Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Dubai kent een extreem droog klimaat. Dat sinds de toename van klimaatverandering, alleen nog maar droger dreigt te worden. Daar hebben de Verenigde Arabische Emiraten wat opbedacht: middels ‘cloud seeding’ kunnen zij het nu altijd laten regenen in Dubai.


Cloud seeding in Dubai

Dubai is een van de droogste plekken ter wereld. Het woestijnachtige gebied kent daarom maar bepertke biodiversiteit. In de afgelopen jaren zagen De Verenigde Arabische Emiraten de droogte nog meer toenemen. Tijd om daar iets aan te doen:  de Verenigde Arabische Emiraten gaven 12,6 miljoen euro uit aan een techniek genaamd ‘cloud seeding’.

Deze nieuwe technologie maakt gebruik van een drone om elektrische ladingen in de wolken af ​​te geven: “De waterdruppels smelten en kleven samen, waardoor er neerslag ontstaat”, aldus de Britse professor Maarten Ambaum die aan het project werkte. Zo wordt er dus regen gecreëerd. 

De techniek werkt

Het was nog even spannend of de techniek wel echt zou werken. In 2010 werden de eerste investeringen gedaan. En ongeveer een jaar terug werden de eerste testen uitgevoerd. En afgelopen zomer mochten de drones tijdens een hittegolf voor het eerst aan de slag. Na wat optimalisaties is het duidelijk: de techniek werkt. Inmiddels is bekend dat de techniek ingezet zou worden in Dubai en Abu Dhabi. Hoe werkt het precies?

Daar zullen tijdens dorge periodes drones rondvliegen, die kleine deeltjes zilverjodide, met een op ijs lijkende structuur, loslaten. Zo  voegen ze deze aan wolken toe. Vervolgens clusteren waterdruppels zich rond de deeltjes, waardoor de structuur van de wolken verandert en de kans op neerslag groter wordt. 

Ook in de VS 

Niet alleen in Dubai, maar ook in het westen van de Verenigde Staten, kampt men steeds vaker met droogte. Cloud seeding stamt dan ook af van een Amerikaans onderzoek uit Colorado, rond de jaren 90. Inmiddels wordt er ook daar in verschillende staten geexperimenteerd met cloud seeding.  Het wordt echter nog niet zo breed ingezet als in De Verenigde Arabische Emiraten. 

Wil je meer lezen over klimaatinnovatie? Lees dan hier verder.