Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een goede hygiëne behouden terwijl je duurzame keuzes maakt voor een gezond klimaat. Dat is het doel wanneer je kiest voor duurzame schoonmaakmiddelen.

Duurzame tips

Er zijn een aantal belangrijke richtlijnen voor milieuvriendelijk schoonmaken. De meest eco bewuste tips:

  1. Gebruik niet teveel warm water
  2. Vermijd producten met vluchtige organische stoffen
  3. Spoel schoonmaakmiddelen altijd door de afvoer of het toilet. Gooi sop nooit naar buiten op straat of in de tuin.
  4. Let op de dosering door de aanwijzingen op de verpakking te volgen
  5. Kies producten met keurmerken zoals het Europese Ecolabel om zo het milieu zo min mogelijk te belasten
  6. Houd in de gaten waar je een lege verpakking moet weggooien

Do It Yourself biologisch & vegan schoonmaakmiddelen

Er zijn een aantal duurzame DIY (Do It Yourself) natuurlijk ingrediënten waarmee die prima functioneren als schoonmaakmiddel. Op deze manier maak je gemakkelijk je eigen duurzame schoonmaakmiddelen.

Natuurazijn: Meng natuurazijn en water in een plantenspuit en je hebt je eigen Glassex waarmee je in een handomdraai spiegels en glas schoonmaakt.

Baking soda: Deze minerale stof is een ideale allesreiniger. Met wat baking soda op een natte spong of doek wrijf je alles schoon waarna je goed naspoelt met water. Let op: dit is niet geschikt voor aluminium, houten vloer of aanrecht, marmer of poreuze gesteenten.

Natuurazijn en baking soda zijn allebei duurzame alternatieven, die bovendien ook vegan schoonmaakmiddelen zijn. Indien je liever een kant en klaar schoonmaakmiddel koopt zijn er een aantal duurzame varianten op de markt.

1. Duurzame schoonmaakmiddelen van YouSea

YouSea is een bedrijf die duurzaam schoonmaken mogelijk maakt. Mede door aluminium flessen, papieren navulverpakkingen, bamboe vaatdoeken en kokosvezel sponsen is YouSea helemaal plastic vrij! Alle sponsen en vaatdoeken zijn wasbaar, waardoor je niet telkens opnieuw deze producten hoeft te kopen.

Bestel direct!

Onderweg naar een duurzaam huis? Lees dan voor meer informatie op duurzaam in huis

2. Hakuna Matata

Hakuna Matata werd in 2021 opgericht door twee jonge ondernemers met een missie. Zij willen van de duurzamere keuze, ook de makkelijkste keuze te maken. Dat klinkt simpel, maar is vandaag de dag zeker nog niet vanzelfsprekend. Daar wil Hakuna Matata dus een stokje voor steken. Zij lanceerde een eco-friendly wasmiddel dat is ontwikkeld om de de druk op mens en natuur te verlichten. Waar traditionele wasmiddelen nog altijd veel water bevatten en worden vervoerd in grote, zware plastic flessen, zijn deze ultrageconentreerde wasstrips 20x lichter dan traditionele wasmiddelen. Bovendien worden ze verpakt 100% recyclebaar karton. Dus: geen plastic, minder uitstoot tijdens transport én geen afval. Zo kan je dagelijks kiezen voor een groener huishouden & een betere toekomst.

3. Method

Deze ‘people against dirty’ gebruiken hun onderneming om duurzame verandering teweeg te brengen. Met als doel sociale en milieuproblemen op te lossen. Dit Amerikaanse bedrijf gebruik 100% natuurlijke ingrediënten en ook zijn de flessen van 100% gerecycled plastic. De producten van Method zijn een verantwoorde keuze in het rijtje van duurzame schoonmaakmiddelen.

Aan het zoeken naar duurzame schoonmaakmiddelen? Lees hier alles over duurzaam schoonmaken

4. Duurzaam schoonmaakmiddel van Ecopods

Deze ecologische pods met maar vijf ingrediënten is een pionier op het gebied van duurzaam schoonmaken. De losse volledig in water oplosbare capsules voeg je toe aan water om het schoonmaakmiddel te maken. Wanneer een spray je voorkeur heeft dan verkopen ze volledig recyclebare aluminium flessen. Deze krijg wordt geleverd met een bijbehorende capsule. Zelf doe je er water bij en maakt zo je eigen schoonmaakmiddel. ZO koop je geen water, maar een super geconcentreerd product. Ook bespaar je veel CO2 omdat de capsules en pods veel minder ruimte in transport vragen. Bovendien bespaar je veel afval met deze zero-waste oplossing.

5. Biologische schoonmaakmiddelen van Dr. Bronners

Dit merk draagt uit dat we verantwoordelijk zijn voor onszelf en elkaar. Gemaakt van biologische en fair trade ingrediënten en die voornamelijk vegan zijn. Een van de waarden van Dr. Bronner’s is dat ze directe, lokale, persoonlijke, duurzame en verifieerbare relaties hebben met hun leveranciers. Ze geven terug aan de aarde bijvoorbeeld door hun boom plant programma’s en 100% gerecyclede verpakkingen.

Ook op zoek naar een duurzame oplossing voor een schone vaat? Lees hier alles over de beste eco vaatwastabletten.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens