Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tijdens deze crisis hebben we allemaal wel wat behoefte aan goed nieuws. Gelukkig komen er regelmatig positieve berichten vanuit de natuur. Terwijl veel mensen in thuisisolatie zitten, hebben wilde dieren meer vrijheid gekregen. En niet alleen wilde dieren, maar ook dieren in dierentuinen genieten van hun tijdelijke extra privacy. We hebben voor jullie drie positieve verhalen op een rij gezet.

Hoewel grote veranderingen in de natuur veel tijd kosten, zijn kleine aanpassingen al op te merken volgens de Haagse stadsecoloog Martin van den Hoorn. Het gebrek aan mensen in het de stad is niet voor álle dieren voordelig: “Bij de Hema in het centrum is een koppel zilvermeeuwen dat zich heeft gespecialiseerd in het jatten van Hema-worsten van voorbijgangers”, weet de stadsecoloog. Maar los van dit soort uitzonderingen, lijken veel dieren te genieten van de tijdelijke rust en vrijheid.

Pandaberen in dierentuin maken gebruik van nieuwe privacy

De panda’s Ying Ying and Le Le leven als koppel in Ocean Park, Hong Kong. Vlak nadat de dierentuin gesloten werd vanwege het coronavirus, besloten de twee te paren. De panda’s zijn allebei veertien jaar oud en dus al voorbij hun vruchtbare piek. De dierentuin probeert Ying Ying al meer dan een decennium zwanger te krijgen. Tot nu toe hadden ze nog geen succes. Het lijkt erop dat de panda’s enkel wat meer privacy wilden. Bij panda’s is het lastig om een zwangerschap vast te stellen, maar als het gelukt is bij Ying Ying, zou dat eind juni al te zien kunnen zijn. Medewerkers van de dierentuin hebben aangegeven dat het een erg vreugdevol moment was.

Vier keer zoveel beren in Yosemite als normaal

Halverwege maart maakte de National Park Service bekend dat nationale parken door heel Amerika af zouden zien van hun toegangsprijzen. Amerikanen werden op deze manier gemotiveerd om tijd buiten door te brengen, zolang de social distancing maatregelen in acht genomen werden. Al snel bleek dat deze regels niet nageleefd werden en werden eind maart alle natuurparken gesloten. De medewerkers van Yosemite hebben ondertussen aangegeven dat het aantal beren viervoudigd is. Ook spotten ze steeds meer andere diersoorten zoals lynxen en coyotes. De dieren waren er natuurlijk altijd al, maar ze verstoppen zich nu minder. In 2019 had Yosemite ongeveer 400.000 bezoekers per maand, maar na de sluiting zijn dat er nog maar een paar honderd. Medewerkers vinden het leuk om te zien dat de dieren nu delen van het park verkennen waar ze normaal weg van zouden blijven.

Himalaya’s zichtbaar door verminderde luchtvervuiling

Mensen vanuit Punjab kunnen voor het eerst in 30 jaar de Himalaya’s duidelijk zien. Punjab ligt meer dan 160 km van het gebergte af. Meerdere inwoners van Punjab plaatsten foto’s op sociale media. Ze zijn blij om te zien dat de natuur zich weer iets lijkt te herstellen. Het lijkt erop dat de zichtbaarheid van het gebergte aanzienlijk is verbeterd door de verminderde luchtvervuiling.