Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Noorse Hoge Raad voor Justitie heeft bekend gemaakt gehoor te geven aan het verzoek om de Noorse klimaatzaak in hoger beroep te laten gaan. De zaak werd oorspronkelijk in 2016 aangespannen toen de Noorse overheid het oliebedrijf Equinor, grotendeels eigendom van de staat, toestemming gaf om in nieuwe delen van de Barentszee te boren voor olie. De aanklagers (waaronder Greenpeace) proberen door middel van deze rechtszaak, ook wel bekend onder de naam The People vs. Artic Oil, de internationale wateren van het Noordpoolgebied te beschermen tegen de fossiele brandstof industrie. 

Tegen de grondwet en het klimaatakkoord

Milieuorganisaties Greenpeace, Young Friends of the Earth, the Grandparents Climate Campaign en Young Friends of the Earth Norway klaagden de staat oorspronkelijk aan omdat hun besluit om nieuwe boringen in de Barentszee toe te staan in zou gaan tegen de Noorse grondwet. In artikel 112 belooft de Noorse staat namelijk zorg te dragen voor de huidige en komende generaties Noorse burgers. Het besluit is volgens hen ook niet in lijn met het Parijse klimaatakkoord, dat Noorwegen als één van de eerste landen geratificeerd heeft. Het doel van de rechtszaak is dan ook eigenlijk om de Noorse overheid zich aan haar eigen beloften te laten houden.

Winnen én verliezen

De uitspraak van de rechter afgelopen januari stelde de staat in haar gelijk, maar bevatte tegelijkertijd ook een belangrijke overwinning voor het klimaat. De rechter erkende dat de Noorse overheid volgens de grondwet verantwoordelijk is voor het behouden van een gezonde leefomgeving voor haar burgers. In de context van de huidige klimaatcrisis moet de Noorse overheid daarom ook verantwoordelijkheid nemen voor de schade die de geëxporteerde olie aanricht in andere landen, aldus de rechter. Als Europa’s grootste exporteur van olie en gas is dit een uitspraak die potentieel grote gevolgen kan hebben voor Noorwegen.

“De uitstoot van de door Noorwegen geëxporteerde olie en gas is meer dan tien keer zo groot als de totale binnenlandse uitstoot. Het carbon budget van de wereld neemt snel af, en er is geen ruimte voor meer oliewinning,” zegt Therese Hugstmyr Woie, voorzitter van Young Friends of the Earth Norway.

Een tweede ronde 

Nu het verzoek tot hoger beroep is goedgekeurd, hopen de aanklagers alsnog een einde te kunnen brengen aan de olieboringen in het Noordpoolgebied.

“We kijken uit naar een grondig onderzoek of de Overheid tegen de grondwet in is gegaan toen zij ervoor koos nieuwe olie licenties voor de Barentszee uit te geven terwijl ze wisten dat de wereld zich in het midden van een klimaatcrisis bevond. We geloven dat de Noorse staat verantwoordelijk gehouden moet worden en de olie licenties ongeldig verklaard moeten worden. Een overwinning zou historisch zijn en grootse consequenties hebben voor het klimaat,” zegt Frode Pleym, voorzitter van Greenpeace Noorwegen.

Ook je steentje bijdragen? Dat kan! Ondersteun de Greenpeace The People vs. Arctic Oil campagne hier door middel van een simpele handtekening.