Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Dingen weggooien en duurzaam leven gaat eigenlijk niet samen. Dus heb je een duurzame levensstijl, dan gooi je maar weinig weg en hergebruik je je afval zoveel mogelijk. Gescheiden inzameling hoort daar natuurlijk ook bij, waarbij een duurzame prullenbak huishoudens groener maakt. Maar ook bijvoorbeeld wanneer je iets koopt, je duurzame dingen koopt, die erg lang meegaan. Daarmee voorkom je dat je ze weg hoeft te gooien. In dit artikel lees je meer over de duurzame prullenbakken: afval scheiden op de juiste manier, wormenbakken en boeken over afval.

Wat een prullenbak duurzaam maakt

Het is niet moeilijk om duurzame prullenbakken te vinden die van bijvoorbeeld gerecycled plastic of karton gemaakt is. Maar het is nog niet eens het interessantste onderdeel. Want in principe staat het materiaal van een prullenbak natuurlijk niet in verhouding tot de vele honderden kilo’s afval die in de prullenbak worden weggegooid. 

Interessanter is dat jouw manier van dingen weggooien zo verandert dat je daardoor wat nuttigs kan doen met je afval. Moet je iets per se weggooien als je het niet meer nodig hebt of kan je er de kringloop nog een plezier mee doen? Kan je iets dat kapot is niet repareren? Of als je een meubel zat bent, het een likje verf geven zodat het een heel andere sfeer geeft?

Alternatieven voor de prullenbak

We hebben het concept prullenbak daarom een beetje ruim opgevat. Want er zijn verschillende manieren om van je afval af te komen. Ook andere dan de prullenbak, duurzaam of niet. Welke manieren dat zijn? Lees snel verder!

Koffiefilters bijvoorbeeld kan je gebruiken om paddenstoelen als oesterzwammen op te kweken. Je overige bioafval kan je in de groencontainer gooien, maar je kan het ook gebruiken voor de composthoop. En ook voor andere veel voorkomende resten zijn er creatieve alternatieven voor de prullenbak. Waar je waarschijnlijk nog niet aan gedacht hebt. Uiteraard vertellen we je daar alles over.

Dus een duurzame prullenbak is niet zozeer een prullenbak van duurzaam materiaal, die lang mee gaat. Hoewel dat ook belangrijk is. Maar vooral een prullenbak die jou helpt bij een ecologische levensstijl. Dus daarom hebben  wij meerdere prullenbakken opgenomen waarin je je afval kan sorteren. Maar ook andere creatieve oplossingen voor het afvalprobleem die door slimme uitvinders van over de hele wereld bedacht zijn!. Nieuwsgierig? Lees snel verder.

Songmics afvalemmer voor de keuken, 3-in-1 afvalemmer, 24 liter

De roestvrijstalen Songmics afvalemmer (€119) voor de keuken, 3-in-1 afvalemmer wordt niet op een duurzame wijze geproduceerd, maar hij kan je wel helpen om beter afval te scheiden. Deze prullenbak is onder verschillende merknamen te koop. Songmics  is de oorspronkelijke merknaam. 

In deze compacte roestvrijstalen prullenbak kan je het afval in drie categorieën scheiden, bijvoorbeeld gft-afval, plastic afval en overig afval. Op die manier voorkom je dat je huishoudafval weggooit onder restafval omdat je daar geen raad mee weet. De afvalbak is compact en makkelijk schoon te houden. Onder drie losse deksels bevinden zich drie afvalbakken, waardoor het heel makkelijk is om afval te scheiden. Heb je een krappe keuken dan is deze afvalbak zeker een aanrader. 

duurzame prullenbak

Prosperplast Sortibox scheidingsbakken set 4x20L ISWB20S4

Een goedkoper alternatief (€35 per vier) zijn de vier scheidingsbakken van de Poolse fabrikant Prosperplast. Weliswaar zijn ook deze niet van gerecycled plastic gemaakt, maar ze zijn wel erg praktisch en ze gaan lang mee. Op die manier bekeken zijn ze dus wel degelijk een goede keus wat duurzame prullenbakken betreft.

Vooral als je niet zoveel ruimte in de keuken hebt en je veel verschillende materialen moet scheiden zijn deze vier scheidingsbakken  ideaal. Op dit moment worden er in Nederland plastic, glas, Gft en restafval gescheiden ingezameld. Met deze grote scheidingsbakken van  elk 20 l inhoud, heb je dat probleem opgelost. Zwak punt van deze scheidingsbakken is dat het klepje vrij snel afbreekt. En dan heb je natuurlijk wel alsnog een milieuprobleem.

prullenbak duurzaam

KarTent – Kartonnen Trio Sorteer Prullenbak – 20L vuilniszakken – Duurzaam Karton

Kartent Is een uniek Nederlands bedrijf dat allerlei onverwachte dingen van golfkarton maakt, variërend van lampen tot meubels en speelgoed. 

De Kartent Kartonnen triosorteer duurzame prullenbak (€45) is de eerste echte duurzame prullenbak in dit lijstje. Karton is verrassend sterk, maar het kan natuurlijk slecht tegen vocht. Zeker omdat er op deze prullenbak om hem ecologisch te houden geen coating zit. Deze prullenbak is natuurlijk niet geschikt voor intensief gebruik in natte omgevingen, maar is op feesten en partijen waar niet wordt gerookt een uitkomst. Heb je ergens een droge plek in huis waar je aan afvalscheiding doet, dan zou deze kartonnen trio’s sorteert de prullenbak ook wel eens erg handig kunnen zijn. De maten zijn prima geschikt voor 20 liter vuilniszakken. Deze Kartent prullenbak is te koop bij bol.com. 

duurzame prullenbak

Curver Duo Decobin duurzame prullenbak – Rechthoekig – 10L + 18L – Metallic – Recycled Kunststof

De Curver Duo decobin prullenbak rechthoekig is een fraaie afvalbak van de bekende fabrikant Curver. De bak is voorzien van twee verschillende emmers binnen waardoor je het afval kan scheiden. de kleinere binnenemmer heeft een inhoud van 10 l en de grotere binnenemmer van maar liefst 18 liter. Dat maakt dit een ideale combinatie voor bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal en gft-afval. 

Deze prullenbak is vervaardigd van 70 procent gerecycled plastic, waardoor het waterresistent is. Verder heeft het deksel een soft-close mechanisme waardoor de prullenbak zacht sluit. Met zijn inhoud van 28 l is deze prullenbak ideaal voor een eenpersoons huishouden. 

prullenbak duurzaam

Brabantia Sort & Go duurzame prullenbak –
3 l – Fir Green

Dit kleine-Brabantsje soort enkel afvalbakje van drie letters is ideaal om gft-afval in op te slaan je kan het zowel op het aanrecht laten staan als ergens in de la wegwerken. met zijn 3 l inhoud neemt het maar weinig ruimte in beslag maar het is wel een erg handig afvalbakje om je gft-afval in op te bergen. De fabrikanten Brabantia is helemaal op de cradle to cradle toer gegaan, waardoor je weet dat het zowel bij de productie van het bakje als de recycling als je het weggooit helemaal goed zit, ecologisch gezien. Het Brabantia sort and go afvalbakje koop je bij Bol.com. 

biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel

Wil je meer informatie over duurzame prullenbakken voor thuis? Lees dan verder op duurzaam in huis.

Balvi Recycling Trash Tassen (Set Van 3)

Deze drie recycling trash tassen van Balvi (€12) vormen een voordelige set die gemaakt is van gerecycled plastic. Met klittenband kunnen deze tassen aan elkaar worden gehecht. De tassen hebben hengsels het handige daaraan is dat je de complete tas naar een vuilnisbak of een afvalinzamelingspunt kan brengen. Een slim en elegant idee dat zowel bewonderaars als haters kent. Want deze tassen hebben ook een kleinl nadeel. Zo is het vaak lastig om de klittenband op precies dezelfde locatie aan te laten sluiten. 

Maar per saldo is dit toch een goede ecologische keus en erg handig als je weinig ruimte hebt. Ook omdat deze tassen gemaakt zijn van gerecycled plastic verdienen ze een duidelijke bonus. Het gezamenlijke volume van deze drie tassen is 62 liter, wat heel behoorlijk is en voor een één- of twee-persoonshuishouden zeker voldoende. De Balvi gerecyclede tassen kan je kopen bij Bol.com.

prullenbak duurzaam

Papieren brikettenmaker

Heb je een open haard of vuurkorf, dan is het een steeds terugkerend probleem dat je aan hout moet zien te komen. Hout is duur en bovendien worden er vaak bomen voor gekapt in bossen die niet heel duurzaam beheerd worden. 

Met deze papieren brikettenmaker (€25) los je in één klap twee problemen op. Je bent af van je oude papier. En bovendien heb je ook nog eens geweldige brandende briketten die ervoor zorgen dat je in je open haard of allesbrander lekker kan genieten van een warm vuurtje. Op deze manier krijg je een duurzame prullenbak waarmee je papier een nieuw leven krijgt, in plaats van dat je je oud papier weggooit.

Het gebruik van deze brikettenpers is simpel. Je weet eerst het oude papier voor, dan schep je het in de pers en dan druk je met je beide handen het water uit de papierpap. Dit kan je het beste doen met oud papier dat niet is behandeld met speciale coatings. Bij het verbranden daarvan kunnen namelijk giftige stoffen vrijkomen. Gebruikers klagen over de wat geringe sterkte van het apparaat, dus het niet al te veel kracht. Heb je ook een grote stapel oud papier waar je vanaf wil? Koop dan deze handige papieren brikettenmaker via Bol.com. 

Helaas is deze niet meer leverbaar, maar je kan ook kijken naar de wormenbak hieronder!

prullenbak duurzaam

vidaXL – Afvalemmer Wormenbak ecologisch 4 verdiepingen 40585

Landelijk zamelen afvalbedrijven gft-afval in om daar de compost van te maken. Maar dat kan je natuurlijk ook zelf. Hoe? Wel, met je eigen compostbak natuurlijk! Met de Vida XL Ecologische Wormenbak en Compostbak kan je uit je huis tuin en keukenafval je eigen compost bereiden. Het gebruik is simpel. Je doet je huis tuin en keukenafval aan de bovenkant erin en dat dek je af met strooisel. Na een paar maanden is het verwerkt en verteerd en kan je de niet meer onaangenaam geurende compost aan de onderkant eruit halen. De totale constructie is ongeveer 55 cm hoog en hiermee ideaal voor een eenpersoons of tweepersoons huishouden.

Het ecologische werk wordt gedaan door wormen die zodra de compost verteerd is zich naar boven wurmen om daar het gft-afval om te zetten in compost. Heb je een tuin, of heb je veel kamerplanten, dan zijn je moestuin, je planten en fruitbomen erg blij met deze vruchtbare compost, die kunstmest overbodig maakt. deze duurzame prullenbakken van Vida XL koop je bij bol.com.

prullenbak duurzaam

Het Nieuwe Licht aluminium lonthouder Ø 27mm + 18cm lont, 5 stuks

Even iets anders dan een duurzame prullenbak: de volgende tip is voor het hergebruiken van je oude flessen. Heb je een mooie fles die eigenlijk zonde is om weg te gooien? Goed nieuws. Met deze vijf  aluminium lonthouders (€14) tover jij jouw oude flessen om in prachtige olielampen. Je vult de fles met lampolie, doet de dop er op, wacht totdat de lont de lampolie helemaal heeft opgezogen en steekt de lont aan. En ziedaar, daar is een prachtige olielamp. Upcycling in optima forma. Deze set is verkrijgbaar bij bol.com. Meet voor je deze set koopt wel even je fles. De doppen zijn 27 mm breed. Als de opening van je fles 25 mm of minder is, zit je goed.  Olie is brandbaar, dus het beste gebruik je dit buiten. 

Heb je een mooie fles die eigenlijk zonde is om weg te gooien? Goed nieuws. Met deze vijf  aluminium lonthouders (€14) tover jij jouw oude flessen om in prachtige olielampen. Je vult de fles met lampolie, doet de dop er op, wacht totdat de lont de lampolie helemaal heeft opgezogen en steekt de lont aan. En ziedaar, daar is een prachtige olielamp. Upcycling in optima forma. Deze set is verkrijgbaar bij bol.com. Meet voor je deze set koopt wel even je fles. De doppen zijn 27 mm breed. Als de opening van je fles 25 mm of minder is, zit je goed.  Olie is brandbaar, dus het beste gebruik je dit buiten. 

prullenbak duurzaam

Wil je echt ecologisch bezig zijn, dan kies je natuurlijk voor biologische lampolie biologische lampenolie.

Er is zelfs biologische muggenwerende lampenolie met Citronella te koop.

Boeken over hergebruik van afval

Een klein boekje uit 2009, dat nu actueler is dan ooit. De Hip Hergebruik Woonwaaier met 56 ideeën om zelf te maken inspireert je om uit afvalmaterialen en andere dingen waar je eigenlijk vanaf wil, iets nieuws te maken dan nog veel mooier was dan toen je het kocht. Ook dit boek is tweedehands. 

Helaas is dit boek uitverkocht, een goed ander alternatief om toch duurzaam je afval te verwerken is de Curver Duo Decobin Prullenbak!

prullenbak duurzaam

Een vergelijkbaar tweedehands boekje is Geniaal hergebruik. Dit boekje met de beste ideeën uit de Jeanne d’Arc living magazine is helaas ook niet meer nieuw te krijgen. 

Geniaal hergebruik

Het grote voordeel van e-books is natuurlijk dat ze nooit opraken. Al gaat er niets boven het lekkere knisperende gevoel van de bladzijden van een boek in je vingers. 

Een goed Engelstalig e-book is Eco-Thrifty: Discover the Secrets to Stylish and Sustainable Living Without it Costing the Earth, Including Upcycling, Recycling, Budget-Friendly Ideas and More (€5). 

Eco thrifty

Conclusie over de duurzame prullenbak

De beste ecologische prullenbak is een prullenbak die je niet gebruikt. De op een na beste prullenbak is een prullenbak waar een nuttig product uitkomt voor jou of voor iemand anders. Dus kijk zeker serieus naar de papier briketten maker, de compost maken en de aluminium Lampenpitjes, als je daar in jouw leefsituatie wat aan hebt.  Wil je een goede nette compacte oplossing voor je keuken ga dan voor de Songmics afvalemmer of de goedkopere Prosperplast Sortibox scheidingsemmer. Hier kan je in drie of zelfs vier verschillende soorten afval scheiden.

De Kartent kartonnen trio sorteerbox is nuttig voor feesten en partijen, en op een droge plek in huis. De Curver Duo Decobin Prullenbak en de Brabantia Sort & Go Afvalbak zijn op zich nette en ook ecologisch verantwoorde prullenbakken voor in de keuken. Maar wil je echt een afvaloplossing met een streak of Genius, En heb je niet zoveel geld, kies dan voor de Balvi recycling trash tassen.

Wil je meer informatie over duurzaam schoonmaken, zoals biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel? Lees hier dan verder.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens