Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Door deze specifieke top van duurzame pennen en ander schrijfgerei zorg jij ervoor dat schrijven óók ecologisch verantwoord gebeurd. Schrijven is namelijk een veel voorkomende activiteit die mensen dagelijks doen, of ze nu thuis of op kantoor zijn. Helaas schrijven veel mensen met pennen die niet milieuvriendelijk zijn. 

Pennen en potloden worden vaak gebruikt door studenten die tijdens de les aantekeningen moeten maken, terwijl volwassenen pennen gebruiken voor werkgerelateerde activiteiten. De meest duurzame manier van schrijven is met pen en papier in plaats van een elektronisch apparaat te gebruiken, omdat er minder materialen nodig zijn om te produceren. Ook zijn potloden en duurzame inkten biologisch afbreekbaar. Dat geldt ook voor duurzaam papier.

Kenmerken duurzame pennen

Duurzame pennen zijn wereldwijd erg populair geworden bij consumenten omdat het voor hen belangrijk is om elke dag hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De beste duurzame pennen en potloden zijn gemaakt van biologisch afbreekbare materialen zoals maïs of suikerrietkunststoffen, die snel biologisch worden afgebroken op stortplaatsen. Of die jezelf in de groenbak kan gooien, natuurlijk. Het belangrijkste verschil tussen duurzame pennen en gewone pennen is dus dat ze meestal zijn gemaakt van plantaardig plastic in plaats van op petroleum gebaseerd plastic. Dit betekent dat Tijdens de productie van deze pennen en potloden veel minder schadelijke broeikasgassen in het milieu terechtkomen. En, nog belangrijker, geen schadelijke microplastics.

De beste manier om ervoor te zorgen dat u een pen gebruikt die vriendelijker is voor Moeder Aarde, is door te investeren in uw eigen kwaliteits vulpen vulpen of mechanische potloden, zodat u niet in de verleiding komt om ze weg te gooien. Maar ook veel potloden zijn een goede ecologische keus.

Dit artikel zal je tips geven welke duurzame pennen en ander schrijfgerei er zijn. Zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen voordat je je geld ergens aan uitgeeft.

1: De STABILO EASYgraph

Het STABILO EASYgraph ergonomisch grafietpotlood (€15 voor 12 stuks) heeft een extra dikke grafietkern van 3,15 milimeter, waardoor het potlood niet zo snel afbreekt bij het punten slijpen. Vooral voor beginnende schrijvers is dit potlood ideaal omdat het ergonomisch is. De beide materialen waar dit potlood uit is gemaakt, grafiet en hout, zijn allebei milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. 

Zeker bij deze grote verpakking met 12 potloden bespaar je ook nog eens veel verzendmateriaal. Vooral voor kinderen, maar ook voor volwassenen die de schrijfkunst weer op willen pakken is dit potlood ideaal. Het is wel geschikt voor schrijven als tekenen. En met zijn driehoekige vorm en antislip gripzones heb je een ontspannen grip. Vuilafstotende lak op de gripzones garandeert ook een lange levensduur. 

duurzame pennen - STABILO EASYgraph

2: Houten Thuya Vulpen

duurzame pennen - Houten Thuya Vulpen

De houten Thuya vulpen is niet alleen duurzaam omdat hij van hout is gemaakt. Om precies te zijn het hout van de Marokkaanse cipresachtige Thuya-boom. Deze vulpen is ook nog eens handgemaakt en is makkelijk bij te vullen. Met deze eersteklas vulpen wordt het een genot om te schrijven. De vulpen is uitgerust met een fijne nib. Hierdoor glijdt de vulpen soepel over het papier en vloeit de inkt er zonder haperingen uit. 

Ook bijzonder aan deze vulpen is dat je je vulpen niet alleen kan bijvullen met algemeen verkrijgbare vulpenvullingen, wat natuurlijk niet meest duurzame oplossing is. Je kan de vulpen ook nog eens bijvullen met je eigen ecologisch verantwoorde inkt. En dat geeft natuurlijk net wel even een wat prettiger gevoel, dan dat je a moet denken over wat er met de plastic patronen van een gewone vulling gaat gebeuren. Kortom dit is een investering waar je jarenlang plezier van gaat hebben, en ook een prachtig geschenk.

3: Vulpen Inkt Converter

Inktcartridges zijn niet alleen niet erg voordelig. Het is ook extra verpakkingsmateriaal voor de inkt dat je elke keer weg moet gooien. Zonde dus. Het is beter voor het milieu en ook goedkoper om een inktpot te gebruiken. Vroeger ging dat met een ganzenveer en een ouderwetse kroontjespen, maar gelukkig is de techniek nu een stuk verder. 

duurzame pennen - Vulpen Inkt Converter

Zo kan je gebruik maken van een converter. Dat is een hervulbare inktpatroon. Zo heb je zowel de voordelen van de inktpatroon als van de inktpot. Duurzaam bezig zonder te kliederen met inkt, dus. Heb je een Parker of een ander Europees model vulpen waar inktpatronen in moeten? Met deze converter ben je én duurzaam bezig, én je bespaart ook nog eens flink wat geld.

4: Vulpeninkt Parker

duurzame pennen - Vulpeninkt Parker Quink Blue Black 57ml

De duurzaamste inkt is nu helaas nog niet te krijgen, want  die is nu nog in ontwikkeling. Eline Leising ontwikkelde met haar team CaffeInk. Dat is milieuvriendelijke inkt uit koffieafval, die hier in Nederland wordt gemaakt. 

Totdat CaffeInk te koop is moeten we dus helaas kiezen voor een standaard inktsoort. Dat is, bijvoorbeeld, de vulpeninkt Parker Quink Blue Black 57 ml. Met deze grote inktpot van 57 ml kan je je vulpen tientallen keren bijvullen. 

5: Potlood Faber-Castell

Een grote bron van milieubelasting niet alleen het product zelf, maar ook de verpakking waarin het verzonden wordt. Daarom is het milieu technisch gesproken beter om een grote verpakking te kopen dan een kleine verpakking. De op het eerste gezicht lijkt misschien niet zo slim om een kilo potloden tegelijk te kopen, maar het bespaart wel heel veel verpakkingsmateriaal. Zeker als je met een aantal collega’s of vrienden potloden koopt, Kan je op die manier heel veel verpakkingsmateriaal besparen. Deze potloden zijn voor minimaal 50% gemaakt van gerecyclede materialen. De speciale verleiding voorkomt dat de stift breekt en zorgt ervoor dat je langer plezier van het potlood. 

duurzame pennen - potlood Faber-Castell GRIP 2001 HB 2 kokers a 72 stuks FC-117023

Het nieuwste potlood van de topfabrikant Faber Castell, de GRIP 2001 HB 2, Is extra voordelig als je dezePer144 stuks tegelijk koopt. De potloden worden afgeleverd in twee kokers van elk 72 stuks. Op die manier zal je niet snel zonder potlood komen te zitten. Extra fijn aan de Faber Castell potloden en ook de reden dat ze erg populair zijn onder potloodkenners als toppotloden, is hun verfijnde ergonomische grip. Echt een aanrader dus en ook een manier om aan eersteklas Faber Castell potloden te komen voor onder de euro per stuk. Ook voor bedrijven, scholen en andere groepen zijn deze potloden een duurzame, verantwoorde keus.

6: GreenBoss markeerstiften serie

Onmisbaar als je lekker aan het studeren bent in je studieboek of als je een werkstuk wil nakijken, of een rapport van je collega’s wil redigeren, zijn markeerstiften. Helaas staan markeerstiften niet bekend om hun milieuvriendelijkheid. Maar gelukkig is daar nu eindelijk steeds meer verandering in aan het komen. Want er komt nu de ene na de andere milieuvriendelijker markeerstift op de markt. Zoals de nieuwe markeerstiften van Stabilo, van de GreenBoss serie.

De Stabilo GreenBoss Pastel Markeerstiften zijn gemaakt van maar liefst 83% gerecycled kunststof. En ook de 4 kleuren zijn nog steeds van de bekende Stabilo kwaliteit. Ook zijn deze stiften bestand tegen maar liefst 4 uur uitdroging. Dus je doet er ook nog eens even veel langer mee dan met de markeerstiften van de concurrenten. Als jij milieubewust bent, En ook nog eens een goede markeerstift wil hebben, is dit de markeerstift die jij moet kiezen.

7: Faber-Castell rubber gum

Ook niet uit te vlakken is natuurlijk de milieuschade door potloodgum. Je wil dus een potloodgum hebben die gemaakt is van natuurrubber, want die is het beste biologisch afbreekbaar. Een oude bekende onder de potloodgummen is de rubberen gum van Faber Castell. Met deze eersteklas potloodgum van rubber kan je makkelijk en snel potloodstrepen uitgummen. 

