Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het is weer die tijd van het jaar dat de winkelcentra vol mensen die kerstinkopen doen zitten. Als je speelgoed voor je kind wilt kopen, vraag je je misschien af wat je moet doen als je iets duurzaams wilt kopen. We hebben de top tien van duurzaam speelgoed in Nederland op een rijtje gezet, zodat je cadeau dit seizoen minder milieubelastend is. De recente toename in populariteit van milieuvriendelijke producten heeft fabrikanten ertoe aangezet om duurzamere producten te maken, waaronder speelgoed! Er zijn tegenwoordig veel opties op de markt – van poppen van biologisch katoen en stoffen boeken tot gerecyclede rubberen ballen en upcycled Lego. Dit speelgoed is speciaal ontworpen met het oog op duurzaamheid, waardoor het perfect is voor kinderen die graag milieubewust zijn, net als hun ouders! 

Science4You Groene Wetenschap – Experimenteerset

Wetenschap is erg boeiend en het wordt nog veel boeiender met de Science4You Groene Wetenschap – Experimenteerset (€17). Dus is je kind nieuwsgierig en wil het weten hoe de wereld in elkaar zit, zoek dan niet verder. Dan is deze experimenteerset van Science4You namelijk precies wat je zoekt! In deze duurzame experimenteerset vind je biologisch afbreekbare bloempotten, groene wetenschaps puzzel met maar liefst 60 stukjes, decoratieve stickers, houten schakels, zaakjes van de waterkers, zaakjes van groene bonen, seniele draadjes, grond, een wollen touwtje, houten stokjes, split bent, knikkers, katoenballen, elastiekjes en nog veel meer, zoals een prachtig boek van 36 pagina’s waarin je alles vindt over hoe je zo goed mogelijk de experimenten kan uitvoeren.

duurzaam speelgoed - Science4You Groene Wetenschap

Ontdek alles over groene wetenschap met deze leerzame en ook milieuvriendelijke set. Deze set is geschikt voor kinderen van zes jaar en ouder. Je vindt deze prachtige milieuvriendelijke wetenschapsset waar anders dan op Bol.com. 

Recycleme Knutselpakket Spelletjes

duurzaam speelgoed - Recycleme Knutselpakket Spelletjes

Dingen hergebruiken is leuk, en wist je dat je van afvalmateriaal ook prachtig speelgoedmateriaal kan maken? Zo heb je van dit knutselpakket drie keer plezier. Een keer met het zoeken van geschikte flessen en blikken, de tweede keer met het in elkaar knutselen en de derde keer met het spelen met dit nieuwe, milieuvriendelijke speelgoed. Een tip, deze kun je natuurlijk zelf ook verpakken met dit recyclepakket, zo lijkt het cadeau nog veel groter! Dit geweldige knutselpakket is geschikt van vier jaar en ouder.  Speciaal aanbevolen voor de Sint die het dit jaar moeilijk heeft met rondkomen.

Boek Onesiegurumi – Amigurumi haken zonder naaiwerk!

Overgewaaid uit Japan zijn de Amigurumi, kleine gebreide poppetjes die razend populair zijn bij veel kinderen en volwassenen. Je kan de Amigurumi maken van veel verschillende soorten cartoonfiguren. Dus denk bijvoorbeeld aan Pokémon’s, eenhoorns of stripfiguren. Dus heb je veel tijd en weinig geld, dan kan je zelf je eigen prachtige amigurumi haken. Of natuurlijk een familielid dat erg van handwerken houdt, verrassen met dit prachtige boek. In je boek leer je het geheim van hoe je aan die economie haakt zonder dat je de ledematen aan het poppetje hoeft te naaien. Het boek vind je bij bol.com. 

