Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kan een afwasmachine water en energie besparen vergeleken met de handafwas, helemaal als je gebruik maakt van eco vaatwastabletten. Afwasmachines worden namelijk steeds duurzamer, in tegenstelling tot tot de afwasteil, waar het water vaak uit een close-in boiler komt. Voor een kleine vaat wint de handafwas nog altijd, maar voor de grotere huishoudens onder ons heb je de eerste duurzaamheidswinst al binnen als je een afwasmachine gebruikt. Door dan ook nog te kiezen voor duurzaam afwasmiddel, zoals duurzame afwastabletten wordt de vaat doen nog een stuk duurzamer. Maar wat zijn nu de beste eco vaatwastabletten?

Welke afwastabletten zijn écht duurzaam?

Het lijstje met duurzame vaatwastabletten blijkt, helaas, nogal kort. Slechts drie producten voldoen aan de strengste eco-normen. Dit zijn de fabrikanten Ecover en Klok. De rest van de aanbieders, zoals de tabletten van Dreft en Sun, zijn vooral goed in greenwashing. Wil je giftige chemicaliën bannen uit je leven en voortaan schone én zuivere vaat? Kies dan één van deze top drie duurzame afwastabletten!

1. Ecover Vaatwastablet All-in-one

Eco vaatwastabletten

Ecover All-in-1 duurzame vaatwastabletten zijn krachtige ontvetters, bieden zoutinwerking en bevatten een glansspoelmiddel.

Hiermee zijn het volwaardige 3-in-1 milieuvriendelijke vaatwastabletten die niet onder doen voor niet-ecologische tabletten. Alle ingrediënten zijn van plantaardige of andere natuurlijke oorsprong, wat dit dan ook de ideale keus maakt voor de persoon die graag natuurlijke vaatwastabletten gebruikt.

Deze tabletten maken goed schoon. Ook aan details als de verpakking is gedacht. Deze is van gerecycleerd karton.

2. Klok ecologische vaatwastabletten all-in-one

De kleine zeepfabrikant Klok scoort met de Klok All-in-1 vaatwastabletten erg goed op ecologisch gebied. Ook hier is de verpakking van gerecycled karton.

De Klok Eco All-in-one vaatwastabletten bevatten geen schadelijke ingrediënten. Zo zijn ze, als eerste in Nederland, fosfaatvrij. Kortom, echt één van de top drie duurzame afwastabletten.

Ook zijn de Klok Eco Vaatwastabletten elk individueel verpakt in een wateroplosbare verpakking. Heb je een gevoelige huid? Dan hoef je je dus geen zorgen te maken met de Klok Eco Vaatwastabletten.

3. Ecover vaatwastabletten Classic

Ecovers Eco vaatwastabletten

Ecover begon oorspronkelijk met deze variant. Hoewel de Classic tabletten niet zo veelzijdig zijn als de modernere 3-in-1 variant en wat minder goed schoonmaken dan de bovenste twee, zijn ze in de loop van jarenlange productontwikkeling geëvolueerd naar een rijp en evenwichtig product.

Nadeel van deze vaatwastabletten is dat deze nog in (recycleerbaar) plastic zijn verpakt. Wel zijn ze erg goedkoop: rond de 20 cent per afwasbeurt. En natuurlijk, geheel vervaardigd van plantaardige en andere natuurlijke ingrediënten. Als je er eenmaal aan gewend bent om de verpakking van de tablet in de plastic container te gooien, zijn ook deze vaatwastabletten ecologisch verantwoord.

Van alle milieuvriendelijke vaatwastabletten kwam de Ecover Classic uit de test van de consumentenbond naar voren als de beste ecologische vaatwastabletten. Houd er wel rekening mee dat je bij Classic tabletten zelf glansspoelmiddel en zout moet toevoegen.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens