Als we beddengoed kopen dan kijken we toch vooral naar het design en de prijs, maar heb jij wel eens nagedacht over hoe duurzaam beddengoed is? Nee? Geen zorgen, want wij ook niet! Je kunt nou eenmaal niet 24/7 blijven letten op duurzaamheid en beddengoed is precies zo’n product die je maar heel af en toe koopt en waarbij je dus niet actief stilstaat bij duurzaamheid.
Maar laten we dat hier wel eens doen. Wat is duurzaam beddengoed nu eigenlijk?
Wat maakt beddengoed duurzaam?
Oké, eerst even terug naar de basis: duurzaamheid. Wat maakt een dekbedovertrek duurzaam? In dit geval betekent het dat het beddengoed niet of zo min mogelijk milieu belastend is. Dit geldt niet alleen voor het product zelf, maar het hele proces telt hierbij mee.
De winning van de benodigde grondstoffen, de productie, het vervoer, etc. Als je het zo bekijkt dan lijkt het vinden van een duurzaam dekbedovertrek een bijna onmogelijke opgave. Maar je zult zien dat dit best wel meevalt.
Materialen voor duurzaam beddengoed
Het voornaamste waar je invloed op hebt, is het materiaal waarvan een duurzaam dekbed gemaakt wordt. Wat je niet wilt van je beddengoed is dat de materialen gewonnen worden van dieren die niet goed behandeld worden, er overbodig chemicaliën gebruikt worden, de boeren en werkers slecht behandeld worden en dat er onnodige bomenkap heeft plaatsgevonden om het materiaal te kunnen telen. Hier een aantal voorbeelden van materialen voor duurzaam beddengoed.
Biologisch katoen
Katoen is een veel gebruikte stof en is ook heel fijn om onder te liggen. Helaas is katoen verre van duurzaam. Kies daarom specifiek voor biologisch katoen. Dit wordt verbouwd zonder het gebruik van giftige stoffen die in de natuur terecht komen en het wordt niet geoogst door kinderen, maar door goed behandelde arbeiders.
Dons
Dons is een dierlijk product. Bij het winnen hiervan worden dieren vaak nog slecht behandeld. Hierbij wil je dus zoeken naar een variant waarbij dieren goed behandelt worden. Ontwijk dus ook de soorten waarbij dieren gedood moesten worden, zoals wilde dieren, om het te verkrijgen. Uiteraard zijn plantaardige materialen over het algemeen gewoon beter.
Tenzel: duurzaam beddengoed
Tenzel is een vezel uit eucalyptus en beukenbomen waar textiel van gemaakt wordt. Het wordt veelal gewonnen uit duurzaam beheerde bossen en plantages. Het is 100% plantaardig en kan volledig CO² neutraal geproduceerd worden. Ook hebben deze bomen weinig extra water nodig om te groeien. Dit is dus zeker een materiaal om naar uit te kijken.
Wol als duurzaam beddengoed
Wol is ook een veel gebruikt product en komt overwegend van schapen. Hierbij geldt hetzelfde als bij dons: je wilt wol dat komt van schapen die goed behandelt worden, vrij mogen rondlopen en gewoon een blij schaap kunnen zijn.
Linnen
Linnen is een stof dat gemaakt wordt van de vlasplant. Het is heel milieuvriendelijk doordat elk deel van de plant gebruikt wordt. Daarbij heeft de vlasplant vele malen minder grond nodig dan bijvoorbeeld katoen en worden er vrijwel geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Bamboe
Van bamboe vezels kan tegenwoordig ook textiel gemaakt worden, wat alleen maar goed uitkomt! Bamboe is namelijk een hele efficiënte plantsoort. Het groeit ontzettend snel in zowel een nat als een droog klimaat. Daarnaast is het een goed ademende stof en is het van nature anti-bacterieel. Ideaal voor een setje duurzaam beddengoed dus!
Duurzame dekbedovertrekken zullen wat duurder uitvallen, maar met de wetenschap een positieve bijdrage te leveren aan de wereld en andere voordelen is dat het zeker wel waard. Zo zijn duurzamere materialen vaak ook anti-allergisch en antibacterieel.
Op zoek naar een duurzaam kussen? Bij duurzame kussens kun je deze kennis ook meenemen in je zoektocht. Ook bij kussens is het goed om per merk te kijken naar de duurzaamheidsgraad van het merk en materiaal. Veel materialen zoals traagschuim zijn minder duurzaam dan vaak gedacht wordt!
Vind je het toch nog lastig om duurzaam beddengoed uit te zoeken? Dan kan je altijd letten op de verschillende keurmerken. Zo kan je uitkijken voor een Fairtrade label of een label als GOTS, wat staat voor Global Organic Textile Standard.
Wil je meer lezen over duurzaam textiel of andere materialen? Lees dan dit artikel over Organisch Katoen en deze over Duurzaam Textiel. Of lees verder op duurzaam in huis.