Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

We staan er vaak niet bij stil, maar vloeren gebruiken best wat grondstoffen. Daarbij heeft onze keus voor vloeren ook invloed op ons energieverbruik. In vroegere tijden hadden de rijken vloerbedekking van tapijt, of geglazuurde tegels, waar de armen vaak zand of aangestampte aarde vloeren hadden. Nu in de moderne tijd zijn er ook andere types vloerbedekking en vloeren in het algemeen bijgekomen, zoals eikenhout. Maar ze zijn niet allemaal even goed voor de planeet. In dit artikel zetten we de meest duurzame vloer opties op een rijtje, beginnend met duurzame vloerbedekking.

De drie belangrijkste categorieën vloerbedekking

Er zijn drie belangrijke groepen vloerbedekking. Die eerste groep is gebaseerd op hout: parket, laminaat en bamboe. Houten vloeren zijn natuurlijk, isoleren redelijk goed en zijn met een dweil goed schoon te houden. Parket en bamboe hebben een biologische oorsprong en zijn daarmee de beste en duurzaamste keus van de drie. Er komen dan namelijk geen micro plastic deeltjes vrij.

Laminaat bestaat vaak gedeeltelijk uit hout, maar ook kunststof en lijm. Wil je op basis van ecologische impact een keuze maken, kies dan voor een massief houten vloer of vloer op basis van bamboe of kurk.

Waar moet je op letten, bekijk de video:

Uiteraard kies je bij een duurzame houten vloer voor Europees hout. Europese eikenhout gaat lang mee en is duurzaam als het op een duurzame manier geteeld is.

Een tweede populaire categorie vloeren bestaat uit een massieve, verende laag. Hier zijn drie types van: linoleum, kurk en zeil van PVC . Linoleum en kurk zijn gebaseerd op biologische materialen. Of een pvc vloer duurzaam is, is de vraag. Zeil van PVC is natuurlijk zo kunstmatig als mogelijk is, met een chloorhoudende kunststof die verantwoordelijk is voor de nodige microplastics.

Het grote voordeel van biologische materialen als linoleum en kurk zijn dat ze gebaseerd zijn op hernieuwbare grondstoffen die door planten worden geproduceerd. PVC wordt gemaakt van aardolie en chloor uit zout. PVC-cel gaat langer mee dan linoleum en kurk, maar linoleum en kurk kunnen met speciale verf een opknapbeurt krijgen, waardoor ze er weer als nieuw uitzien. Dit maakt linoleum of kurk dan ook een goedkope duurzame vloer.

Een derde belangrijke groep vloeren is gebaseerd op steenachtige materialen, zoals natuursteen, beton en tegels. Vooral als je vloerverwarming hebt, is een vloer met stenen, tegels of beton erg geschikt. Stenen en gegoten betonnen vloeren gaan behoorlijk lang mee.

Het nadeel van deze vloeren is dat ze veel energie kosten bij het maken: grondstoffen winnen, productie en transport. Vooral natuurstenen vloeren hebben dat nadeel. Een bijzondere categorie stenen vloeren zijn terrazzovloeren. Deze zijn erg sfeervol en erg duurzaam, maar niet goedkoop.

Top 10 meest duurzame vloeren

Na deze introductie een overzicht met de top 10 meest duurzame vloeren. Qua duurzaamheid hebben we gelet op De CO2 die per jaar vrijkomt bij de productie en het gebruik van de vloer, maar vooral op de hoeveelheid afval en vooral microplastics die vrijkomt. Het is namelijk mogelijk om CO2 te compenseren door het planten van bomen, Of energie op te wekken met duurzame bronnen als bijvoorbeeld zon, wind of waterkracht. Maar het is vrijwel onmogelijk om de vele microplastics die vrijkomen tijdens het gebruik van plastic tapijt weg te vangen. Vandaar dat op deze top 10 duurzame vloeren geen enkele vloer met plastic voorkomt, hoe energie neutraal ze misschien ook zijn.

Henneptapijt The Rug Republic Handgemaakt Naturel/Koper Amrik Tapijt

De eerste optie duurzame vloer is het henneptapijt van The Rug Republic. De eenvoudige textuur van dit echte natuurproduct maakt dit neutrale basistapijt geschikt voor Scandinavische en minimalistische interieurs. 

De hennepplant is een weinig eisende plant die sterke vezels levert. Een echte duurzame kampioen dus, die met bijna geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen een eersteklas sterke vezel levert. 

Geen wonder, dat hennep steeds populairder wordt onder liefhebbers van ecologische materialen. Dat, en nog meer, maakt hennepvezels populair voor diverse toepassingen waaronder vloerbedekking. Bij vloerbedekking op basis van hennep komen geen microplastics vrij omdat het een natuurlijk materiaal is. Hennep is ook warm, slijtvast, ademend en ongeverfd, wat de milieubelasting nog verder vermindert. 

Kortom, zoek je duurzame vloerbedekking, ga dan voor dit puur natuur henneptapijt van 1,60 × 2,30 m.

vloerkleed duurzaam

Rond jute vloerkleed Naturel 120 cm – MrCarpet

natuurlijk vloerkleed

De volgende optie wat duurzame vloerbedekking betreft is dit jute vloerkleed. Met dit ronde vloerkleed van 1,2 m van jute (€39) haal je een echte sfeermaker in huis. Ronde tapijten trekken de aandacht, en dit stevige, duurzame tapijt is een echt centrum voor je woonkamer of ander vertrek waar je de aandacht op het centrum wil vestigen. 

Ook jute is een zeer duurzaam materiaal dat wordt gewonnen uit de juteplant. De teelt van jute is zeer duurzaam, er zijn namelijk weinig meststoffen en bestrijdingsmiddelen nodig om dit populaire natuurproduct te kweken. 

Overbodig te zeggen dat tijdens het lange leven van dit duurzame tapijt, er geen micro plastics vrijkomen. Jute is door zijn doorlatende structuur ook prima te combineren met vloerverwarming. Er zijn ook kleinere varianten van dit tapijt te krijgen. Ben je op zoek naar een sfeervolle, natuurlijke vloerbedekking voor je kamer? Dan is dit prachtige ronde tapijt precies wat je zoekt.

Duurzame vloer van PVC: visgraat PVC Expona Living Finesse Oak

Deze Europese eiken visgraat vloer kan met een gerust hart een dijk van een vloer worden genoemd. Want zo kan je een vloer van maar liefst 11 mm dik wel noemen. 

De vloerdelen van deze eikenhouten vloer hebben een grote maat, wat ze een stoere uitstraling geeft. En bijzonder geschikt maakt voor niet alleen ruime woningen, maar ook bedrijfspanden. Bij dit echte natuurproduct kun je de rustieke houtstructuur nog duidelijk zien, zonder dat er verzwakkende noesten in het hout zitten. 

Ook wat betreft onderhoud zit je snor bij deze duurzame vloer die een mensenleven lang meegaat. Dankzij de whitewash hardwaxolie blijft hij ook nog eens jarenlang beschermd tegen verkleuring en ander invloeden van buitenaf. 

pvc vloer

De enorme dikte van maar liefst 11 mm gecombineerd met de toplaag van 4 mm maakt dit een duurzame, verantwoorde keuze waar je nog vele decennia van kan genieten. Het slijtvaste eikehout van deze stevige, duurzame vloer is afkomstig van duurzaam beheerde bossen met het FSC merk. Deze visgraat voert is dus op twee manieren duurzaam. Niet alleen is hij duurzaam geproduceerd, hij gaat ook nog eens tientallen jaren mee. Dit maakt dat de milieubelasting per jaar erg laag is en, gerekend per jaar, dit ook een voordelig alternatief is en een echte waardevaste investering in je huis. Per vierkante meter kost deze vloer € 53.

Belgisch Hardsteen 60x60x1.5cm monestery M2

duurzame vloer

Wil je een vloerbedekking die werkelijk eeuwenlang meegaat? Kies dan voor natuursteen. Bijvoorbeeld, voor deze vloerbedekking van massief Belgisch hardsteen, die is gevormd in de nadagen van het devoon en het vroege carboon, in een tijd dat de lage landen werden bedekt door een ondiepe zee. 

Deze tegel is maar liefst 1,5 cm dik. Dat betekent, dat deze vloer nog als nieuw functioneert als je achterkleinkinderen op deze aarde rondlopen. Echt geschikt voor langetermijnprojecten dus, bijvoorbeeld een familiehuis, en natuurlijk als je kiest voor een zeer sfeervolle natuurlijke uitstraling.

Anders dan de meeste vloeren, worden deze vloeren in de loop van de jaren alleen maar mooier. Dit, omdat er steeds meer mooie prehistorische fossielen uit deze Belgische kalksteen opduiken. Per vierkante meter kost deze unieke vloer € 135. Niet goedkoop, wel heel mooi en duurzaam, Want deze Belgische hardsteentegels konden gewoon van vlak over de grens, uit de Belgische Ardennen. 

Wil je meer weten over je huis verduurzamen? Lees dan verder op duurzaam in huis.

Betonlook Hexagon Tegel: duurzame vloer voor buiten

Deze zeshoekige keramische tegels (€59,95/m2) gaan weliswaar niet zo lang mee als natuursteen, maar een mensenleven moeten ze toch wel kunnen redden. Deze tegels met hun bijzondere ontwerp kunnen zowel in de woonkamer als in de tuin gebruikt worden. Er geschikt dus, als je de woonkamer in de tuin over wil laten vloeien.

