Een nieuwe studie uitgevoerd door de Universiteit van Sheffield heeft in het Verenigd Koninkrijk onderzocht wat de meest en minst duurzame steden zijn. Uit het onderzoek is gebleken dat de stad Exeter de titel van de meest duurzame stad van het Verenigd Koninkrijk verdient. Glasgow, in Schotland, kwam als minst duurzaam uit de test. Het onderzoek omvatte 68 stadscentra in het hele land en beoordeelde ze op basis van hun groenoppervlak, parken, boombedekking en sportvelden.
Exeter meest duurzame stad
Exeter, met zijn prachtige vegetatie en overvloed aan groene ruimtes, kwam dus als winnaar uit de test. De stad wordt gevolgd door het Londense stadsdeel Islington. Op de derde plek staat Bournemouth, een Engelse stad ten zuiden van Cambridge, gelegen op ongeveer 98 kilometer ten noorden van Londen. Het onderzoek, genaamd “Urban centre green metrics in Great Britain: A geospatial and socioecological study”, is de eerste in zijn soort die stadscentra rangschikt op basis van meerdere duurzaamheidsfactoren. Alle onderzochte steden hadden een bevolking van minstens 100.000 inwoners.
Het belang van groene ruimtes en duurzaamheid in steden werd benadrukt door Jake Robinson, de hoofdonderzoeker van de studie. Hij merkte op dat stadsvergroening tegenwoordig bloeit en zelfs kan leiden tot een groei in “stedelijk ecotoerisme”, waarbij mensen vakanties in steden boeken om te genieten van de natuurlijke omgeving. Bovendien is het belangrijk om dergelijke factoren in kaart te brengen, omdat er het onderzoek ook heeft aangetoond dat er in sommige delen van het Verenigd Koninkrijk echt nog wel wat werk aan de winkel is.
Industriële gebieden scoren laag
Want, terwijl Exeter de kroon spant als meest duurzame stad, toonde de studie aan dat er aanzienlijke ongelijkheden bestaan in de groenheid van stadscentra in het Verenigd Koninkrijk. De stadscentra in het zuiden van Engeland scoorden over het algemeen beter. Dat terwijl voormalige industriële gebieden in Noord-Brittannië, zoals Glasgow, Leeds en Liverpool, achteraan de lijst te vinden waren. De onderzoekers benadrukten dat deze bevindingen wijzen op de noodzaak om dringend actie te ondernemen om de groenheid van stadscentra te verbeteren, vooral in die gebieden met de laagste scores. Lokale autoriteiten en stadsplanners spelen hierbij een cruciale rol om gelijkwaardige groeninterventies te creëren en te monitoren.
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Urban Gardening: de ‘nieuwe’ duurzaamheidstrend?