Verduurzamen is nu belangrijker dan ooit. Ieder land is verantwoordelijk voor hun eigen duurzaamheid. Per 2015 zijn er een totaal van 197 landen aangesloten bij het Klimaatakkoord van Parijs, waarin zij hebben ondertekend zich te gaan inzetten voor een beter klimaat en de bescherming van het milieu. Ieder land neemt daarvoor zijn eigen maatregelen. Maar wat is nou echt het aller duurzaamste land ter wereld? Wij gingen op onderzoek uit en vonden het antwoord in Zweden: ’s werelds meest duurzame land.
Zweden is een duurzaam Walhalla
Zweden staat bekend als het Walhalla van duurzaamheid. We kennen natuurlijk allemaal de goede voorbeelden die worden gezet door Zweedse merken als Ikea en Volvo. En ook de klimaatstakingen georganiseerd door Greta Thunberg gingen niet onopgemerkt. Maar dat is lang niet alles, want Zweden doet er veel aan om het klimaat te beschermen. In vergelijking met andere landen, heeft Zweden het hoogste gebruik van hernieuwbare energie én de laagste koolstofuitstoot. Het land heeft zichzelf zelfs nog strengere doelen opgelegd dan het Klimaatakkoord eigenlijk vereist. Daarmee zal Zweden tegen 2045 haar uitstoot al met 85% tot 100% hebben verminderd.
Op dit moment, wordt al meer dan de helft van het energieverbruik geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne- en windenergie. Zweden heeft ook de totale uitstoot verminderd door het gebruik van elektrische bussen, slimme wegen en stadslandbouw.
Zweden duurzaamste land
Verder is er in het land al veel duurzaamheid bereikt door de ontwikkeling van nieuwe technieken en recyclingsystemen. Ook de draagkracht onder de Zweedse inwoners voor een betere planeet is hoger dan in andere landen, wat maakt dat ze vooruitstrevende beslissingen maken over het klimaat. Volgens een enquête van de Europese Investeringsbank uit 2021 is 76 procent van de Zweden voorstander van strengere overheidsmaatregelen om gedragspatronen te veranderen.
Zo initieerde Zweden bijvoorbeeld in april 2022 een wet die de uitstoot van geïmporteerde consumptiegoederen ook meeneemt in de berekeningen van totale uitstoot. Daarmee worden ze het eerste land ter wereld dat niet alleen kijkt naar hun eigen uitstoot, maar ook de goederen die vanuit een ander (Europees)land worden geïmporteerd mee laten tellen – en deze dus willen verminderen. Binnen de Zweedse landsgrenzen maakt de Zweedse industriële sector al zo veel als mogelijk gebruik van schone energiebronnen. Ook investeert het land veel in de productie van duurzaam staal en groene waterstof om de industrie verder op duurzame wijze te ontwikkelen.
Wat wij van Zweden kunnen leren
Wat vooral opvallend is, is de gezamenlijke inspanning en maatschappelijke betrokkenheid van de Zweedse bevolking. Experts van gedragsverandering noemen dit ook wel de ruggengraat van de Zweedse duurzaamheid. Zij zeggen: duurzaamheid is niet mogelijk zonder betrokkenheid van de gemeenschap. Individuele inspanningen blijven weliswaar niet onopgemerkt, maar om institutionele veranderingen teweeg te brengen moeten we ons als gemeenschap voor de zaak inzetten. Of het nu gaat om scholen die hun lesprogramma’s milieuvriendelijker maken, gemeenten die bijenkorven aannemen of grote bedrijven die het lopen en fietsen naar het werk stimuleren, een gezamenlijke inspanning is een van de krachtigste acties die we kunnen ondernemen.
Wil je meer lezen over duurzaamheid? Lees dan Kunnen we met geo-engineering het klimaat hacken?