Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ieder jaar vraagt MT/Sprout duizenden managers in Nederland naar de reputatie van hun (concurrerende) collega’s. Die meningen komen samen in de MT500, de lijst van de 500 bedrijven met de beste reputaties. Er is ook een jaarlijkse categorie in duurzaamheid. Wat is volgens Nederlandse manager het meest duurzame bedrijf van Nederland?

Managers beslissen: dit is het meest duurzame bedrijf van Nederland

De titel het meest duurzame bedrijf van Nederland wordt jaarlijks uitgereikt door MT/Sprout. De vakjury bestaat uit duizenden Nederlandse managers die andere bedrijven beoordelen op een aantal verschillende categorieën. Zo ook duurzaamheid. En de winnaar van dit jaar, komt uit een verrassende hoek: Staatsbosbeheer is officieel het meest duurzame bedrijf van Nederland volgens MT/Sprout. 

Staatsbosbeheer en duurzaamheid

Staatsbosbeheer is de grootste terreinbeheerder van Nederland. Volgens hen betekent dat dat zij een aanpak hanteren die Nederland in de toekomst verzekert van een groenrijke natuurlijke omgeving waar iedereen gezond en veilig kan leven en werken. Bij die ambitie horen vijf prioriteiten en doelen: Biodiversiteit, Klimaat, Grondstoffen, Participatie en Recreatie. Bij deze vijf prioriteiten horen verschillende doelen.

Lees hier hoe Nederland drones in zet om bosbranden te voorkomen

De doelstellingen van Staatsbosbeheer

Op gebied van biodiversiteit wil Staatsbosbeheer per 2025 zeker 50 procent van de Natura 2000-gebieden hebben verbeterd. Dit betekent dat er een grotere variatie aan planten en bomen in deze gebieden moet komen, het bos moet diverser worden en de flora en fauna wordt uitgebreid. Als we kijken naar klimaatdoelstellingen wil Staatsbosbeheer de CO2-opslag in de natuur te vergroten. Om dat te realiseren gaat de organisatie nog voor 2030 5.000 hectare extra bos planten en 5.000 hectare veen natter maken. Het thema Grondstoffen gaat over de hernieuwbare bronnen die de bossen opleveren, denk aan hout. Nu wordt er volgens Staatsbosbeheer zo rond de 75 procent hergebruikt. In 2025 moet dat minstens 85 % zijn.

Meer mensen laten genieten van de natuur

Dan zijn er ook nog de thema’s Recreatie en Participatie. De bossen van Staatsbosbeheer worden veel bezocht en zijn bijzondere toeristenattracties. De organisatie wil er daarom voor zorgen dat iedereen van deze mooie natuur kan genieten. Zo worden bijvoorbeeld de activiteiten voor kinderen in de bossen uitgebreid, en hoopt bosbeheer te groeien van 1 miljoen deelnemende kinderen per jaar naar 1,2 miljoen. Meer participatie wil Staatsbosbeheer bereiken door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt meer te betrekken in de werkzaamheden. Op dit moment biedt de organisatie al een werkplek aan ruim 200 mensen. Daarnaast zijn er meer dan 800 vrijwilligers die helpen onze bossen schoon en mooi te houden. Ook dit wil Staatsbosbeheer gaan uitbreiden. 

Dit alles maakt Staatsbosbeheer volgens de Nederlandse managers het meest duurzame bedrijf van Nederland. Wat vind jij? 

Meer lezen over duurzame ontwikkeling bij bedrijven? Lees dan Tony Chocolonely betaalt cacaoboeren meer ter compensatie inflatie