Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Met de huidige energieprijzen is er een enorme interesse in duurzaam in huis zijn. Duurzaam in huis zijn kan tegenwoordig enorm veel energie en andere kosten schelen. Je kan dit op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door duurzame producten voor in huis te gebruiken, of door je aanpassingen te doen in je huis. Lees snel verder voor onze tips voor duurzame oplossingen in huis.

Wat is duurzaam in huis?

Wanneer je duurzaam in huis bent, zorg je er voor dat je niet meer energie verbruikt dan dat je nodig bent. Je doet bijvoorbeeld aan duurzaam leven in huis wanneer je er voor zorgt dat je geen warmte verliest door duurzame producten voor in huis te gebruiken. Denk hierbij aan tochtstrips, maar ook dubbel glas, ventilatoren onder de radiator en nog vele andere dingen.

Je bent ook duurzaam in huis, wanneer je duurzame producten voor in huis gebruikt, zoals bijvoorbeeld producten van bamboe te gebruiken of ecologische handzeep. Dit alles zijn duurzame oplossingen voor producten die je op dagelijkse basis gebruikt.

Hoe kun je duurzaam in huis worden?

Je kunt duurzaam in huis worden door verschillende dingen te doen, zowel binnen als buiten je huis.

Vele mensen weten niet dat ze zonder aanpassingen in hun dagelijkse activiteiten een stuk duurzamer kunnen leven. Veel mensen gebruiken namelijk nog steeds plastic wegwerpproducten in huis, maar ook andere producten die door duurzame dingen in huis kunnen worden vervangen.

Duurzame oplossingen: duurzame producten voor in huis

Er zijn veel duurzame oplossingen voor in huis. Een makkelijk voorbeeld hiervoor is bijvoorbeeld het aanbrengen van tochtstrips. Deze kunnen op de deurpost geplakt worden, waardoor deze minder lucht doorlaat en er dus minder warmteverlies in huis is.

duurzame producten voor in huis

Een goede plek om mee te beginnen is de voordeur. Dit is een van de deuren die het meeste warmte verliest. Het is tenslotte een deur die naar buiten gaat. Toch heeft het ook voordeel om een deur te isoleren die binnen huis zit.

Zo kan je bijvoorbeeld de deuren naar de woonkamer voorzien van een tochtstrip, zodat de plek waar je het meeste bent goed warm blijft.

Een ander voorbeeld van duurzame oplossingen in huis zijn de gele viscose doekjes die door vele mensen gebruikt worden. Deze worden door veel mensen weggegooid na gebruik. Dit is echter onnodig en belastend voor het milieu. De doekjes kunnen echter gemakkelijk uitgewassen worden. Je kunt ze bijvoorbeeld mee wassen met de handdoeken en theedoeken. Op die manier wordt er geen extra stroom of water verbruikt – de wasmachine draait tenslotte toch al.

Lees hier meer over duurzaam schoonmaken

Duurzaam leven in huis

Duurzaam leven in huis gaat natuurlijk niet zonder het gebruik van duurzame producten in het huis. Er zijn vele objecten die vervangen kunnen worden door duurzame dingen in huis. Dit kan bijvoorbeeld het vervangen van plastic bestek voor een barbecue door bamboe bestek zijn. Ook kan je ecologisch verantwoord wasmiddel en afwasmiddel kopen.

Het hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn. Duurzaam leven in huis valt en staat met het bewust kopen van duurzame dingen in huis, maar ook met andere handelingen die de duurzaamheid in huis verbeteren.

Duurzame producten voor in huis

Er zijn meerdere duurzame spullen voor in huis, zoals de hierboven benoemde bamboe producten en tochtstrips.

Zoals je al kan verwachten, zijn er nog veel meer andere duurzame producten voor in huis. Hierbij kun je denken aan bewaarbakjes voor eten, maar ook potjes voor kruidenplantjes, zodat je deze niet telkens na het plukken weg hoeft te gooien.

Duurzame spullen voor in huis gebruiken is vaak erg gemakkelijk, en het zorgt er voor dat je onbewust veel impact maakt op het milieu en eventueel energieverbruik.

Ook bestaat er duurzame vloerbedekking. Elk type vloerbedekking heeft een andere isolatiegraad. Parket en bamboe zijn vrij duurzaam, doordat dit natuurlijke producten zijn. Bamboe bijvoorbeeld groeit enorm snel en put daardoor het milieu niet snel uit.

Bekijk hier duurzame vloerbedekking

Duurzaamheid in huis

Het is ook mogelijk om er voor te zorgen dat producten langer mee gaan. Dit kan door een tafel bijvoorbeeld te lakken of te verven, waardoor een oude tafel een nieuw jasje krijgt. Hierdoor kun je een oude tafel een tweede leven geven en blijft een ritje naar de stort hem bespaard.

Er zijn vele soorten verf lak beschikbaar, maar om helemaal goed bezig te zijn qua duurzaam leven in huis kun je het beste kiezen voor de beste natuurlijke verf en duurzame verf.

Bekijk hier de beste natuurlijke verf en duurzame verf

Voordelen van duurzaam in huis?

Een van de voordelen van duurzaam in huis zijn, is dat het moreel verantwoord is, maar ook absoluut geld bespaard. Zo zijn ecologische wasmiddelen vaak beter voor je apparatuur en resulteert een energiebesparing automatisch in een vermindering in de maandlasten. Iets wat enorm aangenaam is in deze tijd van hoge energierekeningen.

Duurzame producten voor in huis kunnen dus geld besparen, de negatieve impact op het milieu verminderen en moreel meer verantwoord zijn.

Meer nieuws over duurzaamheid? Lees dan verder op EcoToday

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens