Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Paraguay, geleden in Zuid-Amerika, is gezegend met een grote aantal rivieren, waaronder de welbekende Paraguay en de Paraná. Dit maakt dat het landschap in Paraguay perfect geschikt is voor hydro-elektrische energieopwekking. Het grootste hydro-elektrische project in Paraguay is de Itaipu-dam, die wordt gedeeld met Brazilië, en is momenteel de grootste energiecentrale ter wereld is. De Itaipu-dam produceert ongeveer 90% van de elektriciteit van Paraguay, terwijl er ook nog een deel van de elektriciteit in Brazilië kan worden gebruikt.

Duurzame energie in Paraguay

Paraguay is een van de landen in Zuid-Amerika die zich inzet voor duurzame energiebronnen en een schonere toekomst. Een van de manieren waarop Paraguay deze doelen bereikt, is door middel van “hydro-elektrische energie”, dat is geen waterstof, maar energie uit waterkracht. Deze energiebron wordt opgewekt door waterkrachtcentrales die gebruik maken van de stroming van water uit de revieren om elektriciteit op te wekken. Zie onderstaande video voor uitleg.

De voordelen van Hydro-electric

De voordelen van hydro-energie voor Paraguay zijn duidelijk. Ten eerste is het een hernieuwbare energiebron, wat betekent dat het gebruik ervan geen schade toebrengt aan het milieu en niet leidt tot uitputting van de grondstoffen. Water is in grote hoeveelheden beschikbaar. Op dit moment is deItaipu-dam, gelegen op de Paraná-rivier, is een van de grootste waterkrachtcentrales ter wereld. De centrale genereert ongeveer 90% van Paraguay’s elektriciteit. Dit helpt Paraguay om al zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen. Terwijl er ook nog energie beschikbaar is voor export. Voor Paraguay betekent dit ook dat de energieonafhankelijkheid van het land enorm is vergroot. Aangezien het land minder afhankelijk is van de invoer van fossiele brandstoffen. De overige 5 procent Paraguay elektriciteit uit biomassa, voornamelijk uit suikerriet en hout. Dat maakt Paraguay bijna helemaal voorzien van groene energie.

Economische groei

Hydro-elektrische energie draagt ook bij aan de economische ontwikkeling van Paraguay. De Itaipu-dam alleen al heeft duizenden banen gecreëerd en heeft het land in staat gesteld om elektriciteit te exporteren naar buurlanden, waardoor extra inkomsten worden gegenereerd. Bovendien heeft de toename van de energieproductie in Paraguay geleid tot lagere energiekosten voor de consument, waardoor het land aantrekkelijker wordt voor investeringen en bedrijven.

Toch zijn er ook wat haken en ogen. Een daarvan is dat het de ecosystemen van de rivieren kan verstoren, wat kan leiden tot veranderingen in de waterstanden en de natuurlijke habitats van dieren kan aantasten en zorgt voor een daling in biodiversiteit. Dit kan echter worden vermeden door het gebruik van duurzame waterkrachtcentrales en de naleving van strikte milieuregelgeving.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Het kledingpaspoort: de weg naar circulaire mode?