Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Duurzaam interieur; handige tips en weetjes

In 2022 gaat de trend nog steeds verder met verduurzaming van het interieur. Dit heeft mee te maken dat verduurzamen steeds belangrijker wordt, niet alleen met kleine producten zoals kleding, eten of accessoires. Maar ook een duurzaam interieur telt mee. Ben jij benieuwd hoe jouw huis zo duurzaam mogelijk kan zijn? Lees vooral verder!

Wat houdt een duurzaam interieur in?

Een duurzaam interieur houdt in dat je meubels lang mee kunnen gaan, dus ze moeten niet snel verslijten. Natuurlijk moeten ze milieuvriendelijk en grondstof-besparend zijn. Ook tweedehandsmeubels vallen onder duurzaam interieur, dit komt omdat ze opnieuw worden gebruikt en dus ze niet opnieuw gemaakt hoeven te worden.

Upcycling en recycling

Wist je dat bij upcycling bestaande materialen weer nieuwe meubels worden of accessoires. Hierbij wordt de kwaliteit van het materiaal niet verminderd. Een voorbeeld hiervan is van paletten een zitbank maken. Bij recyclen is het een proces waar het product wordt gezien als afval. Het product wordt deels gebruikt (of helemaal, ligt aan het product) om een nieuw product te maken. Zo kan een gasfles helemaal worden gerecycled, wat dus ook zeer vaak gebeurd.

Duurzame materialen

De duurzame materialen zijn over het algemeen gerecyclde of natuurlijke materialen. Je kan hierbij denken aan bamboe, riet, hout en de natuurlijke stoffen zoals katoen, hennep, wol, vilt. Daarnaast kan ook gerecycled glas en plastic worden gebruikt. Hout is ook een goed materiaal, omdat het is stevig en gaat lang mee. Daarnaast kan het nog geupcycled worden.

Pallets

Niet alleen kan er een zitbank van worden gemaakt, ook andere dingen kan je maken met pallets. Een paar ideeen op een rijtje:

 • (Hoek)bank
 • Kinderstoeltjes
 • Salontafel (met glasplaat/ met wieltjes)
 • Muur van pallethout
 • Muur decoratie
 • Kratten
 • Schutting
 • Bed
 • Loungeset
 • Tuinset
 • Tuinbank
 • Strandstoelen
duurzaam interieur
duurzaam interieur

Wil je ook een set maken met pallets?

Op naar een duurzaam interieur!

Om je het makkelijk te maken hebben we 5 tips klaargezet om jouw huis duurzaam te maken:

1. Natuurlijke wanden en vloeren

Gebruik hier gebruik van het merk Fairf. Het is een natuurlijke, handgemaakte verfsoort. Deze verfsoort wordt gemaakt van gerycycled sloophout. Een duurzame alternatief voor de vloer is marmoleum, ook dit bestaat uit natuurlijke materialen. Het gaat, net zoals een goede houten vloer, erg lang mee.

2. Leef je uit met groen!

Planten zorgen niet alleen dat je huis er leuk uit ziet, ook zorgt het ervoor dat de lucht gezuiverd wordt. Je kan kiezen voor grote of kleine planten. Hieronder staan een paar makkelijke planten om jouw woonkamer zo leuk en gezond mogelijk te maken.

duurzaam interieur
duurzaam interieur

3. Geef je oude meubels een tweede kans

In plaats dat je nieuwe meubels koopt, knap ze op! Een oude kast? Geef het nieuwe grepen en het krijgt al meteen een andere look.

4. Tweedehands

Als je naar een goede kringloop gaat of een vintage meubelzaak kan je mooie interieurmeubels vinden. Zo kan je jouw interieur combineren met nieuwe items en tweedehands.

5. LED lampen

Een LED-lamp gaat 10 keer langer mee dan een gewone gloeilamp. Daarnaast verbruiken ze weinig energie, daarom zijn deze lampen een stuk beter voor het milieu.

duurzaam interieur

Wil je nog meer nieuws weten over duurzaamheid? Check onze website en lees mee artikelen over duurzaamheid!