Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Of je nu op zoek bent naar een onderzetter om je tafelblad te beschermen of een set onderzetters die op elkaar kunnen worden gestapeld, deze lijst is de definitieve gids voor de beste duurzame onderzetters die er zijn. Van kurk en bamboe tot gerecyclede rubberen banden of roestvrij staal, deze tien onderzetters helpen afval in elk huis te verminderen.

Onderzetters – Set van 6 – Rond – Onderzetters voor glazen – Bohemian – Oosterse – Mandala design – Mooie glazen onderzetters

Deze set van zes verschillende design onderzetters (€15) bestaat uit metaal met een onderlaag van kurk. Dat maakt ze zowel duurzaam als stabiel. Ook kan je jarenlang genieten van de prachtige designs waarmee deze onderzetters zijn uitgerust. De onderzetters hebben een diameter van maar liefst 9 cm en zijn 3 mm dik. Gebruik voor glazen onderzetters om vervelende schade te voorkomen. Deze onderzetters krassen gegarandeerd niet en beschermen dus je tafelblad. Je kan kiezen uit drie types die zijn mandala, Bohemian of Oriental.

duurzame onderzetters voor glazen - Bohemian - Oosterse - Mandala design

Onderzetters van upcyclede printplaat – set van 6 stuks – Hout – Glazenonderzetter – A-symmetrisch patroon – Vierkant

duurzame onderzetters van upcyclede printplaat

Zoek je een duurzaam cadeautje voor een echte computernerd? Dan is dit wat je zoekt. Deze onderzetters van Emax Domina (€17) zijn gemaakt van geüpcycelde printplaten uit computers. Deze stevige onderzetters zijn afgewerkt met hout en voorzien van een onderlaag van vilt. Dat maakt ze krasbestendig en stabiele en prettige onderzetters. Ze zijn ook nog eens heel origineel. Kortom wil je duurzaam en creatief uit de hoek komen, dan zijn deze onderzetters een perfect cadeau.

Sincer Kurken Onderzetters voor Glazen met Houder – Set van 16 Kurken/Houten Onderzetters – Onderleggers – Premium Kwaliteit

Eenvoudig en functioneel maar toch duurzaam zijn deze onderzetters van kurk. Natuurkurk is slipvast en isoleert goed. Dat maakt kurk het ideale materiaal voor onderzetters. Met deze 16 Sincer Kurken Onderzetters voor Glazen met Houder – Set (€17) zit jij nooit meer zonder onderzetters voor glazen, hoeveel bezoekers je ook krijgt. De eenvoudige functionele vorm van de houder van de kurken was perfect bij de kurken onderzetters en in een industrieel of Scandinavisch interieur. Extra bonus is dat je je op deze kurken ook nog kan uitleven met een houtbranderset of laserbrander. Kortom een voordelige en ecologisch verantwoorde keus voor onderzetters. 

duurzame onderzetters - Sincer Kurken

10 Retro style Vinylplaten Onderzetters 

Vraag jij je ook af waar al die oude vinylplaten zijn gebleven? Deze vinyl onderzetters (€15) lichten een tipje van de sluier op. Want geloof het of niet, elke onderzetter is uniek en is gemaakt van de oude binnenkant van een vinylplaat. Uiteraard is elke binnenkant voorzien van een antisliplaag door je veilig jouw kopjes en mokken op deze onderzetters kan zetten. Deze unieke retrostijl onderzetters passen perfect in een creatief en artistiek interieur. Geen nostalgische muziekliefhebber kan deze prachtige onderzetters laten liggen.

duurzame onderzetters - Retro style Vinylplaten

Maar deze onderzetters hebben wel enkele nadelen. Zo zijn ze niet bestand tegen hoge temperaturen omdat vinyl boven de 30° kromtrekt. Op de vaatwasmachine is niet de meest slimme plaats om deze vinyl onderzetters in te wassen. De papieren bovenkant is niet erg bestand tegen vocht. Als je wil dat deze vinyl onderzetters langer meegaan, Moet je dus een beschermlaag aanbrengen. Bijvoorbeeld de wat minder milieuvriendelijke epoxyhars of siliconen. 

Onderzetters voor pannen – 3 Stuks – Rond – Onderzetters Kurk – 19CM

duurzame onderzetters voor pannen

Deze zeer voordelige (€6 per 3) onderzetters voor pannen zijn van het milieuvriendelijke kurk. Kurk isoleert bovendien ook nog eens heel goed en heeft een zeer goede grip. De zoek je een goede, voordelige en erg duurzame oplossing Om je hete pannen veilig op de tafel te kunnen zetten, zijn deze onderzetters precies wat je zoekt. Hou er wel rekening mee dat met dit natuurproduct stukjes kurk kunnen loskomen.

BK Onderzetter – 36x25cm – RVS

Roestvrij staal is een duurzaam product omdat het heel erg lang mee gaat. Weliswaar komt bij de productie van staal veel CO2 vrij, iets meer dan een kilo per geproduceerde kilo staal, maar in principe spaar je deze al uit als je kiest voor een in Nederland geproduceerd product. De BK onderzetters (€27) komen uit Nederland en gaan een leven lang mee. 

duurzame onderzetters - BK

Ook kunnen deze roestvrijstalen onderzetters in de afwasmachine worden gedaan wat ook weer waterbesparend en energiebesparend is. Kortom, ondanks dat staal qua productie een iets minder duurzaam materiaal is, is staal wel heel goed te recyclen en is de levensduur ongekend hoog. Vandaar dat we deze uitstekende onderzetter toch in onze top 11 duurzame onderzetters op hebben genomen. Deze strak vormgegeven onderzetter past uitstekend in een industrieel of Scandinavisch vormgegeven interieur.

Arca Italy – Keramische onderzetter – Pannen onderzetter – Hitte bestendig – 18 cm – Geel groen onderzetters pannen

duurzame onderzetters - Arca Italy

Of hou je meer van een meer romantisch mediterraan interieur? Ook dan is er een duurzame onderzetter, namelijk de Arca Italy – Keramische onderzetter – Pannen onderzetter – Hitte bestendig (€15). Zowel de keramische bovenlaag als de antislip kurk onderlaag zijn hittebestendig. Veilige keuzes dus als je je pan op tafel zetten wilt. Het keramiek is niet alleen hittebestendig het is ook makkelijk te reinigen met een vochtige doek. Dat betekent dat het niet nodig is om deze onderzetters in de afwasmachine te doen. Ze kunnen met een touw op worden gehangen waardoor het opbergen van deze prachtige duurzame onderzetters ook nog eens heel handig is.

ZOVA® 3 st. 100% Bamboe Pannen Onderzetters Hittebestendig

Het snelgroeiende bamboe wordt steeds populairder als duurzaam alternatief voor hout. Deze houtige grassen groeien heel snel en nemen ook veel CO2 op. Bamboe is ook nog eens heel sterk. Geen wonder dus dat steeds meer productdesigners bamboe gebruiken. Zoals de ontwerpers van het merk Zova. De ZOVA® 3 st. 100% Bamboe Pannen Onderzetters Hittebestendig (€18 per 3) zijn gemaakt van de duurzame bamboe en ook nog eens fraai vormgegeven waardoor ze in zowel een moderne als een meer traditioneel interieur niet misstaan. De nogal opdringerige vermelding van het merk Zova had weggelaten kunnen worden. Verder is dit een goede duurzame onderzetter die niet al te duur is.

duurzame onderzetters - ZOVA®

The Table weave – placemats (4st) – Ø 38 – gedroogde hogla bladeren

duurzame onderzetters - The Table weave

Een volledig duurzame placemat die wel wat moeilijker is schoon te maken is The Table weave – placemats (4st) – Ø 38 – gedroogde hogla bladeren (€38 per 4). Ook deze vier placemats passen perfect in een interieur met veel glas, hout en riet. Met deze prachtige placemats van duurzame hogla bladeren geef je je interieur echt een duurzaam en native cachet. 

Placemat Rond Waterhyacint – Onderzetter kleurt goed met marmer

De waterhyacint staat welverdiend in de top 10 allerergste onkruiden ooit. Overal in de tropen en subtropen rukt dit onuitroeibare en zeer groeikrachtige onkruid op. Dus de mensen in de tropen zijn voortdurend bezig om waterhyacinten weg te halen uit rivieren en kanalen. Maar kun je ook iets met deze vervelende waterplanten? Jazeker deze prachtige onderzetters van maken bijvoorbeeld. Met deze sfeervolle placemats van 35 cm doorsnede heb je eindelijk plezier van de waterhyacint.

duurzame onderzetters - Placemat Rond Waterhyacint

Conclusie

Ook worden er steeds meer duurzame onderzetters gemaakt.  Sommige waren dat al van oudsher, zoals de onderzetters van kurk en andere natuurlijke materialen. Nieuw zijn de onderzetters van gerecycled materiaal. Ook onderzetters van roestvrij staal kunnen duurzaam zijn als je ze kan wassen in de afwasmachine.

De energie die je daarmee bespaart over de gehele levensduur van de onderzetters weegt ruimschoots op tegen de CO2 die vrijkomt bij het maken ervan. Het belangrijkste bij een onderzetter is vooral dat je er een kiest die lang mee gaat of in ieder geval een die niet snel uit de smaak valt. Want hoe langer je een product gebruikt des te duurzamer is het.

Wil je meer ideeën zoals duurzame onderzetters? Neem dan een kijkje op duurzaam cadeau.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens