Op 15 en 16 april organiseerde Nederland, samen met het Finse innovatiefonds Sitra, het jaarlijkse ‘World Circular Economy Forum’. Ditmaal een digitale bijeenkomst. Hier kwamen de vertegenwoordigers van overheden, (inter)nationale organisaties en kennisinstellingen samen. Ze discussieerden over de cruciale rol van een circulaire economie bij het bereiken van klimaatneutraliteit. Wij vatten samen wat er dit jaar is besproken!
World Circular Economy Forum
Het World Circular Economy Forum wordt sinds 2017 jaarlijks georganiseerd. Het is uitgegroeid tot een effectief instrument voor de ontwikkeling van de circulaire economie in Europa. Inmiddels is het event zelfs wereldwijd toonaangevend. De regering van Nederland heeft ieder jaar al actief deelgenomen. Maar dit jaar was Nederland zelfs (digitaal) gastheer, samen met Sitra. En het thema van dit jaar? Dat was ‘Plus Climate’. Oftewel: extra aandacht voor het milieu en klimaat. Dit werd ook benadrukt in de videoboodschap van onze minister van Milieu, Stientje van Veldhoven. Alle belanghebbenden mochten deelnemen aan het evenement.
Streven naar 100% circulair
Het uitgangspunt van de conferentie was dit jaar klimaatneutraliteit. Dat moet Europa namelijk voor 2050 bereikt hebben, willen ze voldoen aan de Europese Green Deal. Op de conferentie werd voornamelijk besproken wat er nodig wordt geacht om dit te bereiken. Zij stellen: een circulaire economie is hét antwoord op klimaatverandering. De aanwezige bespraken zo bijvoorbeeld over methodes om afval opnieuw te gebruiken. Het zogenoemde ‘upcycling’. Door materialen langer te gebruiken kunnen we klimaatuitstoot met 20% verminderen. “Europa is hier al mee bezig. Ik roep andere landen op ook van gerecycled materiaal in producten de norm te maken”, aldus Minister Van Veldhoven (Milieu).
Door efficiënter om te gaan met afval, voornamelijk plastic, kunnen we een hoop CO2 besparen. Bovendien draagt het bij aan het verminderen van de plastic-soep in de oceaan. Het produceren van plastic zorgt namelijk voor uitstoot en het verbranden van oud plastic ook. Op natuurlijke wijze kan plastic niet afbreken, tenminste niet binnen 600 jaar.
Internationale samenwerking
Bovendien moeten we verder kijken dan circulair met producten omgaan. Zo bijvoorbeeld ook met onze energiebronnen. Energie-efficientie was dan ook een ander belangrijk onderwerp tijdens de conferentie. Dit betekent: meer energie uit hernieuwbare bronnen, zoals wind of zonne-energie. Tevens werd er op gewezen dat niet alleen Europa hier aan moet werken: om de opwarming van de aarde terug te dringen moet iedereen meewerken.
Naast Van Veldhoven, spraken ook de Minister van Buitenlandse Handel Sigrid Kaag (D66) en vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie (PvdA). Ook topman van Philips, Frans van Houten, was aanwezig om te spreken. De conferentie werd afgesloten met de toezeggingen van deelnemende landen, bedrijven en organisaties over de nieuwe plannen.
Wil je meer lezen over Europa en klimaat? Lees dan hier verder.