Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Bij het schoonmaken van een huis, gebruik je een enorme verscheidenheid aan middelen. In veel van deze middelen zitten chemicaliën die vrijkomen bij het schoonmaken. Duurzaam schoonmaken kan dus een gezonder en een milieuvriendelijker alternatief zijn. Ook in de categorie schoonmaken kun je dus bewust kiezen voor duurzaamheid. Schoonmaak alternatieven kun je op verschillende plekken in huis toepasen. Op deze pagina lees je hier meer over.

Duurzaamheid schoonmaak producten

Er zijn vele duurzame schoonmaakmiddelen op de markt. Zo zijn er producten die je zelf kunt mengen en gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld natuurazijn en baking soda gebruiken. Daarnaast bieden steeds meer merken duurzame alternatieven aan. Maar dat is niet de volledige oplossing. Duurzaamheid in schoonmaak: dit gaat niet alleen over de reinigingsmiddelen maar ook over de materialen waarmee je schoonmaakt. Dit kunnen herbruikbare microvezeldoekjes zijn of bijvoorbeeld producten die gemaakt zijn van afbreekbaar materiaal.

Wil je meer weten over een duurzaam thuis? Lees dan verder op duurzaam in huis.

Duurzaam schoonmaken van het toilet

Vooral bij het schoonmaken van het toilet worden veel verschillende reinigingsmiddelen gebruikt, waaronder bleek, allesreiniger en nog veel meer vloeistoffen. Toch kun je niet alleen een duurzamere variant kiezen van de schoonmaakmiddelen die je gebruikt, maar ook van de materialen. Zo kun je minder synthetische doekjes gebruiken of kun je doekjes wassen en hergebruiken.

Je kunt ook kiezen voor een duurzame wc borstel. Dit zijn wc borstels waarbij de materialen van hergebruikt hout zijn. De veegharen kunnen gemaakt zijn van biologisch afbreekbaar materiaal, waardoor je deze met een gerust hart in de prullenbak kunt gooien. Dit zorgt ervoor dat duurzaam schoonmaken zelfs op het toilet mogelijk is.

Bekijk hier de beste duurzame wc borstels

Na het gebruik van een toiletborstel is het natuurlijk fijn om je handen schoon te maken. Dit kun je dan ook doen met duurzame zeep die je bij het kraantje naast het toilet kunt zetten.

Zijn prullenbakken duurzaam?

Een prullenbak kan op meerdere manieren duurzaam zijn. Zo kan een prullenbak gemaakt zijn van duurzame materialen, maar een prullenbak kan ook duurzaam zijn doordat deze het scheiden van afval mogelijk maakt. En voor de liefhebber van duurzame prullenbakken: er zijn zelfs prullenbakken die gemaakt zijn van duurzaam materiaal, waarbij het ook nog eens mogelijk is om afval gescheiden weg te gooien!

Lees hier meer over duurzame prullenbakken

Duurzaam schoonmaken. Duurzaamheid schoonmaak

Je vaatwasser duurzaam schoonmaken

Een vaatwasser kan kapot gaan door het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen, zo kan er bijvoorbeeld door gebruik van verkeerde vaatwastabletten een verstopping ontstaan.

Gelukkig zijn er ook goede eco vaatwastabletten. Dit zijn vaatwastabletten met 100% natuurlijke ingrediënten en die minstens even goed hun werk doen als de traditionele vaatwastabletten. Het aanbod hiervan is nog beperkt. Omdat het moeilijk kan zijn om eco afwastabletten te vinden, hebben wij voor jou een aantal van de beste eco vaatwastabletten uitgelicht, zodat jij duurzaam je vaat kunt laten draaien.

Lees hier meer over de beste eco vaatwastabletten

Duurzaamheid: schoonmaak merken

Er zijn tegenwoordig steeds meer merken die duurzame schoonmaakmiddelen verkopen. Zo heb je bijvoorbeeld YouSea, een bedrijf dat herbruikbare schoonmaakproducten maakt. Als je deze combineert met een duurzaam schoonmaakmiddel, waarbij alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt worden, kun je gemakkelijk duurzaam schoonmaken op veel plekken in huis.

Helaas komt het nog vaak voor dat schoonmaakmiddelen onnatuurlijke stoffen gebruiken als ingrediënt om er voor te zorgen dat het lekkerder ruikt of sneller effect heeft. Daarom hebben uitgezocht welke schoonmaakmiddelen duurzaam zijn.

Lees hier meer over duurzame schoonmaakmiddelen

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens