Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De supermarktketen Dirk van den Broek zal voor zijn groente- en fruit assortiment het topkeurmerk On the way to PlanetProof krijgen vanaf 11 september. Dit onafhankelijke keurmerk laat zien dat de producten op een duurzamere manier zijn geproduceerd en een betere keuze zijn in de supermarkt op het gebied van klimaat en milieu. 

On the way to PlanetProof keurmerk 

Dit onafhankelijke keurmerk is ontwikkeld en wordt beheerd door de Stichting Milieukeur (SMK). Supermarkten die worden gecertificeerd moeten voldoen aan strenge eisen die SMK stelt. Aan de keuring zit een aanzienlijk traject om zo de betrouwbaarheid van het keurmerk te waarborgen. Ook worden de eisen elk jaar steeds strenger om zo stapje voor stapje verschillende sectoren te verduurzamen. 

Het keurmerk heeft veel impact. Dat is te zien aan de ruim 2000 aangesloten telers en boeren in zowel eigen land als buitenland. Aan de hand van strenge eisen binnen het certificatieschema helpen deze keurmerkhouders mee aan een schonere lucht, vruchtbare bodem, goede waterkwaliteit en dierenwelzijn. Dit moet uiteindelijk bijdragen aan de Sustainable Development Goals en het Klimaatakkoord. Het keurmerk is onder andere voor groente, fruit en zuivel. 

Om dit keurmerk als supermarkt te krijgen zijn er strenge controles. Zo moet er in elk filiaal een verantwoordelijke medewerker worden aangewezen die kan aantonen dat ze aan alle eisen voldoen. Ook wordt 2 keer per jaar het hoofdkantoor gecontroleerd door een onafhankelijke certificeringsinstelling. 

Verduurzaming voedselproductie 

Dirk van den Broek is nu ook een gecertificeerde supermarkt die onverpakte groenten en fruit met dit topkeurmerk kan aanbieden aan zijn consumenten. Supermarkten die eerder volgden zijn onder andere Aldi en Jumbo. Directeur van Dirk supermarkt, Marcel Huizing, noemt de certificering ‘een mijlpaal’. Het is een stap verder in de verduurzaming van de supermarkt. ‘Wat we nu doen, heeft gevolgen voor later’, zegt Huizing. Dit keurmerk zal consumenten helpen een duurzamere keuze te maken tijdens het boodschappen doen, terwijl de laagste prijzen gegarandeerd blijven. 

Zo kan Dirk zijn klanten stimuleren om betere keuzes te maken. Daarnaast krijgen de ruim 2000 keurmerkhouders meer erkenning voor hun harde inzet voor het bijdragen aan een duurzamere voedselproductie. Van 2 t/m 8 oktober is de On the way to PlanetProof week. Hierin werkt SMK samen met supermarkten, merkfabrikanten en andere partijen om aandacht te vragen voor duurzamere voedselproducten met het onafhankelijke keurmerk. 

Meer weten over hoe supermarkten aan het verduurzamen zijn? Lees hieronder verder!