Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Afgelopen week zijn er drie wetsvoorstellen van de Partij voor de Dieren aangenomen in de Tweede Kamer. Door de voorstellen staat de bescherming van onze dieren voortaan stevig wettelijk verankerd in de wet. Wat houdt de nieuwe wet precies in en wat verandert er voor de dieren in Nederland?

De Wet dieren

Het amendement op de Wet dieren is ingediend door de Partij voor de Dieren en betoogd dat het natuurlijke gedrag van dieren voortaan voorop wordt gesteld  én dat het na 2022 niet langer is toegestaan om een dier pijn te doen of op een andere manier letsel te veroorzaken. Concreet betekent het voorstel dat dieren genoeg daglicht en beweegruimte moeten krijgen. Maar ook dat er wordt gekeken naar de natuurlijke omstandigheden waar dieren eigenlijk in horen te leven. De leefomgeving moet nu aanpast worden aan het dier, in plaats van andersom. Een eend moet bijvoorbeeld recht hebben op een omgeving waar ze het water in kunnen.  

Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het vandaag de dag nog niet. Denk bijvoorbeeld aan de bio-industrie, daar zijn megastallen vol met koeien die nooit, of te weinig, op het land staan. Volgens de Partij voor de Dieren heeft een koe recht op gras en weiland. Er komt nu een einde aan dieronvriendelijke stallen, kooien en ingrepen voor alle dieren in Nederland.

Natuurlijk gedrag voorop gesteld

Zelf zegt Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, dat de nieuwe wet een enorme doorbraak is voor honderden miljoenen dieren in Nederland. “Het natuurlijk gedrag van een dier wordt vooropgesteld. Dat betekent dat dieren daglicht en genoeg bewegingsruimte krijgen. Ook betekent het dat er voortaan geen biggenstaartjes meer worden afgeknipt, dat er voldoende zwemwater beschikbaar is voor eenden en dat konijnen niet langer in draadgazen kooien opgesloten zitten.” Een ruime meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer stemde met het wetsvoorstel in.

wet dieren

Vooral voor veehouders

Op sociale media regende het afgelopen week aan voorbeelden van de mogelijke gevolgen van de wetswijziging. Zo zijn mensen bijvoorbeeld bang dat ze hun huisdieren zoals konijnen niet meer in een kooi mogen houden of hun hond voortaan niet meer mogen aanlijnen. Hoewel er nog veel onduidelijk is over de nieuwe wet, laat hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg (Universiteit Utrecht) weten aan de NOS dat hij verwacht dat niet het zo’n vaart loopt. Het idee is niet dat honden nooit meer aan de lijn mogen, maar dat ze niet áltijd aan de lijn zitten.

Rodenburg verwacht dat de wetswijziging vooral betrekking zal hebben op veehouders. Dankzij de wijziging aan de Wet dieren zal er een enigszins meer diervriendelijke veehouderij ontstaan, dat noemt hij dat een goede ontwikkeling. Zo worden door de nieuwe wet dieren ook wettelijk beschermd tegen stalbranden. Hier pleitte de Partij voor de Dieren al voor sinds 2006. 

Wil je meer lezen over dierenwelzijn in Nederland? Lees dan hier verder.