Deloitte, een internationale organisatie actief in de financiën en zakelijke dienstverlening, heeft een vooruitstrevend besluit genomen. Zij vinden dat alle medewerkers binnen de organisatie meer moeten leren over het klimaat. Daarom stuurt Deloitte alle 330.000 medewerkers wereldwijd op klimaatcursus. Want als zij als bedrijf iets willen doen aan klimaatverandering, moeten zij daar immers wel wat over weten.
Een klimaat cursus
Wanneer het aankomt op klimaat zijn er genoeg meningen. Zoveel dat je er de feiten bijna zou door vergeten. Klimaatkennis is dan ook nog maar een vrij nieuw concept. Toch is het klimaat wereldwijd een van de grootste uitdagingen waar wetenschappers, bedrijven, overheden, gemeenten en burgers samen voor staan. Iedereen moet zijn of haar steentje bijdragen. Om die reden wordt in sommige landen klimaatverandering daarom zelfs als vak op school gegeven. Want hoe kunnen we klimaatverandering stoppen zonder bepaalde kennis? Laat dat nou precies de gedachtengang zijn van Deloitte. Zij willen zich inzetten voor een beter klimaat, en dat begint bij het informeren van de werknemers. Vandaar: een klimaatcursus voor alle medewerkers.
Stimuleren tot actie
Weet jij bijvoorbeeld precies hoeveel graden de aarde jaarlijks opwarmt? Of weet je precies hoe CO2 uitgestoten wordt? De meeste Nederlanders kunnen deze vragen niet volledig beantwoorden, hoewel ze zich waarschijnlijk wel betrokken voelen bij het klimaat. En dat geldt ook voor de medewerkers van Deloitte. Daar moeten de klimaatcursus en trainingen verandering in gaan brengen. En niet alleen dat, want de training dient niet alleen ter educatie. Maar juist ook om medewerkers te stimuleren. Zo hoopt Deloitte dat mensen zich nóg meer gaan inzetten, zowel zakelijk als privé. “Door wereldwijd 330.000 mensen klimaatverandering beter te laten begrijpen kunnen we hen stimuleren tot collectieve actie.”
De Ierse publieke omroep
Het is tevens niet de eerste keer dat een bedrijf haar medewerkers op cursus stuurt om meer te leren over het klimaat. Niet lang geleden publiceerde het NRC nog een artikel over het Ierse ‘Raidió Teilifís Éireann (RTÉ)’, de publieke omroep. De verslaggevers van de omroep rapporteerde over een hittegolf – in het binnenland liepen de temperaturen hoog op. Nooit eerder waren de temperaturen zo hoog als die week: boven de 33,3 graden, het weerrecord uit 1887 werd verbroken. Echter legde geen één van de journalisten het verband tussen de hoge temperaturen en klimaatverandering. De omroep moest het boetekleed aantrekken: de journalisten werden op klimaatcursus gestuurd.
Wil je meer lezen over corporate sustainability? Lees dan hier verder.