Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Verenigde Arabische Emiraten staan vooral bekend om hun grote voorraad fossiele brandstoffen en hun winkelcentra’s met airconditioners. Toch willen ze in het Midden-Oosten langzaamaan stappen zetten richting een duurzamere toekomst. Een goed begin is het mega grote zonnepark wat ze aan het bouwen zijn. Dit park moet maar liefst 1,3 miljoen huizen van stroom gaan voorzien. 

5000 Megawatt aan energie

Het Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park is een enorm project. Maar liefst 5000 Megawatt zal naar verwachtingen kunnen worden opgewekt. Dit is namelijk de verwachte eind capaciteit wanneer de bouw van het park in 2030 zal worden afgerond. Het grootste zonnepark op dit moment produceert 1500 Megawatt en de plannen zijn dus zeker ambitieus te noemen. Dubai heeft grote plannen en heeft als doel om de stad te worden met de laagste ecologische voetafdruk. 

Dubai Clean Energy Strategy 2050

Aan zonuren is er in Dubai zeker geen tekort. Daarom lijkt zonne-energie de meest geschikte optie om de doelstellingen uit het Dubai Clean Energy Strategy 2050 te halen. In deze strategie staan zowel doelen op de korte als lange termijn. Een van die doelen is het verlagen van de CO2-uitstoot met 25% voor 2030. Aangezien de bouw van het gigantische zonnepark ook in dit jaar is afgerond lijkt de timing perfect. 

Voor 2021 wil het land een verlaging van 16% realiseren. Gelukkig zijn fase 1 tot en met 3 van de bouw van het park al afgerond. Daarom kan tussen de 4% en 16% van de eind capaciteit van het park gebruikt worden. Met de afronding van de vierde en vijfde fase, zal de capaciteit verder oplopen. Hiermee komen de doelen uit het plan een stuk dichterbij.