeft daarom ook geen rookkanaal nodig. Het werkt als volgt: vul het reservoir met bio-ethanol en steekt dit vervolgens aan. De bio-ethanol verdampt, waardoor er warmte ontstaat. De haard geeft dus geen echt vuur af, maar zorgt wel voor sfeer en warmte in huis.
Onze selectie biohaarden
Biohaard #1: kies voor design
Duurzaam én stijlvol je huis verwarmen? Het kan met deze Unieke Bio Ethanol Brander. De biohaard is 120 CM lang en beschikt over een brander met een lengte van 80 cm. Waardoor bijna een unieke vuurlijn met een inhoud van 2 liter ontstaat. Met het prachtige matzwart gelakte design van deze biohaard wordt dit een echte eye-catcher in je interieur.
Deze biohaard zorgt ervoor dat de biobrandstof gelijkmatig brandt. De brandduur bedraagt daarmee circa 3 uur. De brander beschikt over de mogelijkheid om de vlam te regelen. Je hebt er dus echt geen omkijken naar!
#Biohaard #2: Laat je biohaard inbouwen
Liever geen biohaard die veel ruimte opeist? Kies er dan voor om een biohaard te laten inbouwen. Het kan met deze sfeerhaard van Ladana.
Deze wandhaard met glasplaat ziet er strak uit en dankzij het milieuvriendelijke bio-ethanol zorgt ook deze biohaard voor een duurzame verwarming van je woning. De biohaard is speciaal gemaakt om aan een muur te hangen of in een bestaande opening van een muur te installeren.
Biohaard #3: Modern, sfeervol en compact
Deze tafelhaard heeft maar een afmeting van 47 cm. Daarmee is hij erg compact en makkelijk te verplaatsen. Een groot voordeel: want zo geniet je er niet alleen binnenshuis van, je verplaatst hem ook eenvoudig naar de tuin of naar je balkon om daar zomers nog een paar extra uurtjes te genieten van de buitenlucht, zónder dat je het koud krijgt. Want desondanks het kleiner formaat, zal ook deze biohaard je zeker 3 tot 5 uur heerlijk warm houden.
Bovendien beschikt deze biohaard over een bio brander met keramische wol. Dat is kenmerkend voor deze haard, want daardoor is hij nog zuiniger in gebruik.Bovendien zorgt de keramische wol er ook voor dat er geen direct contact tussen de vloeibare bio-ethanol en het vuur is en dat er geen lekkage mogelijk. Safety first met deze biohaard!
Biohaard #4: De duurzame, ouderwetse houtkachel
Niet iedereen houdt van een strak en modern interieur. En dat hoeft ook niet. Deze biohaard lijkt exact op een ouderwetse houtkachel. Bovendien is door de deur met glas het vuur goed zichtbaar. Daardoor is deze biohaard net zo sfeervol als een echte houtkachel. Bovendien zorgt dit er ook voor minder risico. Denk aan kinderen of huisdieren die per ongeluk het vuur aan kunnen raken.
Ook deze biohaard is vrijstaand en dus gemakkelijk te verplaatsen. Woonkamer, slaapkamer of tuin: jij kiest waar je wil genieten van de biohaard.
Zoals je ziet is de keuze reuze wanneer het aankomt op biohaarden. Kies voor een verplaatsbare, om meerdere woonruimtes te verwarmen afhankelijk van waar je wenst verwarmd te worden. Of bespaar ruimte door de biohaard stijlvol in te bouwen.
Wil je meer lezen over de energietransitie? Lees dan hier verder.