Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Als je duurzamer wil leven, kan het een optie zijn om (vaker) vegetarisch te gaan eten. Het is een tip die veelvuldig valt wanneer men spreekt over een duurzame levensstijl. Maar volgens Mendelt Tillema hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. Met zijn bedrijf, UmaMeats, ontwikkelt hij puur Nederlands rundvlees verrijkt met zeewier om het vlees duurzamer en gezonder te maken.

CO2-neutraal leven

Tillema kwam tijdens zijn studie plantenwetenschappen aan Wageningen University & Research voor het eerst in aanmerking met zeewier. Een veelbelovend product, vond hij zelf. “Het bleef in mijn hoofd ronddwalen”, legt Tillema uit. Zo is hij zijn start-up UmaMeats begonnen. Daar gebruikt hij zeewier als vleesverrijker. Met UmaMeats wil Tillema populaire producten gezonder en duurzamer maken. Dit doet hij omdat de ideale wereld van UmaMeats er een is waar gelukkige, gezonde mensen een CO2-neutraal leven leiden. Door de consument te helpen voedingspatronen aan te passen, gelooft UmaMeats een positieve impact te kunnen maken. 

Zeewierburgers

In een interview stelt Tillema dat een mens van nature een omnivoor is. Dat inspireerde hem om op zoek te gaan naar een combinatie van vlees en planten. Het beste van beide werelden, zegt hij zelf. Zo kwam hij op het idee om (rund)vlees te verrijken met zeewier. Het productieproces van de vleesproducten wordt daarmee een stuk duurzamer. Voor de productie is namelijk geen zoet water en/of extra landbouwgrond nodig. Zo verlicht de kweek op zee de druk op het land. Bovendien zuivert zeewier de lucht door CO2 om te zetten in zuurstof. 


Buiten het productieproces om, worden de producten zelf ook duurzamer door het gebruik van zeewier. Het vlees wordt namelijk langer houdbaar, dankzij de krachtige antioxidanten van het zeewier en omdat zeewier geen pesticiden, irrigatie of mest behoeft. Bovendien zorgen speciale vezels in het zeewier ervoor dat het vocht in het vlees beter verdeeld wordt, waardoor er een sappige bite ontstaat.

Gezonder vlees

Zeewier levert niet alleen duurzaamheid en smaakvoordelen op, maar de UmaMeats-producten zijn ook gezonder. De (rund)vleesproducten zijn rijk aan kalium, calcium en magnesium en bevatten 40% minder toegevoegd zout dan doorsnee vleesproducten. Daarnaast zitten er goede omega-3-vetten in, terwijl door de sappige vezels ook een kwart minder verzadigd vet wordt gebruikt.

De UmaWorst. Bron: UmaMeats


Momenteel bestaat het assortiment van UmaMeats uit twee producten: de UmaBurger en de UmaWorst. Beide bestaan voor 15% uit Europees zeewier en voor 85% uit puur Nederlands rundvlees. De producten zijn voor zowel zakelijk als voor particulieren te bestellen via de website. 

Wil je meer lezen over duurzaam vlees? Lees dan hier verder.