Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Verlichting is een essentieel onderdeel van sfeer in huis. Toch is het ook belangrijk om ook duurzaam verlichting aan te pakken, of je nu zoekt naar lampen voor in huis of duurzame openbare verlichting, zoals duurzame verlichting kantoor. Maar welke keus heb je uit duurzame openbare verlichting? Hoe zit het met gloeilampen bijvoorbeeld, en is led verlichting duurzaam? Je leest het hier.

Hoe bepaal je hoe duurzaam verlichting is?

De lichtopbrengst van een lamp wordt gemeten in lumen (lm). Het vermogen van een lamp in watt. Hoe beter de verhouding tussen het aantal lumen en het aantal watt is, hoe zuiniger de lamp. Dus als een gloeilamp 710 lumen geeft bij een vermogen van 60 watt, is dat veel slechter dan als je diezelfde 710 lumen krijgt bij een vermogen van 8 watt, zoals in een ledlamp.

Duurzaam verlichting: hoe zit het met gloeilampen?

Laten we beginnen bij gloeilampen. Gloeilampen gebruiken zeven keer zoveel energie als spaarlampen die evenveel licht geven, en ze gaan ook nog eens veel minder lang mee. Dat is ook de reden dat het nauwelijks meer mogelijk is om ouderwetse gloeilampen te kopen. De duurzame lichtbronnen zijn erg populair.

Toch hebben gloeilampen een klein voordeel. Dat is dat het veel minder milieubelastend is om de gloeilamp te produceren dan om een spaarlamp te produceren. Spaarlampen bevatten vaak zeer giftige kwikverbindingen. Ledlampen zijn minder giftig dan spaarlampen, maar bevatten vaak wel giftige metalen als lood of nikkel. Ook gaan LED-lampen veel langer mee dan spaarlampen.

De tweede belangrijke toepassing van gloeilampen is dat ze veel warmte afgeven. Je zou gloeilampen dus eigenlijk warmtelampen kunnen noemen.

Dus amateurs die bijvoorbeeld kippeneieren uitbroeden, zijn juist zo blij met de gloeilamp. Want die is veel goedkoper dan een verwarmingselement met thermostaat, en dergelijke. Ik zag ook winkeliers in India een gloeilamp in hun vitrine gebruiken, om daarmee hun waren droog en schimmelvrij te houden.

Nummer 1 in duurzaamheid: LED verlichting

Wil je geen warmte maar alleen licht? Dan is kijkend naar duurzaamheid led verlichting een betere keus dan gloeilampen. Waarom is LED verlichting duurzaam? De voornaamste reden is dat LED lampen veel energiezuiniger zijn en ze ook veel langer mee gaan dan andere lichtbronnen. Dat maakt qua duurzaamheid led verlichting dan ook een goede keus, vooral als je geen warmte maar alleen licht wil afgeven.

Spaarlampen en vooral LED lampen zijn dan veel energiezuiniger en ze gaan ook veel langer mee. Ter vergelijking, een gloeilamp gaat ongeveer 1400 uur mee, een ledlamp minstens 15.000 uur of meer. Dat is ook de reden dat je gloeilampen bijna niet meer ziet behalve in bepaalde specialistische toepassingen.

Maar bedenk wel dat ook spaarlampen en LED-lampen giftige stoffen bevatten, dus dat je deze lampen goed moet recyclen. Dat gevaar is er minder met een gloeilamp, die alleen uit nauwelijks giftige metalen als wolfraam en aluminium, en glas bestaat.

Duurzaam verlichting: welke verlichting is het best?

Ruwweg is de volgorde, bij dezelfde lichtopbrengst:

Gloeilamp < Halogeenlamp < Spaarlamp < TL-balk < Ledlamp.

  • Een gemiddelde gloeilamp haalt ongeveer 8-12 lumen per watt.
  • Halogeenlampen doen het heel iets beter, met rond de 13-14 lumen per watt.
  • Een spaarlamp geeft ongeveer 60 lumen per watt.
  • CDM (metaalhalide) lampen halen ongeveer 80-110 lumen per watt. Deze zie je vanwege hun natuurgetrouwe daglicht veel in winkels. Zo kopen klanten ook echt de kleur die ze zien, wat retouren voorkomt. Een waardevol ecologisch bijeffect.
  • Een TL-buis is ook zeer zuinig, met rond de 50-100 lumen per watt.
  • De zuinigste ledlampen halen zelfs 150 lumen per watt.

Dus vervang een lamp als deze kapot is, door een led-lamp. Gloeilampen en halogeenlampen kan je het beste direct overal vervangen door ledlampen, bij de overige lamptypen is dat minder snel interessant. Fabrikanten van LED-lampen ontwikkelen steeds meer producten die in de armaturen van gloeilampen, halogeenlampen en TL-balken passen. Dus wat dat betreft, goed nieuws. In deze toptien besteden we aandacht aan deze lampen.

10x duurzaam verlichting

Proventa Longlife LED TL lampen 120 cm – incl. starter – 4000K – T8 G13 – 4 x LED TL buis 120 cm

De Proventa Longlife LED TL lampen 120 cm zijn een ledvervanger voor de bekende TL-buis. In tegenstelling tot de dure, storingsgevoeliger tl-buizen gaat de Proventa EcoPlus LED TL Armatuur maar liefst 25.000 branduren mee.

Met een lichtopbrengst van 2100 lumen bij een stroomverbruik van 14 watt is deze duurzame led verlichting extreem zuinig, zelfs voor een spaarlamp. Het scheelt bijna de helft aan stroom vergeleken met een toch al zuinige TL-buis. Ook blijft het aantal lumen bij een ledlamp veel beter op peil dan bij een TL-buis die steeds zwakker wordt. Een duurzame aanrader dus. De Proventa Longlife lamp vind je hier. Er zijn ook andere zeer zuinige Proventa LED tl-lampen te koop voor andere TL- armatuur groottes.

duurzaam verlichting

Nog geen TL armatuur? Een bijpassend armatuur vind je hier (€30).

Duurzaam verlichting van Lucide: G95 Filament lamp E27 dimbaar, Ø 9,5 cm

De Lucide G95 Filamentlamp laat zien dat LED-verlichting geen sfeerloze verlichting hoeft te zijn. Zeer felle LED strips in het midden vormen een gloeidraad. De sfeervolle spiraal in deze filamentlamp geeft een bijzondere sfeer en kan wat dat betreft prima een gloeilamp of een kooldraadlamp vervangen. Deze lamp is met 250 lumen en 5 watt ongeveer half zo zuinig als de beste ledlamp.

Ook fijn aan deze duurzame led verlichting is dat deze met de meeste dimmers prima samenwerkt. Omdat het glas niet melkwit maar helder is, absorbeert het glas geen licht en is de lichtopbrengst tientallen procenten hoger dan dat van een gewone gloeilamp. Hier vind je deze sfeervolle, dimbare en toch zuinige lamp.

led verlichting

Philips MASTERColour CDM-T Elite 70W 930 G12 en de CDM-T Elite 35W (rechts)

duurzame led verlichting
led verlichting

Metaalgasontladingslampen zijn zeer natuurgetrouw qua lichtkleur. Om die reden zie je ze vaak in modewinkels en andere plaatsen waar kleurechtheid belangrijk is. Dus heb je een winkel en wil je een zuinige daglichtlamp, dan is dit de beste keus.

De Philips MasterColour CDM-T 35 W 830 G12 is een lamp die daglicht geeft. LED-lampen doen dit door gebruik te maken van de beperkingen van onze ogen. CDM-lampen zoals deze Philips lamp doen dat door gasontlading, waardoor ze een natuurlijk, continu lichtspectrum produceren. Ongeveer 15 procent van de vrouwen en ook een paar procent van de mannen is tetrachroom. Ze zien een extra kleur, waardoor voor hen het licht van witte LED lampen onnatuurlijk lijkt. Met het natuurlijke lichtspectrum van deze lamp heb je daar geen last van. Toch hoort deze lamp bij duurzame verlichting.

Met 70 watt vermogen produceert deze buitengewoon felle lamp 7800 lumen, wat op het niveau van een spaarlamp ligt. Je vindt de MasterColour CDM-T Elite hier.

Wil je liever een wat minder felle lamp, kies dan voor de MasterColour CDM-T Elite 35W (€9).

Let op, voor deze beide lampen heb je een G12 armatuur nodig.

OSRAM LED (monochrome) EEC A++ (A++ – E) GU10 Reflectorlamp

Halogeenlampen zijn nauwelijks zuiniger dan gloeilampen, dus een goede manier om energie te besparen is al je halogeenlampen te vervangen door duurzame LED verlichting. Het goede nieuws is dat er steeds meer LED lampen komen die in de fitting van een halogeenlamp passen.

verlichting duurzaam

Deze 4,5 watt reflectorlampen produceren evenveel licht als een 35 watt halogeenlamp. Met een prijs van maar €3 per stuk heb je die investering er dus heel snel uit! Deze lamp wordt veel toegepast in winkels, musea en galerieën, maar ook door ecobewuste connaisseurs met smaak, die hun interieur willen verfijnen met de betere sfeerverlichting.

Let op, deze lampen vereisen een GU10 halogeenfitting.

Calex XXL Calgary – Titanium – led lamp – Ø195mm – Dimbaar

De enorme vrijheid die LED biedt, inspireert lampenmakers tot steeds opmerkelijker lampen. Een lamp die zeker de hoofdprijs verdient in deze collectie van bijzondere duurzame lichtbronnen is de Calex XXL Calgary Titanium.

Deze lamp die wel iets weg heeft van een molecuul, een buitenaardse plant of een toren van luchtbellen, is een echte aandachtstrekker in een industrieel, science fiction of wellicht Scandinavisch interieur.

led verlichting

Een lampenkap heb je niet meer nodig met deze unieke structuur. Een gloeilamp kunnen we dit eigenlijk niet meer noemen.

Lucide A60 TWILIGHT SENSOR Filament lamp Buiten 4 watt / 230 lumen

Kom je veel ‘s avonds buiten, dan is een lamp die dan brandt, een hele geruststelling. Zo kan je makkelijk de weg naar bijvoorbeeld het fietsenhok, of de brievenbus vinden.

Niet alleen is deze lamp heel zuinig. Ook ecologisch aan deze lamp is de warme kleur van het licht (2200 K), die het nachtleven minder verstoort.

Ook is de lamp voorzien van een sensor, waardoor hij altijd vanzelf uitgaat als het weer lichter wordt. En aan gaat als de duisternis valt.

duurzaam verlichting

Extensso Draadloze oplaadbare ledstrip

Er zijn van die moeilijk bereikbare ruimtes waar je als je er komt, toch wel graag duurzame lichtbronnen wilt hebben. Een fietsenhok bijvoorbeeld. Een kast onder een trap. Of misschien een vliering. Dan kan je natuurlijk een middagje gaan klussen en een 220 volt leiding aanleggen. En hopen dat je jezelf niet elektrocuteert. Of, het een vakman laten doen. Niet goedkoop.

duurzame verlichting

Maar dankzij de LED revolutie is er nu een slimme oplossing voor het probleem, waarmee je in een mum van tijd klaar bent. Hoe? Simpel. Je schroeft deze CS Sentinel Draadloze oplaadbare ledstrip vast en je bent klaar. Is de ingebouwde accu leeg, dan doe je hem aan de USB lader.

POWERplus Panther Dynamo / Solar / USB Oplaadbare FM Scan Radio – LED zaklamp en noodlader

Stel het is mis, helemaal mis. De stroom ligt eruit. Internet? Vergeet het maar. Duistere gestalten sluipen rond je huis.

Dan is er een apparaat, waar je erg blij mee bent als je het naast je hebt liggen. De POWERplus Panther Dynamo / Solar / USB Oplaadbare FM Scan Radio – LED zaklamp en noodlader. Dit apparaat kan energie opwekken uit zonlicht, maar dat is nog niet alles. Je kan ook door er even aan te slingeren, weer nieuw leven in blazen.

is led verlichting duurzaam

En dat is natuurlijk erg fijn, als het nacht is en je telefoon is dood. Of je bent op vakantie, ligt in je tentje en je hoort geluiden buiten. Dus hoewel het niet alleen verlichting is, vonden we dat het op deze pagina niet mocht ontbreken. Vind jij dat ook? Deze multifunctionele redder in nood is van jou voor 39 euro.

Heldere gloeilamp 60 W E27 Helder 710 lumen

Sommige mensen zweren toch ondanks alles bij het licht van de gloeilamp. Voor deze mensen is er deze merkloze heldere gloeilamp.

Omdat het glas niet melkwit maar helder is, absorbeert het glas geen licht en is de lichtopbrengst tientallen procenten hoger dan dat van een gewone gloeilamp. Deze 60 W gloeilamp produceert 710 lumen, wat ongeveer anderhalf keer zoveel is als de slechtste gloeilamp met hetzelfde vermogen en gelijk is aan een halogeenlamp.

verlichting duurzaam

Dus wil je toch per se een gloeilamp, bijvoorbeeld omdat je een dimmer hebt, of omdat je van het warmere licht houdt, dan kan je het beste deze nemen.

Duurzaam verlichting: onze conclusie

Wil je energie besparen en gaan voor duurzame verlichting? Dan is er eigenlijk maar één keuze: de LED-lamp, met als goede tweede de metaal halogeenlamp of filamentlamp. Gloeilampen en halogeenlampen kan je het beste meteen vervangen door milieuvriendelijke LED-lampen. Voor elk halogeenarmatuur is ondertussen wel een ledlamp verkrijgbaar. Ook voor TL-balken zijn er nu veel zuiniger LED alternatieven die ook langer meegaan. Die kan je gewoon in de TL-armaturen prikken.

Fabrikanten en product ontwerpers leven zich steeds verder uit dankzij de flexibele LED technologie. Allerlei vormen en toepassingen die in de tijd van de gloeilampjes ondenkbaar waren, zie je nu opduiken.

Wij hopen dat je wat leuke lampen bij deze top 11 keer duurzame verlichting hebt gevonden. Wil je meer informatie over thuis duurzaam? Neem dan een kijkje op duurzaam in huis.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens