Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Door de maatregelen van de afgelopen weken blijven mensen wereldwijd massaal thuis. Daarnaast ligt het vliegverkeer stil en is ook het vrachtvervoer drastisch afgenomen. Er zijn gelukkig ook positieve effecten door deze maatregelen. De natuur begint op veel plekken te herstellen en in dit artikel zien we hier drie mooie voorbeelden van. Hopelijk kan dit een mooi startpunt zijn om de natuur voortaan meer ruimte te geven.

Kristalhelder water in Venetië

Het is één van de mooiste maar tegelijk één van de meest vervuilde steden ter wereld: Venetië. Doordat er normaal gesproken zoveel toeristen naartoe komen, liggen de mooie kanalen normaal gesproken vol met boten. De bewoners van Venetië hebben de afgelopen jaren al vaker geklaagd over de uit de hand gelopen situatie in de stad. Afgelopen week doken er filmpjes op van de situatie op dit moment, en wat bleek: de kanalen in Venetië zijn kristalhelder. Hopelijk kan het aantal toeristen in de stad worden beperkt, zodat er ook na deze crisis genoten kan worden van deze beelden.

 

Verlaagde CO2 door het ”stay home”-effect

Doordat iedereen thuis blijft en er weinig auto’s over de weg rijden, kwamen er deze week uit verschillende bronnen data naar voren waaruit blijkt dat de uitstoot fors aan het dalen is. Zo is er in China (de grootste uitstoter van CO2 ter wereld) 25% minder uitstoot gemeten in de afgelopen maand.

Uiteraard is het jammer dat deze crisis de oorzaak is van de plotselinge daling. Toch kan de atmosfeer dit rust moment goed gebruiken. Hopelijk inspireert deze periode mensen wereldwijd om vaker de auto te laten staan en meer vanuit huis te gaan werken.

Dolfijnen in de haven van Cagliari 

Dit is een tweede unicum en weer uit Italië. De maatregelen in het land zijn al een tijdje ingezet. Hierdoor voelen de dolfijnen zich vrij om een bezoekje te brengen aan de haven van Cagliari. De bewoners van deze stad kwamen met de volgende video:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=ver8vy7US4s&feature=emb_logo

 

Aangezien veel maatregelen pas de afgelopen week zijn begonnen, zullen er nog meer voorbeelden volgen. Terwijl de hele wereld stil staat draait de natuur gewoon door. Laten we dit moment gebruiken als startpunt om de natuur de komende jaren meer ruimte te geven.