Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een voorwerp dat we elke dag gebruiken is de duurzame afwasborstel, tenzij je natuurlijk een afwasmachine hebt. Heb je een afwasmachine? Neem dan een kijkje bij onze top vijf duurzame afwasmiddelen.

Zachte afwasborstels vervangen we meestal om de paar maanden. Maar ze zijn ecologisch gezien vooral een probleem omdat er veel microplasticdeeltjes vrijkomen. Immers bij het afwassen beweeg je de borstel vaak heen en weer en maak je heftige spierbewegingen, waardoor er veel plasticdeeltjes vrijkomen. 

Ook wil je natuurlijk een afwasborstel die duurzaam is en goed schoonmaakt. Hoe beter de afwasborstel, des te minder lang hoef je af hoeft te wassen. Op die manier bespaar je veel energie. 

Dus bij dit overzicht van ecologisch verantwoorde duurzame afwasborstels letten wij vooral op drie dingen. Gaat de afwasborstel lang mee, is de afwasborstel makkelijk te recyclen en is de afwasborstel goed voor het schoonmaken van de afwas? Ook krijgen afwasborstels van siliconen bonuspunten omdat er hierbij veel minder microplasticdeeltjes vrijkomen in het milieu.

Handige & duurzame siliconen schuurspons – Blauw, roze en groen – 3 stuks

Metalen schuursponsjes hebben als nadeel dat ze de pan vaak kapot maken. Plastic schuursponsjes hebben dat nadeel niet, maar daarbij komen weer veel micro plastic deeltjes vrij, als je even stevig boent. Maar wat als je een sponsje zou hebben dat beide nadelen niet heeft? Dan kom je uit bij de siliconen schuursponsjes. 

Siliconen zijn plastics waarbij de koolstofatomen zijn vervangen door siliciumatomen. Daardoor zijn siliconen meestal veel beter bestand tegen hoge temperaturen en zijn ze zachter en buigzamer. Een uit milieuoogpunt bekeken handige gevolg daarvan is dat het een stuk minder snel gebeurt dat kleine stukjes plastic vrijkomen van siliconen. 

Bij botsingen hebben siliconen eerder de neiging om mee te buigen dan om weerstand te bieden en af te breken. Dat verklaart waarom deze siliconen schuursponsjes lang meegaan en dat ze de pannen ook heel laten. Omdat siliconen bestand zijn tegen hoge temperaturen dan je ze ook in de afwasmachine stoppen als je die hebt.

 siliconen schuurspons

Sorbo afwasborstel – hout – rond – 6 stuks

Ga je liever voor een oude vertrouwde duurzame afwasborstel? We got you covered. 

Wie kent deze eerste ecologische afwasborstel in Nederland ooit, niet? Waar steeds meer fabrikanten van afwasborstels overstapten op plastic, bleef deze Sorbo klassieker in productie. 

Daardoor was er voor ecologisch bewuste mensen altijd een ecologisch alternatief voor de microplastics verspreidende ondingen, die als een onuitroeibare petrochemische pest keuken na keuken onveilig maakten. 

Dus wil je een goede en betaalbare ecologische afwasborstel ? Dan kies je natuurlijk voor deze oude vertrouwde Sorbo afwasborstel van hout. Zes stuks van dit traditionele stuk Nederlands erfgoed, deze klassieker die ook na vele tientallen jaren niet weg te slaan is uit de keuken, kan je verkrijgen voor € 16.

duurzame afwasborstel -Sorbo

Greenminds | 3 Duurzame Ronde Afwasborstels Hout | Duurzaam | Eco

Al het goede komt in drieën, zoals de drie ronde afwasborstels die duurzaam zijn in het voordeelpak van Greenminds. Deze stijlvolle, modern vormgegeven zachte afwasborstel van Greenminds zijn gemaakt van FSC gecertificeerd beukenhout. Deze afwasborstel van hout is ook nog eens behandeld met lijnzaadolie. De borstelharen van natuurlijke tampicovezels zijn stevig en kunnen goed tegen het water. Ook krijgen ze het vuil gemakkelijk los. Het afwassen verloopt natuurlijk ook extra prettig dankzij de ergonomische vorm van deze afwasborstel van hout. 

Dit moderne afgeronde ontwerp is ook voorzien van een handig ophang oog.

duurzame afwasborstel van Greenminds

Afwasborstel voor lange glazen – Siliconenborstel lange glazen – Baby flessenborstel

Wijnglazen en andere lange glazen en flessen zijn vaak lastig schoon te maken, vooral in een afwasmachine. Dus zelfs als je een afwasmachine het is de kans groot dat je uiteindelijk toch deze lange dunne voorwerpen van binnen schoon moet maken. Gelukkig zit het slimmerikengilde der wereld niet stil en hebben ze een prachtige oplossing hiervoor gevonden. Een oplossing, die ook nog eens ecologisch heel duurzaam is.

Met deze lange siliconen afwasborstel kan je makkelijk deze lange glazen schoonmaken. Geen flesbodem is bestand tegen deze lange borstel, die echt overal bij kan. Gemaakt van duurzame siliconen waar geen kleinere brokjes van afbrokkelen en daardoor een stuk beter voor het milieu. 

Ook scheelt dit tijd en moeite met afwassen waardoor je minder energie verspilt en ook tijd overhoudt om leuke dingen te doen. Kortom, dankzij deze superhandige afwaskwast was jij af als een baas. Siliconen, dus je kan ze gewoon in de vaatwasmachine leggen als ze smerig zijn.

En weet je wat ook nog is heel handig is om deze borstel? Heeft buigzamer en hij bevat ook enkele ribben die speciaal geschikt zijn om randen mee schoon te maken. Kortom, echt kudo’s voor die uitvinder die dit bedacht heeft. Dit bescheiden juweel der techniek is de jouwe voor slechts € 13.

duurzaam afwassen

Brabantia SinkSide Duurzame Afwasborstel – met Zeepreservoir – Mid Grey

Maar zo kunnen wij met enige vaderlandse trots mededelen, ook hier in Nederland zit het uitvindersgilde niet stil. En aangezien voor veel mensen het afwassen een vervelend werkje is zijn uitvinders extra gemotiveerd om met slimme vondsten te komen om daar wat aan te doen. En, dat kunnen wij wel zeggen dat doen ze ook. Bijvoorbeeld deze Brabantia SinkSide afwasborstel met zeepreservoir. Je draait deze afwasborstel los, vult het reservoir met afwasmiddel, drukt op het knopje en begint met poetsen. Hiermee bespaar je veel water je hoeft namelijk de afwas alleen daarna even af te spoelen. Ook is dit een stuk schoner en hygiënischer. Brabantia is een bedrijf dat duurzaam produceert, en hun fabriek door heeft laten lichten voor een maximaal duurzaam bedrijfsproces. Geloof het of niet maar op deze superhandige afwasborstel zit maar liefst vijf jaar garantie.

Kijk. Dat bedoelen wij natuurlijk met duurzaam. Speciaal voor de kleine afwasjes tussendoor is deze afwasborstel ideaal want dankzij het meegeleverde bakje is er altijd water waarmee je af kan wassen. Er zijn wel enige klachten van gebruikers wat betreft het doseren van het afwasmiddel. Dus waarschijnlijk moet je hier even mee oefenen want veel gebruikers zijn ook laaiend enthousiast. Nadeeltje is wel dat de haren van deze afwaskwast zijn vervaardigd van nylon.Dus hopelijk ontwikkelt Brabantia een afwaskwast van een duurzamer materiaal. Al zal het lastig zijn de uitstekende materiaaleigenschappen van nylon te evenaren. 

duurzame afwasborstel - Brabantia SinkSide Afwasborstel

Afwasborstel schoonmaken? Hier volgt de gouden tip

Wil je handige tips om je afwasborstel schoonmaken? Dan kun je dat heel gemakkelijk doen. Meng 250 ml witte azijn met een drupje water en laat deze eventjes staan.

Conclusie duurzame afwasborstel

Afwassen is noodzakelijk en zal noodzakelijk blijven. Het alternatief voor afwassen, namelijk wegwerp bestek en wegwerpborden is een grotere ecologische misdaad. En iets zegt mij dat de geniale middeleeuwse oplossing, namelijk eetbare borden van brood, nu wat minder populair zullen zijn. Al was het maar omdat er nu geen bedelaars meer zijn aan wie we deze borden kunnen geven. 

Maar gelukkig komen er steeds meer milieuvriendelijke manieren om af te wassen. Zo kan je denken aan houten afwasborstels siliconen afwasborstels en een afwasborstels met zeepreservoir waarvan je veel minder water nodig hebt om af te wassen. En op die manier veel energie kan besparen. Kortom er zijn gelukkig voldoende mogelijkheden om te kiezen voor ecologische alternatieven voor de bestaande afwasborstels. 

Duurzame afwasborstel: beter voor het milieu

Een duurzame afwasborstel is toch net iets beter voor de planeet. En zoals altijd met een ecologische levensstijl, kan je door een paar doordachte keuzes te maken je impact op het milieu al enorm verminderen. En laten we dat gaan doen. We hebben letterlijk een wereld te winnen.

Meer producten over duurzaam schoonmaken? Bekijk dan het artikel over duurzaam schoonmaken! En als je meer informatie wilt over verduurzaming in huis. Klik dan hier.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens