Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Innovatie, toewijding en durf: dat zijn de kernwaarden van Lightyear. Een Nederlandse start-up ontstaan uit een een groep Eindhovense studenten. Hun droom? Autorijden op zonne-energie. Eerder participeerden de studenten in races met experimentele zonnewagens tegen andere studententeams. Nu komt hun droom echt tot werkelijkheid: in november 2022 bracht Lightyear de eerste zonne-auto voor consumenten op de markt. En ondertekende Lightyear onlangs een pre-order overeenkomst getekend met Arva voor de Lightyear 2.  

De eerste zonneauto ter wereld

Lightyear is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van elektrische voertuigen die op zonne-energie werken. Het bedrijf is ontstaan uit een groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven die deelnamen aan de World Solar Challenge, een race met auto’s op zonne-energie waarin wordt gestreden tegen andere studententeams. Vanuit daar bleef Lightyear doorontwikkelen. Tot ze uiteindelijk doorgroeide naar een volwaardig Nederlands hightechbedrijf.

In 2022 werd het eerste product de Lightyear One gelanceerd.  Een vierdeursauto die volledig op zonne-energie werkt. En bovendien een actieradius van 450-800 km per oplaadbeurt heeft. Op het dak van de auto vind je een aantal zonnepanelen die dit alles mogelijk maken. Want hierdoor kan de auto zelfs tijdens rijden zijn accu’s opladen.

Lightyear 2 komt eraan

Momenteel wordt de auto aangeboden voor een prijs van 250.000 euro, een behoorlijk prijsje. Maar de opvolger, Lightyear 2, moet zo’n 30.000 euro gaan kosten. Dat gaat Lightyear onder andere realiseren in samenwerking met Arva, een grote leasemaatschappij en belangrijke speler in duurzame mobiliteitsoplossingen. De samenwerking kwam niet geheel onverwachts: “De technologie van Lightyear is bewezen, betaalbaar, milieuvriendelijk en vormt een geweldige aanvulling op ons wagenpark”, beargumenteerd Alain van Groenendael, voorzitter en CEO van Arval. 

Het bedrijf hoopt  10.000 Lightyear 2-auto’s te verwelkomen. Begin dit jaar opende de pre-registratie van de Lighyear 2, op dit moment zijn er zo’n  21.000 stuks gereserveerd, wat overeenkomt met een omzet van bijna €840 miljoen. Toch moeten geïnteresseerde nog even wachten: autoweek meldt dat de productie van Lightyear 2 naar waarschijnlijkheid pas in 2025 start. De auto komt vervolgens als eerste in de de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten op de markt.

Wil jij meer lezen over duurzame ontwikkeling in de mobiliteit? Lees dan Gaat de elektrische Tesla Semi Truck de transportindustrie verduurzamen?