De coronacrisis brengt veel slecht nieuws met zich mee. Daarom is het nu extra belangrijk om en af en toe ook de lichtpuntjes te benadrukken. En de egel is één van de diersoorten die wél profiteert van de huidige crisis.
Egels zijn sinds de coronacrisis namelijk veel veiliger. Aangezien er minder auto’s op de weg zijn, worden de beestjes minder vaak aangereden. In het Verenigd Koninkrijk werd er onderzoek gedaan naar de hoeveelheid egels. Naar schatting werden er in 2016 ongeveer 100.000 egels doodgereden op wegen in het Verenigd Koninkrijk.
Meer egels in tuinen aangetroffen
The British Hedgehog Preservation Society geeft aan dat er steeds meer egels worden gevonden, bijvoorbeeld in de achtertuin. Hoewel dit een goed teken is, kan het ook risico’s met zich meebrengen. Veel mensen zijn nu meer aan het werk in de tuin, wat nadelig kan zijn voor de dieren. Mensen nemen nu tijdens de coronacrisis de tijd om hun tuin om te spitten of hun tuinhuisje af te breken. Dit kan als gevolg hebben dat de dieren hun schuilplaats verliezen of zelfs gewond raken. Lees hier hoe je je tuin “egelvriendelijk” kan maken.
Waarom zijn ze belangrijk?
Het aantal egels zou naar verwachting van 30 miljoen in 1950, naar 1 miljoen in 2015 gezakt zijn in het Verenigd Koninkrijk. Om het aantal weer enigszins te zien stijgen, is dus goed nieuws. Of het goed gaat met de egels, kan een goede indicatie zijn voor de rest van het ecosysteem. Omdat egels zich vooral voeden met ongewervelden die in de grond leven, kan een daling van het aantal dieren aangeven dat de kwaliteit van de grond ook gedaald is. Egels zijn dan ook zeker geen luxe, maar een belangrijk onderdeel van onze ecosystemen. En hoewel de natuur waarschijnlijk zonder de mens kan, kan de mens niet zonder de natuur.
Wil je meer lezen over de positieve gevolgen van de coronacrisis? Lees dan hier verder.