Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een eco-vriendelijk maar stijlvol duurzaam alternatief voor leer. Het is iets waar de Mexicanen Adrian Lopez en Marte Cazarez de afgelopen twee jaar mee bezig zijn geweest. Afgelopen jaar kwamen ze voor het eerst naar Europa om hun nieuwe eco-vriendelijke leer te laten zien. Hun grote geheim? Het leer is volledig gemaakt van planten.

En als je het over Mexico en planten hebt kom je al snel terecht bij cactussen. De twee heren begonnen te denken over een mogelijke vervanger voor leer en bedachten dat de cactus ook gebruikt wordt voor cosmetische toepassingen als shampoo. Met het idee om de cactus ook te gebruiken voor leer gingen de heren aan de slag. En dat was met succes, na verschillende testen kregen ze het voor elkaar om het juiste materiaal uit de cactussen te halen waar ze leer mee konden maken. Deze eco-vriendelijke grondstoffen hebben een stuk minder energie nodig bij de productie.

De zoektocht naar een geschikte vervanger

Ook in Europa zijn onderzoekers al een tijd bezig met vervangers zoeken voor leer. Zo is er in Italië geëxperimenteerd met leer gemaakt uit de overblijfselen van appels en werd er in Spanje gekeken of ananasbladen het gewenste eindproduct konden brengen. De twee Mexicanen garanderen dat het leer 10 jaar lang goed blijft en dat het gebruikt kan worden voor kleding, meubels en in auto’s. Op het gebied van kleding valt er veel winst te behalen. De kledingindustrie is namelijk een erg grote vervuiler.

Het grote voordeel van leer uit cactussen ten opzichte van leer van dieren lijkt duidelijk. Het bespaard veel dierenleed en de effecten op het milieu zijn veel minder heftig omdat er bijna geen water gebruikt hoeft te worden. Daarnaast worden er bij dierenleer veel chemische stoffen gebruikt zodat het leer niet meer bio-afbreekbaar is. Het is dus niet alleen diervriendelijk maar ook beter voor het milieu. Dit maakt deze grondstof een perfect duurzaam alternatief voor leer.

Daarnaast kun je ook meer lezen over duurzame kledingmerken op onze speciale pagina.