duurzaam speelgoed - Boek Onesiegurumi

Robotime 3D puzzel modelbouw pakket Heavy Truck MC502

duurzaam speelgoed - Robotime 3D puzzel modelbouw pakket Heavy Truck MC502

Houd je kind meer van ronkende motoren dan van wol? Dan is dit, een 3D puzzel modelbouwpakket precies wat je zoekt. Uit maar liefst 286 stukjes bestaat deze houten 3D puzzel, de Robotime 3D puzzel modelbouw pakket Heavy Truck MC502 (€23). Is deze truck eenmaal in elkaar gezet dan is hij meer dan 22 × 7 × 10 cm groot. Extra milieuvriendelijk aan dit houten model is dat je geen lijn nodig hebt om het in elkaar te zetten. Inclusief mooie handleiding. De 3D puzzel modelbouwpakket is geschikt voor kinderen van 14 jaar en ouder.  

Bestel dit prachtige modelbouw pakket dat daarna een sieraad is voor de kamer, voordat het uitverkocht is, bij Bol.com

Een klein cadeautje, waarmee je met het hele gezin veel plezier kan beleven, en trouwens ook als je een feestje organiseert, is Black-Story – Shit happens (€11) van Storyfactory. Deze 50 gitzwarte raadsels, gebaseerd op bizarre ongelukken zijn echt gebeurd, geloof het of niet. Door slim te vragen moet je proberen de werkelijke toedracht te achterhalen. Gemiddeld duurt het zo’n 20 minuten per speelronde. Heb je alle raadsels gehad? Dan kan je dit spel aan iemand anders cadeau doen! En nog meer goed nieuws,dit spel is gemaakt van gerecyclede grondstoffen voor meer dan 50%. Kortom echt een duurzaam cadeau-idee dus, dit, waaraan je veel plezier gaat beleven.

Genomineerd als speelgoed van het jaar 2020. Deze Black-Story vind je bij bol.com.

duurzaam speelgoed - Black-Story - Shit happens

50 verbluffende proefjes om zelf te doen

duurzaam speelgoed - 50 verbluffende proefjes om zelf te doen

Wil je onderwater een vulkaan laten uitbarsten? Kleuren laten verdwijnen en slangen dansen? Of het laten regenen in de keuken? Op deze verzameling van 50 kaarten, 50 verbluffende proefjes om zelf te doen van het merk Story Factory (€11)  staan maar liefst 50 verschillende proefjes die je thuis kan doen met materialen die iedereen thuis heeft liggen. Kinderen van acht jaar tot 14 jaar zullen dus veel plezier beleven aan deze verzameling van 50 kei leuke proefjes die ook nog eens heel leerzaam zijn. Dit product is gemaakt van minimaal 50% gerecycled materiaal. 

3Dandprint 3D Printer Mini – FDM Printtechnologie – PLA

Wil je niet een cadeau geven maar duizenden tegelijk? Met deze kleine 3D printer kan het. Laat je kind kennismaken met 3D-printen met dit voordelige kant-en-klare model, de Easythreed Nano (€120). Als je 3D-print met het bioafbreekbare filament PLA, en jullie thuis duurzame energie gebruiken, bijvoorbeeld zonne-energie, dan wordt 3D printen ook nog eens een heel ecologische hobby.

Deze 3D mini printer is heel erg geschikt voor kinderen omdat het een klein compact model is dat bovendien ook niet snel kapot gaat. De projecten zijn maar klein in afmetingen waardoor er ook niet al te veel filament worden verbruikt. Uiteraard is deze printer voorzien van allerlei veiligheidsvoorzieningen waardoor het voor kinderen van 10 jaar een ouder prima geschikt is. Maar ook mama’s en papa’s kunnen hier veel plezier aan beleven. Met dit cadeau kan je ook voor elkaar sinterklaas cadeautjes maken en dat is natuurlijk pas echt leuk. Of voor klasgenootjes natuurlijk. En spelenderwijs leren jullie ook nog eens een heleboel.

duurzaam speelgoed - 3Dandprint 3D Printer Mini - FDM Printtechnologie - PLA

Kortom het wordt pas echt dolle pret deze prachtige 3D printer, die je uiteraard heel voordelig bij Bol.com bestellen kan.

Haba Mijn Eerste Spellen – Eerste Boomgaard

Duurzaam speelgoed - Haba Mijn Eerste Spellen

Op zoek naar duurzaam speelgoed voor 1,2,3,4 of 5 jaar? Voor de allerkleinsten is dit leuke en spannende houten spel. De bedoeling met het spel is om zo snel mogelijk het fruit te plukken. Maar pas op, er is een raaf en die is ook dol op fruit. Wie verzamelt het meeste fruit, de raaf of de kinderen? Er kunnen 1-4 kinderen meedoen aan dit spel. Elke speelronde duurt kort, 10-15 minuten. Daardoor kunnen ook jongere kinderen de aandacht er bij houden.

Het kleurige houten speelgoed (1- 5 jaar) lijkt op echt fruit wat het spel voor de kleinsten nog leuker en echter maakt. Dit artikel heeft een keurmerk dat bevestigt dat het materiaal afkomstig is uit duurzaam en verantwoord beheerde bossen. Kortom, een mooi duurzaam begin! Ook houten garage speelgoed en houten keuken speelgoed zijn twee soorten spellen die goed bij de jongste kinderen in de smaak vallen!

Kapla bricks 200 pcs – Hout Speelgoed (kapla200)

duurzaam speelgoed - Kapla bricks 200 pcs

Wil je graag je kind van drie jaar of ouder, of zelfs volwassenen, met wat duurzamers laten bouwen dan Lego? Dan zijn de Kapla Bricks, 200 stuks (€41), waarschijnlijk wat je zoekt. De Kapla plankjes hebben allemaal dezelfde grootte, maar je kan er wel eindeloos veel dingen mee bouwen. De Kapla plankjes kan je niet aan elkaar klemmen zoals bij legoblokjes, dus je moet echt gebruik maken van de zwaartekracht om plankje op plankje stabiel op te stapelen. Dat is natuurlijk erg leerzaam, en inspireert de creativiteit en het gevoel voor krachten, zoals de zwaartekracht. 

De 200 plankjes zitten in een stevige kartonnen doos met handige hengsels. Het mooie aan deze paus het is er iedereen gestalte kan geven aan zijn eigen fantasie. Voor de een is dat een huisje voor de andere bijvoorbeeld een Eiffeltoren of een veranderend magisch bouwwerk. Kortom een cadeau dat niet snel zal vervelen. En waarbij geen microplastics vrijkomen omdat het duurzaam hout is. Deze voordelige Kapla set koop je bij Bol.com.

DIYS soap zelf zeep maken in plaats van duurzaam speelgoed

Het leukste speelgoed in speelgoed waar je met het hele gezin mee bezig kan zijn. Er waren ook mama en papa veel plezier aan beleven. En als het speelgoed ook nog eens heel nuttig is? Een lang wensenlijstje maar gelukkig hebben wij de oplossing. Een oplossing die ook nog eens heel goed voor het milieu is. We hebben het nu natuurlijk over de DIYS soap diy zeep set zelf zeep maken (€19). € 20 is natuurlijk wel veel geld voor een stukje zeep, maar er zit een mooi siliconenvormpje bij. Dus wil je meer zeepjes maken? Dan kan je gewoon zeepgrondstof mee bestellen Om nog veel meer zeepjes te maken. En ook je eigen lekkere geur daarin verwerken. 

Duurzaam speelgoed - DIYS soap

Wil je echt een middagje fijn kunnen kliederen met de kinderen? Koop dan meteen een kilo duurzame zeepgrondstof erbij. Pret verzekerd! En tegelijkertijd maken jullie ook mooie cadeautjes om aan anderen te geven. 

