Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In 2022 gaat de trend nog steeds verder met verduurzaming van het interieur. Dit heeft ermee te maken dat verduurzamen steeds belangrijker wordt. Niet alleen met kleine producten zoals kleding, eten of accessoires. Maar ook een duurzaam interieur telt mee. Ben jij benieuwd hoe jouw huis zo duurzaam mogelijk kan zijn en op zoek naar duurzame ideeën voor thuis? Lees dan vooral verder!

Wat houdt een duurzaam interieur in?

Duurzaam in huis houdt in dat je meubels lang mee kunnen gaan en dus niet snel verslijten. Natuurlijk moeten ze milieuvriendelijk en grondstof-besparend zijn. Ook tweedehandsmeubels vallen onder duurzaam interieur, dit komt omdat ze opnieuw worden gebruikt en dus niet opnieuw gemaakt hoeven te worden.

Upcycling en recycling

Wist je dat bij upcyclen bestaande materialen weer tot nieuwe meubels of accessoires gemaakt worden. Hierbij wordt de kwaliteit van het materiaal niet verminderd. Een voorbeeld hiervan is van paletten een zitbank maken. Recyclen is het een proces waarbij een product wordt gezien als afval en deels gebruikt (of helemaal, ligt aan het product) om een nieuw product te maken. Zo kan een gasfles helemaal worden gerecycled, wat dus ook zeer vaak gebeurd.

Duurzame materialen interieur

Duurzame materialen zijn over het algemeen gerecyclede of natuurlijke materialen. Je kan hierbij denken aan bamboe, riet, hout en de natuurlijke stoffen zoals katoen, hennep, wol, vilt. Daarnaast kan ook gerecycled glas en plastic worden gebruikt. Hout is een goed materiaal, omdat het stevig is en lang meegaat. Daarnaast kan het ook nog gerecycled worden.

Pallets

Het mooiste duurzame interieur hoeft geen fortuin te kosten. Pallets zijn een erg creatief alternatief op duurzaam interieur design. Niet alleen kan er een zitbank van worden gemaakt, ook veel andere meubels kunnen gemaakt worden met pallets. Een paar ideeën op een rijtje:

 • (Hoek)bank
 • Kinderstoeltjes
 • Salontafel (met glasplaat/ met wieltjes)
 • Muur van pallethout
 • Muur decoratie
 • Kratten
 • Schutting
 • Bed
 • Loungeset
 • Tuinset
 • Tuinbank
 • Strandstoelen
duurzaam interieur - Pallets
duurzaam interieur - pallets

Wil je ook een set maken met pallets?

Op naar een duurzaam interieur!

Om je het makkelijk te maken hebben we 5 tips klaargezet om jouw huis te voorzien van duurzame interieur accessoires:

1. Natuurlijke wanden en vloeren

Duurzaamheid en interieur zijn twee dingen die heel goed samen kunnen gaan! Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van het merk Fairf. Het merk maakt plantaardige muurverven en lakken. Deze verf wordt gemaakt van gerecycled sloophout. Een duurzaam alternatief voor de vloer is marmoleum. Ook dit bestaat uit natuurlijke materialen en het gaat, net zoals een goede houten vloer, erg lang mee.

2. Leef je uit met groen!

Planten zorgen er niet alleen voor dat je huis er leuk uit ziet, ook zorgen ze ervoor dat de lucht gezuiverd wordt. Je kunt kiezen voor grote of kleine planten. Hieronder een paar makkelijke planten om jouw woonkamer zo leuk en gezond mogelijk te maken.

duurzaam interieur - plant
duurzaam interieur - kamerplant

3. Geef je oude meubels een tweede kans

Als je toch al bezig bent met duurzaamheid in je interieur verwerken kun je gelijk kijken wat welke meubels het redden waard zijn. In plaats van nieuwe meubels kopen, kun je ze ook opknappen! Een oude kast? Geef het nieuwe grepen en het krijgt al meteen een andere look.

4. Tweedehands

Aan (duurzame) interieur merken is er inmiddels een overschot. Toch is het helemaal niet nodig om bakken met geld aan je interieur uit te geven. Duurzame interieur designers zijn zeker in staat om parels te maken, maar deze kun je gelukkig ook terugvinden in de kringloop Als je naar een goede kringloop gaat of een vintage meubelzaak kun je mooie interieurmeubels vinden. Zo kun je jouw interieur combineren met nieuwe items en tweedehands.

5. LED lampen

Een LED-lamp gaat 10 keer langer mee dan een gewone gloeilamp. Daarnaast verbruiken ze weinig energie, daarom zijn deze lampen een stuk beter voor het milieu.

duurzaam interieur - LED lampen

Wil je nog meer nieuws weten over duurzaamheid? Check onze website en lees mee artikelen over duurzaamheid!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens