Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Zou het weekend voor jou wel drie dagen mogen duren? De wetenschap geeft je gelijk. Niet alleen worden mensen blijer van het driedaagse weekend, het werkt ook nog eens erg goed voor de gezondheid en de productiviteit.

driedaagse weekend
Het driedaagse weekend betekent meer werkplezier en minder kans op burnout. Gegenereerd door Bing Images

Hard werken, voor weinig extra nut

In de Angelsaksische landen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn lange werkdagen en korte vakanties gemeengoed. Maar de arbeidsproductiviteit, de hoeveelheid werk die verzet wordt in al deze uren, lijkt niet denderend hoog te zijn vergeleken met bijvoorbeeld EU-landen. Negen van de 10 meest productieve OESO-landen (OESO is een organisatie van rijke, ontwikkelde landen) ligt op het Europese vasteland, waar lange vakanties de regel zijn. Ook blijkt uit een onderzoek dat nationale feestdagen positieve invloed hebben op de economische activiteit.

Driedaagse weekend blijkt ook baas erg goed te bevallen

In veel landen worden proeven gedaan met de vierdaagse werkweek, die natuurlijk logischerwijs het driedaagse weekend heeft. Zo werden op IJsland tussen 2015 en 2019 experimenten gedaan met de vierdaagse werkweek. Het driedaagse weekend beviel zo goed dat het systeem werd uitgerold over meer dan 90% van alle banen op IJsland. Deze mensen kunnen nu een kortere werkweek aanvragen zonder dat hun salaris daalt.


Ook in Nieuw-Zeeland bleek het experiment positief uit te pakken. De grote meerderheid van de mensen die meedeed kreeg hierdoor meer werkplezier, en ook hun baas was blij. Want tijdens de proef daalde het afwezigheidcijfer met 34%. Een grootschalig experiment in het Verenigd Koninkrijk had soortgelijke succescijfers.

Driedaagse weekend maakt gelukkiger

Maar misschien wel de belangrijkste effecten waren die op het zelfgevoel van de werknemers. Deelnemers aan de experimenten voelden zichzelf lekkerder in hun vel zitten. Iets minder dan de helft voelden zich minder gestrest en meer dan twee derde ervoer minder gevoelens van burn-out. Meer dan de helft merkte een vermindering van negatieve gevoelens door het driedaagse weekend.

‘Nationale feestdagen werken verbindend’

Nationale feestdagen hadden dit effect niet, maar hadden weer andere voordelen. Gemiddeld leidde een nationale feestdag minder tot 0,8% minder kans op gelukkig zijn, maar mensen bleken even tevreden te zijn over hun leven.

Maar uit andere onderzoeken blijkt dan weer dat de nationale feestdag de saamhorigheid in een maatschappij versterkt. Logisch, want bijvoorbeeld met Koningsdag of zelfs een minder prominente feestdag als Tweede Pinksterdag, gaan we massaal de deur uit en ontmoeten we onze medemensen op een feestelijke manier.

Waarschijnlijk is een belangrijke reden waarom mensen in Europese landen over het algemeen gelukkiger zijn dan in de Angelsaksische landen, dat ze over meer vrije tijd beschikken. Techniek neemt ons steeds meer werk uit handen, maar we blijken er erg goed in te zijn om elkaar ongelukkig te maken. Laten we het eens op een andere manier proberen. Bijvoorbeeld met het driedaagse weekend.