In de laatste week van mei is het Matrix One gebouw geopend op het Amsterdamse Science Park. Dit gebeurde in het bijzijn van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en vele academici, studenten en ondernemers. MVRDV heeft het gebouw ontworpen, de focus lag op een volledig demontabele structuur. Dat maakt dit gebouw bijna 100% herbruikbaar.
Matrix One
Het Nederlandse architectenbureau MVRDV heeft eind het splinter nieuwe Matrix One gebouw opgeleverd. Het is een volledig energiezuinig kantoor- en laboratoriumgebouw van 6 verdiepingen en zo’n 13.000 m2 vloeroppervlakte. Het wordt de nieuwe thuisbasis van bedrijven als Qualcomm, Photanol, Skytree en FUL Foods. Het gebouw is het grootste van de zeven gebouwen die samen het Matrix Innovation Center vormen in het Amsterdam Science Park, dat dient als hub voor wetenschappers en ondernemers die oplossingen ontwikkelen voor enkele van ’s werelds grootste uitdagingen.
Helemaal herbruikbaar
Wat dit gebouw extra bijzonder maakt, is dat het gebouwd is met meer dan 120.000 herbruikbare onderdelen. Matrix One is namelijk ontworpen met het oog op demontage: bijna alles, van deuren en ramen tot plafonds en meubilair, is volledig demonteerbaar en herbruikbaar. Zelfs de vloeren zijn gemaakt van geprefabriceerde betonplaten zonder vaste verbindingen – ze kunnen gewoon worden losgeschroefd en verwijderd. Om de circulariteit te bevorderen werkt MVRDV samen met de Nederlandse startup Madaster. Samen hebben ze een ‘materiaalpaspoorten’ voor het gebouw gemaakt. Deze digitale ID’s slaan belangrijke informatie op over elk onderdeel – zoals gewicht, afmetingen en materiaaleigenschappen – wat efficiënt hergebruik in de toekomst bevordert.
Ook volledig duurzame energie
Zodra het gebouw het einde van zijn levensduur bereikt of gerenoveerd wordt, kunnen deze onderdelen los door worden verkocht, bijvoorbeeld op een tweedehands marktplaats. Volgens MVRDV kan zeker 90% van de materialen van het gebouw opnieuw worden gebruikt. “In de toekomst hopen we dat alle gebouwen op deze manier zullen werken,” zei MVRDV-partner Frans de Witte. Een mooi streven!
Bovendien wordt de energie die het gebouw gebruikt grotendeels zelf opgewekt dankzij 1.000 m2 aan zonnepanelen op het dak. De verlichting en de temperatuur regelen de gebouwgebruikers gewoon helemaal zelf op hun werkplek via een app. Daarnaast zijn er in werk- en collectieve ruimten bewegingssensoren. Dit draagt bij aan vermindering van het energieverbruik en optimalisatie van de systemen. Voor de opslag van regenwater is er een waterreservoir onder het gebouw gerealiseerd. Hiermee voldoet Matrix ONE aan de Amsterdamse doelstellingen voor energie-prestaties en waterberging. Daarnaast is het gebouw BREEAM Excellent gecertificeerd.
Copyright foto: Daria Scagliola
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Er zijn te veel honingbijen in Amsterdam