Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Douwe Egberts, een bekend Nederlands koffiemerk, heeft aangekondigd dat het zich meer gaat inzetten voor verschillende duurzaamheidsdoelen. Daarmee wil het merk verantwoordelijkheid nemen en bij dragen aan een milieuvriendelijke toekomst. Koffieteelt brengt helaas aanzienlijke milieu impact met zich mee, daarom is het belangrijk dat deze stappen snel worden genomen. Het bedrijf heeft al een aantal belangrijke stappen kunnen zetten op het gebied van duurzaamheid, maar tegen 2025 wil Douwe Egberts bijna helemaal verduurzaamt zijn. Hoe? Dat lees je hier!

Rainforest Alliance

In 2018 is Douwe Egberts een samenwerking met The Rainforest Alliance gestart. Dat is een van de grootste milieuorganisaties van dit moment. Ze zetten zich onder andere in voor het beschermen van mensen en hun arbeidsomstandigheden en het milieu en natuurbehoud voor producten uit regenwoudgebieden. Hierdoor kan Douwe Egberts dus garanderen dat hun koffieproducten voldoen aan strenge milieu- en sociale normen. Alleen het filterassortiment voldoet hier nog niet aan. Volgens Douwe Egberts zelf, zijn ze nu hard opzoek naar manieren om ook dat stukje bedrijfsvoering duurzamer te te beginnen bij de teelt. Het doel is dan ook om tegen de komende twee jaar verantwoorde inkoop te realiseren voor het volledige Douwe Egberts koffie-assortiment.

Het Common Grounds-programma

In 2018 heeft Douwe Egberts het Common Grounds-programma geïntroduceerd. Het programma richt zich op het verbeteren van de sociale, ecologische en economische omstandigheden in koffieteeltregio’s. Daarbij zijn er drie belangrijke pijlers. 1) Gelijkheid tussen mensen, 2) het welzijn van boeren en 3) de duurzaamheid van het land. Ook dit draagt bij aan de verantwoorde inkoop van Douwe Egberts koffie tegen 2025. Organisaties zoals FairFood en Fairtrade International wijzen erop dat koffiearbeiders vaak onderbetaald worden en werken in slechte arbeidsomstandigheden, met beperkte toegang tot beschermende kleding en schoon drinkwater. Daarom is het belangrijk dat hier meer toezicht op komt. Echter is het wel belangrijk om te vermelden dat zowel het Common Grounds-programma als Rainforest Alliance geen onafhankelijke keurmerken zijn.

Verminderen CO2 uitstoot

Het verminderen van de CO2-uitstoot en het verkleinen van de algehele ecologische voetafdruk schijnt ook een hoge prioriteit te zijn voor Douwe Egberts, aldus het koffiemerk op hun website. Om minder uit te stoten, willen ze de productieproces efficiënter maken en overstappen op duurzamere producten en verpakkingen. Onlangs heeft Douwe Egberts belangrijke stappen gezet om de uitstoot te verminderen, bijvoorbeeld door over te stappen op duurzame energie. De volledige D.E koffiebranderij in Utrecht draait nu bijvoorbeeld op groene stroom, opgewekt in Europa met behulp van windmolens en zonnepanelen. Daarnaast hergebruikt het merk in Joure, waar het merk destijds ooit begon, koffiedik om zelf energie op te wekken.

Ook de verpakkingen moeten duurzamer. Als doel stelt Douwe Egberts nu om tegen 2025 verpakkingen te hebben die 100% recyclebaar, composteerbaar of herbruikbaar zijn. Daarmee hoopt het bedrijf een oplossing te vinden die zowel beter is voor het milieu en tegelijkertijd de kwaliteit van de producten waarborgt. Omdat het bij koffie extra belangrijk is om alle aroma’s en smaken te behouden. Op dit moment bestaan D.E-verpakkingen om die reden uit plastic of aluminium. Maar echt duurzaam zijn deze verpakkingen niet. Consumenten kunnen wel hun D.E-capsules inleveren bij Blokker of TerraCycle voor recycling.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan De low-budget moestuin: meer groen met een klein budget