Het Dolfinarium in Harderwijk wil een nieuwe, diervriendelijke koers inslaan. Dolfijnen hoeven niet meer door hoepels te springen en de zeeleeuwen zullen niet meer met hun flippers klappen voor shows. Hoewel het een stap in de goede richting is, zijn critici nog lang niet overtuigd: écht diervriendelijk zien ze het park niet worden.
Het Dolfinarium is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Jaarlijks komen er honderdduizenden bezoekers op af. Onlangs besloten ze dat het tijd was voor verandering: de kunstjes gaan de deur uit en het programma wordt compleet gefocust op educatie en het natuurlijk gedrag van de dieren in het park. Met dit nieuwe plan wil het Dolfinarium diervriendelijker worden en voldoen aan de eisen van dierenwelzijn waar ze vorig jaar niet aan voldeden.
Problemen bij de inspectie
Afgelopen september kwam het park namelijk in de problemen, toen bij een een inspectie van de Visitatiecommissie Dierentuinen in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bleek dat ze niet aan de eisen van dierenwelzijn voldoen. Uit het rapport werd duidelijk dat de zeezoogdieren tijdens shows te veel als ‘performers’ gebruikt werden. Ook de verblijven waren niet meer van deze tijd, en de fotomomenten net zo min. Deze fotomomenten zijn volgens de Visitatiecommissie in strijd met het educatieve doel van het park. Ook Dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection Nederland gelooft dat dit soort foto’s een slechte invloed hebben op het beeld dat kinderen van dieren hebben, namelijk dat we dieren kunnen gebruiken voor ons eigen plezier.


Op basis van het rapport van de commissie, eiste Minister Carola Schouten de nodige aanpassingen. Ten eerste moest het Dolfinarium een aantal verblijven vernieuwen. De huidige verblijven zijn in meerdere gevallen ouderwets of gebrekkig in uitdaging en daglicht. Ook de shows met dolfijnen en zeeleeuwen moesten aangepakt worden. Dit vooral met het doel om het natuurlijk gedrag van de dieren meer naar voren te brengen. Er was ook kritiek op de hoeveelheid geluid en licht die aanwezig is tijdens de shows.
Dierenwelzijn is prioriteit
Een woordvoerder van het Dolfinarium gaf aan dat hij blij was dat de commissie had erkend dat de dierverzorging en training van het park wel op orde zijn. Volgens hem staat het dierenwelzijn op één voor het Dolfinarium. “Onze dierenverzorgers staan ook in coronatijd 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar voor onze dieren”, aldus de woordvoerder.


Frank Wassenberg, Kamerlid van de Partij voor de Dieren, heeft geen vertrouwen meer in de beloftes van het Dolfinarium en zou het liefst een algehele sluiting van het omstreden park zien. Schouten geeft daar tot nu toe nog geen gehoor aan. “Het Dolfinarium heeft een dierentuinvergunning voor onbepaalde tijd. Die kan ik niet zo maar intrekken”, aldus Schouten. “Ik moet het Dolfinarium de mogelijkheid bieden de situatie te verbeteren. Inmiddels is ook toegezegd dat ze daar in overleg met ons aan meewerken.”
Financieel zwaar weer
Het Dolfinarium gaf eerder aan dat ze simpelweg geen geld hadden voor grootschalige investeringen. Het Dolfinarium verkeert namelijk onderhand al jaren in financieel zwaar weer. In 2017 werd het park ’technisch failliet’ verklaard, nadat ze jarenlang steeds verder in het rood terecht gekomen waren. In 2014 was het verlies 1,2 miljoen euro, in 2015 was dat zelfs bijna 4 miljoen. Een jaar na het ‘faillissement’, in 2018, kon het park voor het eerst het jaar afsluiten met een kleine winst. Dit was echter alleen mogelijk door de riante storting à 2,5 miljoen van het Spaanse moederbedrijf van het Dolfinarium. Net toen het park leek op te krabbelen, sloeg de coronacrisis hard toe.


Om de financiële lasten te verlichten en meer ruimte te creëren in het park, neemt het Dolfinarium tevens afscheid van twaalf dieren. Acht tuimelaardolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen worden verkocht aan het nieuwe Hainan Ocean Paradise in China. Volgens Alex Tiebot, general manager van het Dolfinarium, leeft dit park de Europese richtlijnen na. Toch maakt World Animal Protection Nederland zich zorgen en noemt het afscheid “een bezuinigingsmaatregel over de rug van de zeezoogdieren. Er bestaat geen enkele garantie dat met deze dieren in China niet wordt gefokt of dat ze niet worden ingezet voor dieronwaardig entertainment”.
Petitie fokverbod
Het liefst zouden veel critici zien dat de dieren per direct werden vrijgelaten. Het vrijlaten van dieren die opgegroeid zijn in gevangenschap, brengt echter veel risico’s met zich mee. World Animal Protection Nederland is mede hierom een petitie gestart voor een fokverbod op dolfijnen. Een invoering van een fokverbod zou betekenen dat de huidige generatie dolfijnen de laatste zou zijn in het Dolfinarium. Dit noemt de organisatie een ‘verantwoorde uitfasering’. Op dit moment worden er in het Dolfinarium geen dolfijnen gefokt, omdat het park meer dan genoeg dolfijnen heeft, maar het fokprogramma zou op elk gewenst moment weer opgestart kunnen worden door het park.
Lees hier meer over het gebruik van dieren in shows in circussen en parken.