Wie is niet groot geworden met deze rubberen gum? Ideaal om te combineren met een potlood. Handig om mee te bestellen als je meer dingen bestelt. 

duurzame pennen - Faber-Castell rubbergum

8: De kalligrafie 3 oefendoeken van Hobby Bokkie

Met de toenemende belangstelling voor de Chinese kunst en cultuur wordt Chinese kalligrafie steeds populairder. Maar het is geen eenvoudige zaak om de duizenden Chinese karakters te leren tekenen. Het enige wat erop zitten om deze karakters te leren is oefenen, veel oefenen. En dat kost natuurlijk het nodige papier. Tenzij, natuurlijk, je papier op magische wijze herstelt als je kalligrafie geoefend hebt.

duurzame pennen - Hobby Bokkie - Kalligrafie 3 oefendoeken - duurzaam water schilderen en schrijven

Met dit magische Oxforddoek, inclusief perceel, schilder je met water. Zodra het water opdroogt, verdwijnt de zwarte vlek en kan je weer opnieuw beginnen. Erg duurzaam, want zo spaar je zowel inkt als papier. En als je klaar bent voor het echte werk, bijvoorbeeld met Oost-Indische inkt, dan maak je geen fouten meer. Natuurlijk kan dit ook met de kalligrafische balpen gevuld met water, als je daarmee middeleeuwse, Gotische, letters wil tekenen. 

9: Veelzijdige set van Hobby Bokkie

Wil je je echt helemaal onderdompelen in de Oost-Aziatische kalligrafie dan moet je natuurlijk de juiste benodigdheden daarvoor hebben. En omdat de uitvinding van deze materialen nog dateert van voor het industriële tijdperk zijn ze ook nog eens erg duurzaam en milieuvriendelijk. Om een lang verhaal kort te maken, maak kennis met Japanse inktsteen, de inktstaven en traditionele inktpenseel waarmee je echt prachtige Japanse en Chinese inkttekeningen kan maken. 

Zowel voor Japanse Sumi-e kunst als voor de Chinese kalligrafie is deze set ideaal. Dankzij deze inktsteen kan je zelf beslissen hoe dik of dun geïnd gaat worden en dus met hoeveel kleuring je de tekening kan maken. Verdiep je in de verfijnde Japanse Sumi-e kunst en verras je vrienden en familie met prachtige Oosterse kunst. 

duurzame pennen - Hobby Bokkie - Inktsteen, inktstaaf en traditionele inkt penseel - Voor Chinese Kalligrafie, Japanse Sumi-e en inktschilderen - natuursteen, duurzame inkt staaf en steen en natuurlijke kwast 
duurzame pennen - The Art of Sumi-e Beautiful Ink Painting Using Japanese Brushwork

Wil je meer weten over deze unieke kunstvorm, Dan is het boek The Art of Sumi-e Beautiful Ink Painting Using Japanese Brushwork, geschreven door Naomi Okamoto, een aanrader. 

10: Witte balpen van Schneider Reco

De Schneider Reco witte balpen wordt wel eens de eerste eco balpen ter wereld genoemd. Dat is niet voor niets, want deze balpen is er als eerste balpen ter wereld in geslaagd het beroemde ecolabel Blauwe Engel in de wacht te slepen. Geloof het of niet maar deze balpen isGemaakt van 92% gerecycled plastic. Toch ziet de pen er mooi en dynamisch uit met zijn moderne ontwerp en de matig glanzende kleuren. Deze pen is verkrijgbaar in zwart, donkerblauw en witMaar niet alleen is de pen zelf via een zeer duurzaam proces vervaardigd. 

duurzame pennen - Balpen Schneider Reco wit

Ook is de vulling van de pen ook nog eens hervulbaar met een grote navulling, de Eco 725.  Ook deze navulling is gemaakt van 95% gerecycled plastic. Ook nog eens heel slim aan deze pen is dat je aan de kleur van de dop kan zien wat de inktkleur is van deze navulling. 

De inkt is documentecht volgens de norm ISO 12757-2. Kortom wil je met je kantoor overstappen van duurzaam dan is de balpen SchneiderReco Wit de aangewezen keus.

Conclusie duurzame pennen en schrijfgerei

Wij mensen jagen er behoorlijk wat bijna doorheen in ons leven. En door te kiezen voor duurzame alternatieven kunnen wij onze milieubelasting flink verlagen. Voor de balpennen is een milieuvriendelijk alternatief de vulpen, zeker als die vullen met inkt uit een potje. Helaas is het nog niet zo makkelijk om aan duurzame inkt te komen, Maar meerdere partijen zijn hier nu mee aan het werk. Heb je toch liever een balpen, kies dan voor de Hervulbare Schneider Reco Wit. Andere duurzame alternatieven voor de balpen zijn natuurlijk potloden. 

Wil je een duurzame hobby, dan kan je zeker kiezen voor kalligrafie. Chinese en Japanse kalligrafie maakt gebruik van duurzame materialen en levert als je je erin verdiept en talent hebt, prachtige kunstwerken op, die je als duurzame cadeautjes kan geven aan je vrienden en familie. 

Meer weten over een duurzaam cadeau? Lees dan verder!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens