Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zes programma’s kunnen komende jaren hun innovaties op gebied van klimaat, technologie en economie verder onderzoeken. Ze krijgen namelijk 32 miljoen uitgekeerd van het Perspectief-programma. Dit programma is een initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het bedrag is toegekend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Wij zetten de zes programma’s en hoopvolle innovaties voor je op een rijtje.

Zelfvoorzienend in zoetwatervoorziening 

Nederland kampt met een zoetwatertekort. Dit is het gevolg van extreme droogte. AcquaConnect, een van de programma’s, wil hiervoor een oplossing gaan bieden. De onderzoekers willen het gebruik van afvalwater en brak grondwater mogelijk maken door nieuwe waterzuiveringstechnologieën. Dit willen ze realiseren door middel van geavanceerde computermodellen.

De modellen moeten wateraanbieders en -gebruikers met elkaar te verbinden via zogeheten ‘smart water grids’. Een deel van de wateropslag vindt dan ondergronds plaats. Met deze innovatie zouden regio’s helemaal zelfvoorzienend kunnen worden in de zoetwatervoorziening.


Duurzame innovaties: CO2-reductie door lichter vervoer

Het tweede programma heet ENLIGHTEN. Hier ondervonden de onderzoekers dat, hoe lichter het vervoermiddel, hoe minder brandstof en CO2 er wordt uitgestoten. Zij ontwikkelden lichtgewicht materialen die sterk genoeg zijn om de veiligheid van passagiers te waarborgen. Bijvoorbeeld in vliegtuigen of andere vervoersmiddelen.

Het gaat om ‘thermoplastische composieten’. Dit zijn met vezels versterkte kunststoffen die recyclebaar zijn. Het team gaat onderzoeken hoe deze technologie op grote schaal kan worden toegepast.


Supersnelweg voor digitale data 

Het derde onderzoek wordt begeleid door de Technische Universiteit Delft. In totaal werken er 21 partners samen aan een oplossing waarbij ze licht gaan gebruiken om betrouwbare en veilige draadloze breedbandverbindingen te maken. Dit in plaats van de radiogolven waarop het 5G-netwerk is gebaseerd. Belangrijk, want de 5G-masten deden veel stof opwaaien. Van dode vogels en bijen tot zorgen over onze gezondheid en die van het klimaat.  

Slim stroomnetwerk door samenwerkende systemen 

Door de energietransitie is onze vraag naar elektriciteit aan het veranderen.  Dit komt bijvoorbeeld door de groei in productie en gebruik van warmtepompen en elektrische auto’s en bussen. Netwerkbeheerders en marktpartijen zijn op zoek naar mogelijkheden om overbelasting van de elektrische netwerken te voorkomen.

Het MEGAMIND-programma brengt kennis over energiesystemen, kunstmatige intelligentie en regulering samen. Dit doen ze om hiervoor zowel de benodigde technologie als bijpassende regelgeving te ontwikkelen. De Technische Universiteit Eindhoven begeleidt het programma.

Betere scheidingstechnologie voor hergebruik grondstoffen 

Ook grondstoffen worden schaarser. Om de doelstelling van Nederland om in 2050 een circulaire economie hebben waarin alle grondstoffen herbruikbaar zijn te halen, zijn er nieuwe technologieën nodig. Daarom gaat het vijfde programma aan de slag met nieuwe scheidingstechnologieën. Deze zijn nodig om waardevolle stoffen te kunnen winnen uit stromen die anders als afval zouden zijn geëindigd. Dit wordt ook wel waste-as-a-resource genoemd en is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie.

Medische innovaties: bouw je eigen orgaan op een chip 

Kleine stukjes levend menselijk orgaan op een plastic chip. Dit is het zogeheten organ-on-chip systeem. Het wordt gebruikt in laboratoria voor wetenschappelijke studies en om medicijnen te testen. 

Binnen dit programma gaan 33 kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan de slag. Zij willen een universeel en modulair basissysteem ontwikkelen voor organen op een chip. Deze moet geschikt zijn voor het op industriële schaal testen van geneesmiddelen, voedingsmiddelen, chemicaliën of cosmetica. Ze beginnen hierbij met darm-, huid- en gewrichtsmodellen.

Wil je meer lezen over duurzame innovatie? Lees dan hier verder.