Wereld Natuur Fonds WNF Pluche Knuffel tijger 20 cm

Dieren zoals tijgers hebben het moeilijk. Omdat er steeds meer mensen komen is er steeds minder land waar ze op kunnen leven. Het Wereldnatuurfonds doet haar best om ervoor te zorgen dat er nog bossen overblijven waar tijgers kunnen blijven leven. En deze bossen werkt natuurlijk ook als longen van de aarde die CO2 opnemen en de lucht zuiveren. 

Duurzaam speelgoed - WNF Pluche Knuffel tijger 20 cm
WNF Pluche Knuffel tijger duurzaam cadeau

Met deze zachte Pluche Knuffel Tijger (€15) steun je het Wereldnatuurfonds. Je kind voelt zich bovendien altijd veilig met deze sterke beschermer bij zich. Deze knuffel is zo mooi gemaakt dat het net op een echte tijger lijkt. 12% van de aankoopprijs wordt geschonken aan het Wereldnatuurfonds. Dus je koopt niet alleen een mooie knuffel, je steunt er ook nog eens het natuurbehoud mee over de hele wereld. 

Deze knuffel is voor alle leeftijden. Kinderen zijn erg blij met deze knuffel omdat hij levensecht is en ook heerlijk zacht. Een aanrader dus!

aal snel deze knuffel bij bol.com, dan steun je direct het Wereldnatuurfonds.

Houten speelgoed, duurzaam speelgoed?

Houten speelgoed is een duurzame optie wanneer je op zoek bent naar speelgoed wat lang meegaat en op een goede manier gemaakt is. Het soort speelgoed is er in alle soorten en maten, zo heb je houten baby-speelgoed, houten blokken-speelgoed of zelfs houten speelgoed met naam van je kind. Doordat er bij de productie van houten speelgoed geen schadelijke stoffen vrij komen is het beter voor het milieu en de kinderen. Daarnaast kun je het bijna overal kopen, zo kun je bijvoorbeeld bij de Hema houten speelgoed of houten keuken speelgoed (2 jaar) bij de Action vinden. Daarnaast is het ook heel veelzijdig speelgoed, de echte architecten onder ons kunnen bijvoorbeeld met een bouwtekening van houten speelgoed zelf maken om vervolgens een toren te bouwen!

Conclusie duurzaam speelgoed

Speelgoed is een ruim begrip en zoveel mensen er zijn, zoveel verschillende soorten speelgoed zijn er. Ook met speelgoed kunnen we kiezen voor een duurzaam alternatief en vaak is duurzaam speelgoed veel leuker en gaat ook veel langer mee dan niet duurzaam speelgoed. 

In deze top 10 hebben wij vooral gekeken naar speelgoed waar je ook wat van leert en waar je duurzame gewoontes van leert. Als je je kind duurzaam leven bijbrengt, dan is dat een gewoonte die het zijn hele leven houdt. Een waardevolle gewoonte voor hem of haar en een waardevolle gewoonte voor de hele planeet. 

Al deze 10 cadeautjes zijn leuk en jullie gaan hier veel plezier aan beleven. Voor de kleinste kinderen zijn knuffels leuk of eenvoudige spelletjes. Zijn jullie kinderen al wat oude, kies dan bijvoorbeeld voor een 3D printer, een setje om zeep te maken of een bouwpakket. Het belangrijkste is dat jullie veel plezier hebben van speelgoed. Op een duurzame manier. Want het meest duurzame speelgoed is speelgoed, waar heel veel mee gespeeld wordt en dat niet weggegooid wordt omdat kinderen het niet leuk vinden. 

Vaak is dat speelgoed waar je je creativiteit in uit kan leven. Of speelgoed waar je heel veel van leert. Speelgoed is een voorbereiding op de werkelijke wereld. En duurzaam speelgoed kan je voorbereiden op een wereld waarin duurzaamheid centraal staat en wij in evenwicht leven met de aarde.

Lees hier welke duurzaam cadeau wij nog meer aanraden!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens