Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

(Duurzame) sieraden, we zijn er allemaal dol op. Al sinds het begin der tijden dragen mensen sieraden. In de oudheid werden ze gemaakt van stenen, dierentanden of schelpen. Later van zilver, goud en edelstenen. Helaas worden tegenwoordig veel materialen waar sieraden van gemaakt worden niet ethisch gewonnen. Soms komen de materialen uit conflictgebieden, waar een handje vol machtige mensen geld verdient over de rug van hardwerkende inwoners. Ook kinderarbeid komt nog regelmatig voor in de sieradenwereld. En tot slot, worden er soms vervuilende materialen of processen toegepast om de sieraden te maken. Kunnen sieraden duurzaam? Dat kan zeker, en gelukkig vind je hier een groot aanbod geweldige sieraden waarbij duurzaamheid wél op nummer één staat. Lees hier onze top 5 duurzame gouden sieraden.

#1: Duurzame sieraden goud: Return to Sender

We beginnen met deze handgemaakte gouden armband uit Mali van het merk Return to Sender. De armband is stoer en toch vrouwelijk. Hij heeft een goudbruine kleur en is gemaakt van de gerecyclede stof van oude Afrikaanse rokken. Door deze stoffen op om palmbladeren te wikkelen worden er glaskraaltjes omheen gewikkeld, naar het design van Laura de Monchy. Daarna wordt de stof bevestigd op skai, waardoor de armband fijn aan voelt bij het dragen. Niet voor niets dat deze duurzame gouden sieraden bij ons op 1 staan.

duurzame sieraden - Return to Sender

Return to Sender is een merk dat zich focust op de verkoop van handgemaakte producten. Deze worden gemaakt door vrouwen in de armste regio’s van de wereld – zoals bijvoorbeeld Mali. De productie van de sieraden kan vrouwen helpen een leven voor zichzelf en voor hun familie op te bouwen. Deze inkomsten gaan rechtstreeks terug naar de maker, vandaar de naam Return to Sender, wat bijdraagt aan een beter loon voor de vrouwen. Dat maakt dit sierradenmerk zowel duurzaam als ethisch verantwoord. Een prachtig gebaar om cadeau te geven of om jezelf lekker mee te verwennen.

#2: Duurzame sieraden in Nederland: handgemaakt ByNouck

duurzame sieraden - handgemaakt ByNouck

Kun je duurzame sieraden in Nederland kopen? ByNouck is een merk van Nederlandse bodem dat uitsluitend handgemaakte items verkoopt van hoge kwaliteit. Alle ByNouck items zijn ontworpen door Anouck en haar team en worden handgemaakt in hun hoofdkantoor in Haarlem. Dit betekent dat de sieraden een lagere CO2 voetafdruk hebben, omdat ze dus geen kilometers aan transport af hoeven te leggen voor ze aankomen in Nederland. Voor inspiratie laat Anouck zich inspireren door de natuur. De sieraden zijn dan ook vaak gemaakt van wat ze daar vindt, zoals schelpen of mooie stenen. 

Wij kozen deze ketting met Rosequartz steen. Een steen die bekend staat als de steen van onvoorwaardelijke liefde en wordt verondersteld helende krachten te hebben. Draag onze Rosequartz Ketting dicht bij je hart voor emotionele steun.

Duurzame sieraden #3: Pilgrim Oorbellen

Deze verzilverde prachtige hangende oorbellen uit de Pilgrims Blossom collectie zijn gemaakt van (minimaal) 75 procent gerecycled materiaal. Het verhaal van Pilgrim begint in Denemarken in 1983. De twee oprichters zochten naar en innovatieve manier om sieraden te maken. Zo ontstond het idee om materialen te recyclen. Deze collectie van Pilgrim bestaat uit 10 stuks die met de hand zijn gemaakt van ten minste 75% gerecycled materiaal. De duurzame sieraden zijn goud als zilver verkrijgbaar en hebben een feestelijke uitstraling. Ideaal om cadeau te doen of voor een bijzondere gelegenheid. Het setje kost je zo’n 35 euro.

Pilgrim

#4: Hobe Armband

duurzame sieraden - Hobe Armband

HÕBE is een Spaans sieradenmerk. Alle stukken worden handgemaakt in Madrid door ervaren goudsmeden. Vrijwel alle ontwerpen bestaan uit gerecyclede materialen. Deze armband is gemaakt van 18 karaat goud en verguld sterling zilver. Het zilver is volledig gerecycled. Zilver kan in principe oneindig gerecycled worden. En dat is hard nodig. Wat zilver vaak niet duurzaam maakt, is de productie. Zilver wordt uit de grond gehaald en dat gebeurt vaak onder hele slechte omstandigheden. Er is wel fair zilver te vinden, maar dit is niet heel veel voorkomend. Deze armband van HÕBE biedt daarom een duurzaam alternatief van 100 procent duurzaam zilver.

Duurzame sieraden #5: Swarovski ketting

Swarovski is misschien niet het eerste wat je te binnen schiet als je denkt aan duurzame sieraden. Toch is duurzaamheid heel kenmerkend voor het Swarovski merk.  De oprichter, Daniel Swarovski, zei ooit: “Alleen als we samenwerken, kunnen we mooie dingen creëren.” Hij doelde niet alleen op de productie van mooie sieraden, maar vooral op een mooie wereld. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit diep in de kern van het Swarovski bedrijf en de duurzaamheid van de producten wordt constant verbeterd.

duurzame sieraden - Swarovski ketting

Ook Swarovski maakt veel gebruik van gerecyclede materialen en is vrij transparant over de herkomst van de sieraden. Voor onze top 5 kozen wij deze prachtige roze kleurige ketting met hanger. Maar eigenlijk zit je met ieder Swarovski item op het gebied van duurzaamheid wel goed!

Of al deze merken onder betaalbare duurzame sieraden vallen? Dat dan weer niet, veel van deze merken zijn duurder dan andere sieraden. Dit is natuurlijk ook altijd afhankelijk van jouw budget. Maar één ding is zeker, deze (betaalbare) duurzame sieraden zijn fantastisch om te geven én te krijgen!

Wil je meer informatie over duurzame sieraden of duurzaam? Lees dan verder op duurzaam cadeau en op onze website!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens