Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Met de aanwezigheid van het Coronavirus in Nederland zijn alle evenementen deze maand afgelast. Daaronder vallen ook protesten, zoals de door Fridays for Future georganiseerde nationale klimaatstaking die op 3 april zou plaatsvinden in Utrecht. De Nederlandse tak van deze internationale beweging van klimaatbewuste scholieren organiseerde vorig jaar September al een klimaatmars in Den Haag waar ruim 30.000 mensen, scholieren én volwassenen, in mee liepen. Het coronavirus weerhield Fridays for Future er niet van hun activisme ook in 2020 voort te zetten. Door middel van een digitale staking lieten Nederlanders online hun stem horen voor een leefbare en rechtvaardige wereld voor alle huidige en toekomstige bewoners van deze aarde. “Elke crisis zou als een crisis behandeld moeten worden, zowel de klimaat als de corona crisis,” aldus Fridays for Future.

 

Perfecte timing

Om mee te doen met de staking publiceerden klimaatactivisten over het hele land op 3 april foto’s van zichzelf met een protestbord op sociale media onder de hashtags #DigitalStrike en #ClimateStrikeOnline. Vanuit de politiek deden onder andere GroenLinks, Partij voor de Dieren en BIJ1 met de online actie mee. De organisatoren van Fridays for Future zeiden dat het extra belangrijk was de staking nu door te laten gaan, omdat de politieke partijen in April hun partijprogramma’s opstellen. Bovendien heeft minister Wiebes vorige week aangekondigd de klimaatplannen uit te stellen vanwege de Coronacrisis.

De scholieren van Fridays for Future geloven juist dat dit hét moment is om een duurzame agenda door te voeren. Nu grote vervuilers zoals KLM en Schiphol aankloppen bij de overheid voor geld, kan de overheid ervoor kiezen dat geld alleen te vergeven als er aan een aantal duurzame voorwaarden wordt voldaan. Dit gedachtegoed sluit aan bij de #GeenPoenZonderPlan campagne van Extinction Rebellion Nederland, die een petitie zijn gestart om te voorkomen dat het extra geld wat de overheid nu vrijgeeft alleen in de handen van grote bedrijven komt. 

 

Greta Thunberg tegen Corona

De zweedse aanstichtster van de wereldwijde klimaatstakingen, Greta Thunberg, drukte de aanhangers van Fridays for Future al eerder op het hart de stakingen digitaal voort te zetten. Op vrijdag 13 maart postte ze een foto met een protestbord vanuit haar huis met daarbij de tekst: “In een crisis moeten we ons gedrag aanpassen aan nieuwe omstandigheden voor het welzijn van de maatschappij”. Net zoals in haar klimaatactivisme roept Greta mensen en overheden op om zich te laten leiden door de wetenschap.

Vorige week liet ze haar volgers bovendien weten dat ze denkt zelf besmet te zijn met het Coronavirus. Ze had in februari en begin maart rond Centraal Europa gereisd en vertoonde na 10 dagen quarantaine in Zweden lichte symptomen, terwijl haar vader, die met haar was meegereisd, een stuk zieker werd. Door middel van haar verhaal wilde Greta benadrukken dat jongeren zonder dat ze zelf ziek worden het Coronavirus kunnen dragen en verspreiden, en het daarom ook voor haar jonge volgers van groot belang is zoveel mogelijk thuis te blijven.