Deze tegels zijn vervaardigd van duurzaam keramiek, dat weliswaar de nodige energie vergt om te maken, maar erg lang meegaat en tijdens het maken en gebruiken geen giftige stoffen in de omgeving uitstoot. Ook zijn deze keramische tegels makkelijk schoon te maken en met een Mohs hardheid graad van zes, harder dan staal en even hard en slijtvast als bijvoorbeeld titanium. Deze tegels geven een speels en levendig effect en kunnen ook op een band worden gebruikt als wandtegel.

duurzame vloer

Duurzame vloer van isolatie kurk

duurzame goedkope vloer

Kurk bestaat uit schors van de kurkeik. Elke negen jaar wordt de schors van de kurkeik gepeld, waarna de schors weer aan begint te groeien. De kurkeiken hoeven dus niet gekapt te worden. Dat maakt kurk tot een heel duurzaam product met zelfs een negatieve CO2-uitstoot. Dat komt omdat de kurkeik CO2 uit de lucht opneemt om in de kurk te verwerken. Een erg duurzame vloer keuze, dus!

Kurk isoleert heel goed, zowel wat betreft warmte als wat betreft geluid. Dus erg snel zal je het niet koud hebben met een vloer van kurk of een buitenwand die met kurk is bekleed. Dus wil je minder last hebben van je buren of wil je dat je buren minder last hebben van jouw luidruchtige hobby’s dan is kurk echt the way to go. Als je de wand van de kamer bekleed met deze isolatiekurk, heeft dat een sterk geluiddempende werking. Ook is dit een extra isolatielaag.

Wil je graag dingen zoals posters en tekeningen ophangen? Ook daar is kurk ideaal voor. Met een prijs van nog geen € 6 per vierkante meter is dit ook nog eens heel voordelig.

The Rug Republic Handgemaakt Ivoor/Blauw Sarah-III Tapijt

Dubbel duurzaam is dit handgemaakte tapijt. Dat komt omdat het zowel bestaat uit biologische afbreekbare materialen zoals wol en katoen, en deze katoen ook nog eens afkomstig is van gerecyclede denim. Dankzij de combinatie van wol en katoen is dit tapijt ademend en isoleert het ook goed. Je hebt hier dus wel in de zomer als in de winter wat aan. Ook heeft het ontwerp een grappig accent.

Wil je je woonkamer of slaapkamer een eigen, uniek accent geven, al is dit prachtige gerecyclede tapijt precies wat je zoekt. Voor dit handgemaakte tapijt van ongeveer 4 m² betaal je minder dan € 240.

vloerbedekking

IJslandse Schapenvacht Zwart – XXL 110-130 cm – Vloerkleed

natuurlijke vloer

Ben je op zoek naar meer sfeer en gezelligheid in je huis? Dat gaat er niets boven een heerlijk warme schapenvacht. Deze heerlijke, authentieke echte IJslandse schapenvacht bijvoorbeeld. Uitstekend geschikt als vloerkleed, maar je kan het natuurlijk ook heel goed over een stoel of een bank draperen.

De schapen op IJsland evolueerden in de loop der eeuwen een lange vacht met zachte haren om warm te blijven in het barre IJslandse klimaat. De IJslandse wol is beroemd. Als een IJslands schaap geslacht wordt, wordt de vacht verwerkt tot dit unieke natuurproduct. Bij het produceren van deze vacht worden alleen natuurlijke materialen gebruikt zoals natuurlijke tannine om het leer mee te looien.

IJslandse schapen lopen in de vrije natuur en worden niet bijgevoerd, waardoor dit product ook nog eens heel duurzaam is. Deze schapenvacht kan niet in de wasmachine gewassen worden. Maar in principe kan je vuil gewoon uitborstelen, of met een natte doek afvegen.

Conclusie duurzame vloerbedekking

Als je op zoek bent naar duurzame vloerbedekking is het niet nodig om ook maar iets aan comfort in te leveren.

Zowel qua levensduur, comfort, als isolerende werking is duurzame vloerbedekking zeker niet slechter en vaak zelfs beter dan synthetische vloerbedekking. Dit komt omdat gedurende miljarden jaren van evolutie de organismen van deze aarde met dezelfde problemen zaten als wij mensen nu. Zo hebben bomen behoefte aan een brandwerende schors die ook nog eens beschermd tegen hoge temperaturen.

Dieren hebben behoefte aan een warme vacht en planten aan stevige vezels die ze draagkracht en sterkte verlenen. We kunnen natuurlijk als mensen proberen om het wiel opnieuw uit te vinden, maar vaak is dat helemaal niet nodig. Duurzame natuurlijke vloerbedekking laten zien dat de antwoorden van de natuur op technische problemen van de mens niet slechter, en vaak zelfs beter zijn.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens